Mernest Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Witam posiadam procesor Amd Athlon Xp 1600+ na rdzeniu palomino, z opinii które widziałem na różnych forach można wywnioskować że nadaje się tylko do wyrzucenia, lecz jak sam się przekonałem nie jest aż tak źle :) może nie jest to super O/C ale jak na : standardowe chłodzenie, brak jakichkolwiek v-modów (oprócz *1 zasilacz moda 1*) to myśle że jest nieźle :-P Procesor standardowo chodzi na : Taktowanie = 1400 Mhz Mnożnik = 10,5 FSB = 133 A oto co mi się udało wycisnąć z niego : Taktowanie = 1670 Mhz Mnożnik = 10 FSB = 167 A oto testy : FSB = 133 Mnożnik = 11 Taktowanie = 1475 Mhz (1700+) CPU Arithmetic Benchmark = 6095 Mpis 2316 Mflops CPU Multi Media Benchmark = 13788 it/s 14709 it/s Everest Odczyt z Pamięci = 1674 MB/s Everest Zapis do Pamięci = 534 MB/s FSB = 166 Mnożnik = 9 Taktowanie = 1500 Mhz (normalnie nie ma takiego ale to jest między 1700+ a 1800+) CPU Arithmetic Benchmark = 6185 Mips 2350 Mflops CPU Multi Media Benchmark = 14022 it/s 14904 it/s Everest Odczyt z Pamięci = 2167 MB/s Everest Zapis do Pamięci = 663 MB/s FSB = 167 Mnożnik = 10 Taktowanie = 1670 Mhz (2000+) CPU Arithmetic Benchmark = 6896 Mips 2624 Mflops CPU Multi Media Benchmark = 15710 it/s 16650 it/s Everest Odczyt z Pamięci = 2217 MB/s Everest Zapis do Pamięci = 678 MB/s Niestety podczas *2 L1 moda 2* coś musiałem zchranić bo nie mam dostępu do wszystkich mnożników (klej mi się rozlał i musiłem skroba nożem :-| ) ale udało mi się ustawić tak jak sobie wymarzyłem i działa w pełni stabilnie, wiem że to nie jest super wynik ale myśle że jak na palomino jest super a zwłaszcza że nie użyłem żadnych v-modów i procesor chodzi (tylko) na napięciu 1,85V co nie jest aż tak dużym napięciem i w dodatku nie jest chłodzony wodą ani żadnym kosmicznym azotem lub czymś w tym stylu, tylko zwykłym Pentagramem 100 alcu+. Wzrost wydajności jest widoczny gołym okiem :) a najbardziej mnie zadziwiło że mój chipset wyciągnoł takie FSB (AMD 760) (odpalił się nawet z 185 ale nie odpalałem systemu bo zapewne by się nie odpalił). Jak macie jakieś pytania to piszcie tutaj tylko pamiętajcie najpierw 3 razy pomyślcie zanim coś napiszecie i nie piszcie głupot ani głupich pytań. *1 Zasilacz został przykręcony na obudowie z powodu dużych rozmiarów chłodzenia na cpu oraz poto jak procesor by się nagrzewał to żeby zasilacz z nim się nie grzał i na odwrót. *2 Połączenie mostków L1 na procesorze poto aby odblokować mnożnik. Pozdro Mernest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Ja mam pytania: 1. Po co napisałeś ten temat? Jak chciałeś się pochwalić to jest topic The best of AMD i tam należało to napisać. 2. Popraw mnie jeśłi się mylę, ale czy AMD760 ma dzielnik 5 (albo blokadę), bo mnie się zdaje że nie, w związku z tym pytanie, zbierasz już na nowy dysk? Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Ja mam pytania: 1. Po co napisałeś ten temat? Jak chciałeś się pochwalić to jest topic The best of AMD i tam należało to napisać. 2. Popraw mnie jeśłi się mylę, ale czy AMD760 ma dzielnik 5 (albo blokadę), bo mnie się zdaje że nie, w związku z tym pytanie, zbierasz już na nowy dysk? Pozdrawiam! 1568160[/snapback] 1. sorki :-| (niech jakiś moderator przeniesie to plz). 2. spoko narazie chodzi good i chciałem only looknąć ile da się wyciągnąć z tego złoma (stabilnie) bo wiele osób uważało że palomino i FSB 166 to rzecz niemożliwa :rolleyes: Edytowane 26 Lipca 2005 przez Mernest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 po I daj jakies screeny po II przejedź go prime po III sam wynik athlona moze nie jest cos suuuuper ale nieźle. Raczej bym był bardziej zadowolony z osiągów chipsetu! po IV zbieraj na nowy dysk :P (albo wymien płyte-wyjdzie taniej i kozystniej!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) 1. [ciach!]http://img95.imageshack.us/img95/7237/clipboard010gr.jpg[ciach!] 2. Godzinka bez błędów starczy jak dla mnie (cpu wyrobobił możliwe że na dłuższą mete by chip nie wyrobił) 3. Wiem tesh się dziwie że jeden z pierwszych chipów tyle wyrobił :blink: 4. Tak wymienie płyte może niedługo ale narazie to mam troche długi i musz spałacić :P Edytowane 27 Lipca 2005 przez Sikor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmajstersztyk Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 coś ten obrazek nie pasuje do tego tematu ;P. nawet nieżle ale ja na swoim palomino osiągnełem 1650 stabilmie jak skała bez podnoszenia napięcia tyle żę to było 1700+. Wysarczyło zmienić magistralę na 150 i wszystko hula. I pomyśleć że pozwolił mi na to ECS...........:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 bo wiele osób uważało że palomino i FSB 166 to rzecz niemożliwa 1568173[/snapback] Palomino i 166 niemożliwe... :D Człowieku, ja kiedyś z Durona 850 wyciągnełem fsb:166, chodzil 166x6, na DFI 100% stabilnie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 a co moze jeszcze powiesz mi ze palomino i 200fsb to rzecz nie mozliwa elo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Hehe Palomino i FSB200 to rzecz niemożliwa bez zmiany mnożnika:) Chyba że ... :) Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 FSB200? no co mnożnik na 8,5 lub 9 i jazda, a wydajność czegoś takiego powinna być już całkiem dobra :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) Racja, z wysokimi FSB nigdy nie ma problemu jeśli się ma odblokowany mnożnik, wypasioną płytę i dobre memki :D Taipan zrobił na Palomino 1700+ 6x279MHz :) Edytowane 27 Lipca 2005 przez Stiff Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Mój duron miał odblokowany (ołówaczkiem :D) mnożnik ale powyżej 170 wogóle nie ruszał. Palomino nawt odblokowany niekoniecznie musi pójść 200, to technologia 0,18 i moze to go zatrzymac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...