Bucman Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Bios widzi moje DVD jako secondary master, nagrywarke jako secondary slave. Primary master to HDD, a primary slave jest pusty. Jak wejde do Mój Komputer to nie widze ani DVD ani nagrywarki, prosze o pomoc. Z gory dzieki :) Edytowane 28 Lipca 2005 przez Bucman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Bios widzi moje DVD jako secondary master, nagrywarke jako secondary slave. Primary master to HDD, a primary slave jest pusty. Jak wejde do Mój Komputer to nie widze ani DVD ani nagrywarki, prosze o pomoc. Z gory dzieki :) 1567467[/snapback] Ja chyba czegoś nie rozumiem. Pisząc "DVD jako secondary master" masz na myśli nargywarkę DVD LG GSA 4163b czy jakiś inny czytnik DVD? A SS to nagrywarka CD czy DVD? LG GSA 4163b to nie jest DVD rom jak to napisałeś w temacie tylko DVD-RW to wbrew pozorom gigantyczna różnica bo ROM tylko odczytuje, a RW również nagrywa, więc co masz wpięte jako Secondary Master? Powinna być nargywarka DVD bo tak lubi, a jako Secondary Slave wpinasz drugi napęd optyczny. No i upewnij się że zworki są dobrze ustawione. A co się dzieje jak wkładasz płytkę do napędu? Edytowane 26 Lipca 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Ja chyba czegoś nie rozumiem. Pisząc "DVD jako secondary master" masz na myśli nargywarkę DVD LG GSA 4163b czy jakiś inny czytnik DVD? A SS to nagrywarka CD czy DVD? LG GSA 4163b to nie jest DVD rom jak to napisałeś w temacie tylko DVD-RW to wbrew pozorom gigantyczna różnica bo ROM tylko odczytuje, a RW również nagrywa, więc co masz wpięte jako Secondary Master? Powinna być nargywarka DVD bo tak lubi, a jako Secondary Slave wpinasz drugi napęd optyczny. No i upewnij się że zworki są dobrze ustawione. 1567495[/snapback] A mnie zawsze uczyli żeby było tak że nagrywarka na master a cd-rom slave i tak ma zawsze być. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 A mnie zawsze uczyli żeby było tak że nagrywarka na master a cd-rom slave i tak ma zawsze być. :D 1567499[/snapback] No przecież tak napisałem: więc co masz wpięte jako Secondary Master? Powinna być nargywarka DVD bo tak lubi, a jako Secondary Slave wpinasz drugi napęd optyczny.Przepraszam że nie rozumiem ale o co Ci chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bucman Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Dobra, jako ss jest naped DVD (normalny), a jako master nagrywarka (LG 4163B) i teraz BIOS widzi tylko nagrywarke i dysk a nie widzi napedu. Natomiast Windows nie widzi ani napedu ani nagrywarki :blink: Edytowane 26 Lipca 2005 przez Bucman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Dobra, jako ss jest naped DVD (normalny), a jako master nagrywarka (LG 4163B) i teraz BIOS widzi tylko nagrywarke i dysk a nie widzi napedu. Natomiast Windows nie widzi ani napedu ani nagrywarki :blink: 1567620[/snapback] Zworki masz dobrze ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bucman Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) w napędzie zworka jest na środku, a w nagrywarce na pierwszych dwóch Edytowane 26 Lipca 2005 przez Bucman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) w napędzie zworka jest na środku, a w nagrywarce na pierwszych dwóch 1567783[/snapback] Nie pisz gdzie zworka jest tylko ustaw w nagrywarce DVD na master (MA) a na czytniku na slave (SL). Schemat jak ustawiać masz na napędach przyklejony na wierzchniej stronie. Na taśmie IDE ostatnie gniazdo to master a środkowe to slave więc nagrywarka powinna być nad czytnikiem. Edytowane 26 Lipca 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bucman Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Olałem czytnik i wmontowałem mój drugi dysk. DVD jest na wtyczce (taśma) master, ale jak zworka jest na master to nie widzi jej Bios, a jak na slave to widzi. Ale Windows dalej nic nie widzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...