Skocz do zawartości
Przemek_J

Zabezpieczenia Ati (bios, Sterowniki)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zgrałem bios mojego R9550 podniosłem taktowania zegarów (stabilne) i wgrałem tak zmieniony bios. Oczywiście "wszystko" wporządku tylko sterowniki nie rozpoznają karty graficznej ATI (czytałem że ATI się w ten sposób zabezpiecza na wypadek zmiany taktowań w Biosie). Niestety próbowałem wszystkich Catalist i Omega oraz DNA i nie rozpoznawały mojej karty :(

Teraz pytanie.

Czy istnieje sposób aby tak podnieść na stałe taktowania mojego R9550 aby każdy oficjalny czy też nieoficjalny sterownik rozpoznawał kartę ???

(nie wchodzi w grę zmiana biosu na bios od R9600, próbowałem nie wypaliło karta wogle zdechła :) ale jakoś ją wskrzesiłem :))

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!

Pozdrawiam!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam Radeona 9550 Sapphire :)

Wgrałem już wcześniej bios od Radeona 9600 Pro (zwykły 9600 ma na rdzeniu tylko 325 a to trochę za mało bo moja karta potrafi nawet 420 w pełni stabilnie) ale skończyło się to fatalnie karta się nie obudziła :(, przeprowadziłem reanimacje i jakoś karta dziła :P

Więc wolałbym nie wgrywać znowu biosu od R9600 :)

Chyba że ktoś będzie miał biosik od Radeona 9600 z taktowaniami: rdzeń 400 a pamięci 446-460 i koniecznie 5ns! (wcześniej wgrałem od Samsungów 4ns i chyba to spowodowało że karta się nie obudziła)

Pozdrawiam!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O!

Właśnie :)

Poczytałem i sam znalazłem (dosłownie kapkę się spóźniłeś mici, ale i tak wielkie dzięki!!!!)

Zmiana Device ID pomaga!!!

A teraz wskazówka!

Nie wiedzieć czemu ale jak wpiszę 4150 to karta nie wstaje??

Choć u innych może zadziałać, kto wie ...

(ale raz dwa karta graficzna na PCI i reanimuję z powodzeniem kartę, moje R9550 ożywa :))

I teraz ...! Uwaga!

Po wpisaniu 4152

wszystko gra jak należy!! czyli karta wykrywana przez system jako R9600 i co najważniesze Catalyst nie "protestuje" po instalacji :))

Może komuś się przyda ten temat :) (tak na wszelki wypadek napiszę że nie ponoszę odpowiedzialności za wasze modyfikację przy użyciu tych wskazówek ;))

Pozdrawiam!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :)

Gdyby ktoś bał się zmiany Device ID i miał taki problem jak napisałem w temacie to może skorzystać ze sterowników:

Omegi 2.5.97a

Omegi 2.5.97b

oraz Omegi 2.6.05a (bazują na Catalyst 5.1)

Są to zmodyfikowane sterowniki które normalnie rozpoznają Radeona po podkręcaniu pod biosem.

Można je bez problemu ściągnąć z www.guru3d.com

O tyle że te sterowniki w zakładkach (w opcjach zaawansowanych karty graficznej) nie mają zakładki 3D (tam ustawia się AA, jakość tekstur itp.)

dlatego trzeba sobie osobno ściągnąć Control Panel (najlepiej od Catalyst 5.1) i zainstalować go po instalacji sterowników. Control Panel można osobno ściągnąć ze strony www.ati.com (tylko trzeba trochę pokopać aby dojść do starszych sterowników i tam będzie można osobno ściągnąć CP)

Pozdrawiam!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest napisane wyżej :)

Spróbuj sterowniki Omegi powinno bez problemu zadziałać :)

Bo jeśli chodzi o modyfikację biosu R9200 tak żeby wykrywały go wszystkie sterowniki to wygląda to blado :(

Zresztą zobacz jaki masz duży temat o R9200SE i jego podkręcaniu:

http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=87972

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o zmiane nazwy to raczej nie bo na co innego ? :)

W wypadku R9550 jest tak że jest to ten sam rdzeń jak R9600 dlatego tak można, a w twoim wypadku raczej nie zmienisz nazwy :)

Na tej stronie jest mnóstwo biosów do kart ATI Radeon, na pewno coś znajdziesz dla siebie :)

http://www.techpowerup.com/bios/

Tylko pamiętaj najlepiej aby wszystkie parametry biosu zgadzały się z twoją kartą.

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało! :)

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi