Tomi78 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Mam problem z zawieszajacym się bardzo często komputerem.Wszystkie mozliwe sprawdzenia sprzętu juz porobiłem i wygląda wszystko na ok.Jedyne co moze miec tego przyczyne to nie zaktualizowany bios.Chciałem potwierdzenia od was czy to rzeczywiście może być tego przyczyna.W podglądzie zdarzen systemowych zauważyłem,że po zawieszeniu jest błąd typu: "AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy [0x71],który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x71-0x71 .To może prowadzić do nie stabilności systemu" Prosze o opinie w tej sprawie. Podam jeszcze,że moja wersja biosu to : Właściwości BIOS'u Typ BIOS'u Award Modular Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG Informacja z BIOS'u Award K7VZA Ver 3.2 03/14/2001 Data BIOS'u systemowego 03/14/01 Data BIOS'u wideo 09/28/01 Producent BIOS'u Nazwa firmy Phoenix Technologies Ltd. Informacje o produkcie http://www.phoenix.com/en/products/default.htm Problemy i Sugestie Sugestia BIOS systemu jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba. Sugestia BIOS wideo jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Te sugestie nie są aż tak mądre ;). Może jednak podasz konfiguracje kompa :>? Może wczytasz fabryczne ustawienia bios :>? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Wiec wgraj najnowszy bios jak to nie pomoze to wylacz ACPI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...