Deryl Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Mam problem z w/w prockiem. Procesor sie mocno grzeja nawet jak nie jest obciazony 42 C, roznica temperatur miedzy full load a idle jest znikoma mianowicie idle 42 C full load 44 C. Procek nie krecony posmarowany srebrna pasta, chlodzony boxowym coolerem. I nie wiem co zrobic z tym fartem mialem wczesniej celka 800@1066 MHz i w idle mial 31 C a na full load max 40 C rowniez chlodzony boxowym coolerem byl. Probowalem jush wszystkiego nawet windoze instalowalem od nowa, programik cpu idle pro 5.9 tesh nic nie pomaga. Plyta glowna to Abit st6 wiec nie powinna miec nic do tego przypadku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deryl Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 hmm masa odpowiedzi sie sypie niedlugo zabraknie miejsca na serwerze na posty :twisted: :evil: nikt nie ma takiego proca czy co????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Jezeli boxowym coolerem to w normie masz temperature. Zapodalbyc V7 lub V7+ to mialbys temp. rzedu 36-38 st max. Wejdz do biosu i obniz mu napiecie z 1.475V do 1.400V. Bedziesz mial jakies 38 st C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Mysle ze to jest normalna temperatura, brat ma celerona 1.2ghz i ma srednio 40stopni na boxowym coolerze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góral Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 a co ty myślisz że wszysscy muszą ci natychmiast odpowiedzieć... najprostrza odpowiedź , jaka się nasuwa: masz taki egzemplarz który się grzeje... rada: zmień cooler. <lol> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deryl Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Czegos nie rozumiem nadal procek pobiera caly czas tyle samo energi tak jakby byl obciazony nawet wtedy jak zaden proces nie kozysta z niego, w celku 800 MHz co mialem bylo widac wyrazna roznice, miedzy idle a full load, poboru pradu i temperatury(dynamicznie regulowal pobor pradu). Hmm moze tulipany tak dzialaja co jest wielce nie ekonomiczne, czyzby wogole nie istnial w tulipanach tryb idle, tak to doswiadczalnie rozumuje w porownaniu do celeronow coppermine. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 odpowiedz masz na starym forum Tweak'a.. a tu widze ze nikt nie wie dlaczego Taulatiny nie maja wielkiej roznicy pomiedzy full i idle ... ostatni raz.. Taulatin nie ma obslugi intrukcji HLT.. wiec wszystkie bloki proca non stop pracuja... dziwne posuniecie Intela... swego czasu na Benchmark.pl ktos pytal specow Intela dlaczego tak zrobili.. odpowiedz byla wymijajaca.. aby sobie poczytac w specyfikacji proca :? :x a Pan Góral to jest widze debesciak... wiecej takich "fachowcow" nam potrzeba :x :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deryl Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 odpowiedz masz na starym forum Tweak'a.. a tu widze ze nikt nie wie dlaczego Taulatiny nie maja wielkiej roznicy pomiedzy full i idle ... ostatni raz.. Taulatin nie ma obslugi intrukcji HLT.. wiec wszystkie bloki proca non stop pracuja... dziwne posuniecie Intela... swego czasu na Benchmark.pl ktos pytal specow Intela dlaczego tak zrobili.. odpowiedz byla wymijajaca.. aby sobie poczytac w specyfikacji proca :? :x a Pan Góral to jest widze debesciak... wiecej takich "fachowcow" nam potrzeba :x :wink: Wielkie dzieki za odpowiedz tak wywnioskowalem ale nie wiedzialem jak sie to fachowo zwie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 ale cos musi byc ze amsz grzejacego sie proca moj krecony do 1.7GHz nie ma wiecej jak 35st po kilkoogodzinnym grzaniu czym popadnie i napiecia ma 1.72V qrde niewiedzialem ze nie ma instrukcji hlt lipa moze bym go zbil do temp ponizej 20 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deryl Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 ale cos musi byc ze amsz grzejacego sie proca moj krecony do 1.7GHz nie ma wiecej jak 35st po kilkoogodzinnym grzaniu czym popadnie i napiecia ma 1.72V qrde niewiedzialem ze nie ma instrukcji hlt lipa moze bym go zbil do temp ponizej 20 stopnihehe masz WC wiec chlodzonko spoczko jest ja na boxowym jade a to ze nie ma HLT to nie lipa tylko czyste chamstwo ze strony intela :[ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Nadal nie rozumiem w czym problem. Nawet jakby mial HLT to i tak max temp. bylaby taka sama jak teraz. A to jest najwazniejsze. Jedynie skraca to jego zywotnosc. Pewnie z 10 lat do 8 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Ja miałem takiego Celka temp podobne min 37 full load 45-47 w lato na box-ie Stepinng 2, i kręcił się na 1548 przy Vcore 1.675 V Na ASUS-ie TU-SL2-C 1012. To co mnie denerwowało to zysk 2 C po zdjęciu tego czarnego z radiatora i zastosowania białej pasty zmieszanej z tą srebrną od Titan-a A stabilny był jak skala Ja miałem takiego Celka temp podobne min 37 full load 45-47 w lato na box-ie Stepinng 2, i kręcił się na 1548 przy Vcore 1.675 V Na ASUS-ie TU-SL2-C 1012. To co mnie denerwowało to zysk 2 C po zdjęciu tego czarnego z radiatora i zastosowania białej pasty zmieszanej z tą srebrną od Titan-a A stabilny był jak skala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Ja mam podobne temperatury - 41-42 przy luzie, a czasem (duze obciazenie i upalny dzien) dochodzil i do 50. Ale ja mam strasznie zagracona bude :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 ale cos musi byc ze amsz grzejacego sie proca moj krecony do 1.7GHz nie ma wiecej jak 35st po kilkoogodzinnym grzaniu czym popadnie i napiecia ma 1.72V qrde niewiedzialem ze nie ma instrukcji hlt lipa moze bym go zbil do temp ponizej 20 stopni Mój też nie przekraczał 35 przy 1.2@1.5 ale na WC. Jak miałem P3 933, to temperatura na Boxie była około 30 stopni. Ale ten 1.2GHz miał ok 40 stopni na boxowym coolerku - w idle było 38. Teraz mam grzejnik AMD i widzę, że bez Peltiera ani rusz. Mam 40 stopni przy wiatrakach na chłodnicy na minimum - w stresie oczywiście. Ale za to jak puszczę na max, to 35 stopni. Niestety przy 1840MHz jest już cieplej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deryl Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Wlasnie czytam dokumentacje z Intela w pdf'ie Celerona Tualatina i odziwo pisze tam ze on ma AutoHalt Powerdown State(instrukcja HLT) , hmm wiec czemu ona nie dziala :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góral Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 a Pan Góral to jest widze debesciak... wiecej takich "fachowcow" nam potrzeba :x :wink: jeśli kogoś uraziłem to sorki. nie miałem takich intencji. moja wypowiedź była trochę niefortunna ale chciałem zażartować, stąd na końcu wstawiłem <lol> (a miało być :lol: ) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tonio Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 a aj mam cel 1.4 na asusie tusl 2c i jest 29 stopni ,jak podkeciłem na 1,6 to temperatura nie drgnąła ani o pół stopnia, cooler boxowy :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 Wlasnie czytam dokumentacje z Intela w pdf'ie Celerona Tualatina i odziwo pisze tam ze on ma AutoHalt Powerdown State(instrukcja HLT) , hmm wiec czemu ona nie dziala :( masz tego pdfa dotyczącego tualatina? chętnie poczytam jeśli podeślesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 Wlasnie czytam dokumentacje z Intela w pdf'ie Celerona Tualatina i odziwo pisze tam ze on ma AutoHalt Powerdown State(instrukcja HLT) , hmm wiec czemu ona nie dziala :( zauwazylem dziwna rzecz u siebie mianowicie jakos mi sie pompa wylaczyla ale ja o tym nie wiedzialem komp zaczal jakos wolniej chodzic gg si emulilo i wogole jak bym na 486 jechal odpalilem mbm i oczy mi deba stanely proc mial 100C !!!!! i komp spoczko chodzil normalnie oczom nie wierzylem moze to dziala jak w p4 ze przy braczku chlodzenia zwalnia i zmniejsza pobor pradu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Dokladnie tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 ale tak bylo na 1.33GHz na 1.65Ghz przy okolo 42C sie wiesza ale moze to wina chipsetu anie procazrobie blok na chipset bede wiedzial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...