Skocz do zawartości
Natalka

Może Jakieś Porady Dla Biedej Dzieweczynki

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka panowie ale sie ładna pogoda zrobiła, ale gorąco zmieniłam pastę na procku ale jest jakaś chu.. niedobra teraz mam jakeiś 53* w ilde (predzej 43*) jak go chłodze z obu stron ;/ może macie do polecenia jakąś pastę a i jeszcze założyłam copper shima czy jak to się tam pisze  :D no i mam wiecej stopni niż miałam predzej lipa ta podstawka

jeszcze raz się pytam czy dobra serie procka trafiłam

AXDA2400KV3C

AIUHB 0323MPM

pytanko nr 3 albo juz nie wiem które, czy jak się podnosi FSB nie zmieniając taktowania to trzeba podnościć V

zmieniłam bakni pamięci jak predzej chciał się załączyć na FSB 190 to teraz restart przy ładowaniu windy ;/ już się gubię

ustawiłam asynchro na DDR400 i taki tworek mi wszedł screen niżej czy one neprawde sa tak taktowane czy tylko taka ściema wyniki jak z PC2900 są, po co ktoś wymyślał asynchro??

jaką płytę pod zamian polecacie abit, epox, asus czy może dfi ale w rozsądnej cenie pod S A

1573999[/snapback]

1) Ta podstawka jest tylko po to że jak zakładasz cooler to żeby rdzenia nie ukruszyć czasem mozę zdjąc temp o 1-2max stopnie. Pasta albo Silver albo Ceramique.

2)Mówiłem Ci że należy podnieść V

3)Dfi jako pierwsza jako drugą Abit

4)Co do serii procka poszukaj bo był bodajże spis. :rolleyes:

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kręcenia polecam jakiegoś Abita NF7. Ale czy ma to sens, skoro i tak wiele nie wykręcisz. A2400+ kręcą sie słabo, uzyskasz pewnie nieweile ponad 2200 MHz. Ja osobiscie poczekałbym troche i kupił Semprona 2600+/2800+ i jakaś niezłą płyte pod S754. Przy odrobinie szczescia podkręcisz sporo i będziesz miała sprzęt na dłużej. Socket A jest już przestazały, sam własnie zmieniłem platforme.

Pozdro

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kręcenia polecam jakiegoś Abita NF7. Ale czy ma to sens, skoro i tak wiele nie wykręcisz. A2400+ kręcą sie słabo, uzyskasz pewnie nieweile ponad 2200 MHz. Ja osobiscie poczekałbym troche i kupił Semprona 2600+/2800+ i jakaś niezłą płyte pod S754. Przy odrobinie szczescia podkręcisz sporo i będziesz miała sprzęt na dłużej. Socket A jest już przestazały, sam własnie zmieniłem platforme.

Pozdro

1574311[/snapback]

a czy S754 nie jest juz przestazaly ? :) przeciez AMD juz odcina sie calkowicie od tej platformy, nie przyszlosciowa podstawka, pos S754 juz nic nie bedzie, teraz to tylko S939 ! poza tym S754 nie imponuje wydajnością.

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy S754 nie jest juz przestazaly ? :) przeciez AMD juz odcina sie calkowicie od tej platformy, nie przyszlosciowa podstawka, pos S754 juz nic nie bedzie, teraz to tylko S939 ! poza tym S754 nie imponuje wydajnością.

1574328[/snapback]

Jak to nic nie bedzie a Semprony 64 to co włąśnie mająsię pojawić od 1 sierpnia. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nic nie bedzie a Semprony 64 to co włąśnie mająsię pojawić od 1 sierpnia. :lol:

1574340[/snapback]

Tak zgadza się będą jeszce najprawdopodobniej 64bitowe układy jednak powoli wychodzi ono z użycia, wypiera je coraz tańszy i znacznie wydajniejszy S939, procki na S939 juz sa naprawde tanie, jesli bym przechodzil ze swojej obecnej platformy to tylko na S939 i tak sie kiedys stanie........ :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawka 754 jest przyszłosciowa i będzie dalej rozwijana. Poprostu jest to platforma dla oszczędnych. Jeśli komus zalezy na wydajości i przekłada to ponad cene bierze 939. Ja wybrałem 939 i jestem jak najbardziej zadowolony, jednak nie wszystkich stać na wydatek rzędu 1000 zł. Pod S754 wyjdzie jeszcze sporo proców chocby Semprony 64 bitowe, o których pisze kamilo23. Semprony 2600+/2800+ krecą sie doskonale, uzyskanie 2500 MHz nie jest trudne.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa tanie jak barszcz /chyba dla ciebie/ :lol: ciekawe kogo na to stać. Syna mafii, albo gościa handlującego prochami, koksami, złodziei etc. Jak zobaczyłem ceny S939 to mi się odechciało upgrade kompa...

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S754 wg mnie jest nie oplacalne bo:

plyta S754+ SEMPRON 2800+ to koszt 750zł

a płyta S939 + Athlon64 3000+ = 900zł

a wiec roznica tylko 150zł ! a S939 + Athlon64 3000+ bedzie minimum o te 30% wydajnijesza

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a płyta S939 + Athlon64 3000+  = 900zł

a wiec roznica tylko 150zł ! a S939 + Athlon64 3000+ bedzie  minimum o te 30% wydajnijesza

1574375[/snapback]

Tak to dorzuć jeszcze do platformy 939 karte grafiki i ci wyjdzie ponad tysiąc więc nie mów że 754 jest nie opłacalne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to dorzuć jeszcze do platformy 939 karte grafiki i ci wyjdzie ponad tysiąc więc nie mów że 754 jest nie opłacalne  :lol:

1574399[/snapback]

aha to rozumiem do S754 nie trzeba kupowac karty graficznej? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są na Nforce 3.

@lukasrz : jak to "leborg" jednemu gościowi dał linka ( co prawda w innym kontekście ) co do wydajności s754 i jego "nie imponowania wydajnością", masz.

http://www.frazpc.pl/artykuly/358/SOCKET/7...edynek/plyt/A64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a płyta S939 + Athlon64 3000+  = 900zł

a wiec roznica tylko 150zł ! a S939 + Athlon64 3000+ bedzie  minimum o te 30% wydajnijesza

1574375[/snapback]

wyjdz nie wracaj, nie pisz głupot

ja myslałem ze plyta na 754 dobra kosztuje w granicach 300zł ale cóżw widac sie myliłem i trzeba kupywac takie za 500 :lol:

a alberto podał już moją tajniacką broń:> 754 zły nie jest i na takich samych PRach potrafi dokopac 939 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zauważyłes że różnicy zapewne wynikają z tego że 1800MHz(939)=2000MHz(754)??

Popatrz chociażby na ranking Super pi, on dobrze obrazuje wydajnosć komputerów opartych na obydwu platformach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zauważyłes że różnicy zapewne wynikają z tego że 1800MHz(939)=2000MHz(754)??

1574447[/snapback]

z takim tekstem do do jakiejes lamki a nie do mnie...

chyba napisalem PRach a nie zegarach :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha to rozumiem do S754 nie trzeba kupowac karty graficznej?  :lol:

1574414[/snapback]

Czy ty udajesz durnia czy nim jesteś :mur:

Jak ktoś ma dobra karte na agp to specjalnie będzie druga kupowac na agp, puknij sę w łeb bo mi cie szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjdz nie wracaj, nie pisz głupot

ja myslałem ze plyta na 754 dobra kosztuje w granicach 300zł ale cóżw widac sie myliłem i trzeba kupywac takie za 500 :lol:

a alberto podał już moją tajniacką broń:> 754 zły nie jest i na takich samych PRach potrafi dokopac 939  :blink:

1574444[/snapback]

wpadło nie wychowane bydło na forum

a powiesz mi co miales z matematyki ?

płyta S754 - 320zł + sempron 2800+ - 430zł = 750zł

płyta S939 - 400zł + Venice 3000+ = 550zł = 950zł

200zł roznicy, nie 150zł moj mały błąd a o co tobei chodzi to nie wiem....... :mur:

a chyba wiem o co ci chodzilo, moze chciales semprona socket A wsadzic na S754 ? :lol:

Czy ty udajesz durnia czy nim jesteś  :mur:

Jak ktoś ma dobra karte na agp to specjalnie będzie druga kupowac na agp, puknij sę w łeb bo mi cie szkoda.

1574482[/snapback]

:blink: ?

omamy jakies mam ? czy ja pisalem ze jesli ma dobra karte na agp to musi kupowac druga? i po co ? skoro ma dobra to ją zostawia :lol:

debila usiluja ze mnie zrobic :lol:

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta na 754 270zł i a64 2800+ za 400 ... rzeczywiscie 750 zł Oo

btw kup modowalne 6800le na pcix specjalisto :lol: :lol: :lol: :lol:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta na 754 270zł i a64 2800+ za 400 ... rzeczywiscie 750 zł Oo

1574522[/snapback]

okey

no a powiedz mi gdzie ja pisalem 500zl za mobo <_<

nie podawalem najnizszych cen bo przewaznie te najtansze plyty nie imponuja wydajnoscia ale jesli chesz to ok

plyte za s939 mozna kupic juz za 320zł + 550zł procek a wiec 870zł i dalej 200zł roznicy :lol: 200zł warte wydania :]

tak czy siak warto dolozyc te 200zl roznicy pomiedzy platformami bo wydajnosc takiego Venice po O/C bedzie znacznie wyzsza od kreconego semprona

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma 754 nie jest taka zła i powtarzam: jest sporo tańsza.

Sempron 2600 + BOX - 270 zł

Epox EP-8KDA3J - 330 zł

Razem - 600 zł

Athlon 64 3000 + BOX - 630 zł

MSI K8N Neo-2 Platinium / DFI LanParty UT nF3 Ultra-D - 470 zł

Razem - 1100 zł

Róznica chyba jest <_< Nie ? 500 zł to nie tak mało.

Pozdro

PS Sempron 2800 + za 430 zł :blink: Nawet w Komputronik jest za 300 zł BOX. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okey

no a powiedz mi gdzie ja pisalem 500zl za mobo  <_<

nie podawalem najnizszych cen bo przewaznie te najtansze plyty nie imponuja wydajnoscia ale jesli chesz to ok

plyte za s939 mozna kupic juz za 320zł + 550zł procek a wiec 870zł i dalej 200zł roznicy  :lol: 200zł warte wydania :]

tak czy siak warto dolozyc te 200zl roznicy pomiedzy platformami bo wydajnosc takiego Venice po O/C bedzie znacznie wyzsza od kreconego semprona

1574537[/snapback]

to jaką ty chcesz płyte kupic za 300zł ? :lol: :lol:

najtansza na 754 pewnie kosztuje nowa 199ziko :lol: :lol:

nei podaje lamo najnizszych cen tylko gigabyte na nf3 :mur:

taaa, bedzie znacznie wyzsza co pokazuja testy do ktorych link jest wyzej...

sry ale wpierw cos poczytaj a potem pisz swoje brednie... [;

btw 9600 pro ma 400/600 <_< a nie 450/570 :lol: lamko :>

@hardy... daj sobie spokoj.. przecież on wie znacznie lepiej;] jak zresztą zwykle :lol:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyte za s939 mozna kupic juz za 320zł + 550zł procek a wiec 870zł i dalej 200zł roznicy  :lol: 200zł warte wydania :]

1574537[/snapback]

Witam :)

Sorry, że akurat Ciebie zacytowałem :)

Generalnie różnica między s754 a s939 jest hmmmm dyskusyjna. Zależy w czym będziemy to badać. Jeśli interesują nas benchmarki typu SuperPi, PC Mark czy Sandra to różnica na korzyść s939 będzie duża. Jeśli jednak przedmiotem naszych zainteresowań są gry to jednak różnica między s754 a s939 jest zdecydowanie mniejsza. Wystarczy popatrzeć jak małe różnice dzielą Semprona na 2400 Mhz z Athlonem 64 s939 na 2700 MHz:

Half Life 2

Far Cry

Zasadniczą zaletą s939 jest możliwość wysokiego taktowania pamięci przy niskich timingach. Szczególnie jeśli chcemy mieć 1 GB pamięci, a z reguły taką konfigurację opieramy o dwie kości 512 MB - a te niestety zbyt dobrze nie chodzą na s754.

Drugim polem, gdzie s939 będzie prawdopodobnie znacząco szybszy są zastosowania profesjonelne typu konpresja video, audio czy wreszcie kompresja plików.

Jednak dla większości "zwykłych zjadaczy chleba", który posiada pamięci średniej klasy różnica między s754 a s939 będzie jednak dość marginalna i niezbyt się takim ludziom uśmiecha płacić 2 razy więcej za 10 - 20% szybciej.

Pamiętajcie, że dobrą płytę na s754 z AGP kupimy już za około 250 złotych - do tego procesor jest niewiele droższy. Dobra płyta na s939 to około 400 złotych i do tego procesor za 500 złotych. W przypadku PCI-E ceny idą nieco do góry.

Żeby nie było - s939 jest super, hiper wydajne, ale w porównaniu do s754, wydaje się mi trochę za drogie, szczególnie jeśli chodzi o gry. Takie jest moje zdanie. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jaką ty chcesz płyte kupic za 300zł ? :lol:  :lol: 

najtansza na 754 pewnie kosztuje nowa 199ziko  :lol:  :lol:

nei podaje lamo najnizszych cen tylko gigabyte na nf3 :mur:

taaa, bedzie znacznie wyzsza co pokazuja testy do ktorych link jest wyzej...

sry ale wpierw cos poczytaj a potem pisz swoje brednie... [;

btw 9600 pro ma 400/600  <_<  a nie 450/570  :lol:  lamko :>

@hardy... daj sobie spokoj.. przecież on wie znacznie lepiej;] jak zresztą zwykle  :lol:

1574547[/snapback]

są płyty S939 za 300zł ale nie będę juz komentował twoich wypowiedzi bo szkoda na to czasu

co do 9600PRO rozumiem mam zanizyc zegar GPU do 400MHz i częstotliwość pamięci zwiększyć do 600MHz ale dac gorsze timingi ? :lol: pisze 9600PRO bo karta jest "zmodowana" na 9600PRO ale z wyzszym taktowaniem GPU i nieco nizszym taktowaniem pamieci ale ze znacznie wydajniejszymi timigami... przeciez nie napisze 9700PRO bo to calkiem inna karta, wiesz o tym ? a 9550=9600=9600PRO :lol: :mur:

I nie nazywaj mnie lamą bo świadczy to źle tylko i wyłącznie o tobie, o braku szacunku i zbyt duzej pewności siebie, zreszta niczym nie uzasadnionej :lol: przynajmniej na tym forum.

rozumiem dalej twierdzisz ze nie warto dopłacać do S939 :rolleyes:

aha jesli juz sie tak czepiasz to nie ma czegos takiego jak mhz i mb, tylko MHz i MB różnica jest znacząca.....jaka ? sam sie zorientuj

@ focus

nie obrażę sie ze mnie zacytowałeś, czuje sie wyróżniony ;)

hmm....gry... mysle ze różnica średnio rzędu 15fps miedzy S939 a S754 to wcale nie mało a reszta co napisales to calkowita prawda :] jednak jesli ktos mysli o maksymalnej wydajnosci pod kazdym katem to warto dla niego będzie dopłacić te 200zł czy nawet 300zł do wydajniejszej i bardziej przyszłościowej (częściej rozwijanej jak w przypadku XP i slabszego Durona) platformy

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są płyty S939 za 300zł ale nie będę juz komentował twoich wypowiedzi bo szkoda na to czasu

co do 9600PRO rozumiem mam zanizyc zegar GPU do 400MHz i częstotliwość pamięci zwiększyć do 600MHz ale dac gorsze timingi ?  :lol: pisze 9600PRO bo karta jest "zmodowana" na 9600PRO ale z wyzszym taktowaniem GPU i nieco nizszym taktowaniem pamieci ale ze znacznie wydajniejszymi timigami... przeciez nie napisze 9700PRO bo to calkiem inna karta, wiesz o tym ? a 9550=9600=9600PRO  :lol:  :mur:

I nie nazywaj mnie lamą bo świadczy to źle tylko i wyłącznie o tobie, o braku szacunku i zbyt duzej pewności siebie, zreszta niczym nie uzasadnionej  :lol:  przynajmniej na tym forum.

rozumiem dalej twierdzisz ze nie warto dopłacać do  S939  :rolleyes:

aha jesli juz sie tak czepiasz to nie ma czegos takiego jak mhz i mb, tylko MHz i MB różnica jest znacząca.....jaka ? sam sie zorientuj

1.jaka plyte za 300zł chcesz kupic na 754 :mur: a nie na 939 ehhhh

2.pefnie, pusc od razu na zegarach 9600xt... tez ci wszystko na full chodzi jak na 4ti? :blink:

3. no ja jestem pewny siebie... za to ty nie.. bo raczej z ciebie sie zawsze tu brechtamy i z twoich magicznych Vga;]

4.pewnie ze nie warto... rownie dobrze mozesz doplacic do do dwurdzeniowego a64 4400+ :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi