Przemek_J Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Witam! Zgrałem bios mojego R9550 podniosłem taktowania zegarów (stabilne) i wgrałem tak zmieniony bios. Oczywiście "wszystko" wporządku tylko sterowniki nie rozpoznają karty graficznej ATI (czytałem że ATI się w ten sposób zabezpiecza na wypadek zmiany taktowań w Biosie). Niestety próbowałem wszystkich Catalist i Omega oraz DNA i nie rozpoznawały mojej karty :( Teraz pytanie. Czy istnieje sposób aby tak podnieść na stałe taktowania mojego R9550 aby każdy oficjalny czy też nieoficjalny sterownik rozpoznawał kartę ??? (nie wchodzi w grę zmiana biosu na bios od R9600, próbowałem nie wypaliło karta wogle zdechła :) ale jakoś ją wskrzesiłem :)) Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję! Pozdrawiam! Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Jak zrobiłes kopie bezpieczeństwa orginalnego biosu to ją wgraj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxjg555 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 spruboj wgrac bios pełnego 9600non pro czyli najbardziej stable albo 9600pro wydajniejszy ale stabilnosc zalezy juz od twojej karty jaka ty wogle masz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Witam! Mam Radeona 9550 Sapphire :) Wgrałem już wcześniej bios od Radeona 9600 Pro (zwykły 9600 ma na rdzeniu tylko 325 a to trochę za mało bo moja karta potrafi nawet 420 w pełni stabilnie) ale skończyło się to fatalnie karta się nie obudziła :(, przeprowadziłem reanimacje i jakoś karta dziła :P Więc wolałbym nie wgrywać znowu biosu od R9600 :) Chyba że ktoś będzie miał biosik od Radeona 9600 z taktowaniami: rdzeń 400 a pamięci 446-460 i koniecznie 5ns! (wcześniej wgrałem od Samsungów 4ns i chyba to spowodowało że karta się nie obudziła) Pozdrawiam! Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mici Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 (edytowane) zmień Device ID na 4150 czyli R9600 mi pomogło :D Edytowane 30 Lipca 2005 przez mici Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 O! Właśnie :) Poczytałem i sam znalazłem (dosłownie kapkę się spóźniłeś mici, ale i tak wielkie dzięki!!!!) Zmiana Device ID pomaga!!! A teraz wskazówka! Nie wiedzieć czemu ale jak wpiszę 4150 to karta nie wstaje?? Choć u innych może zadziałać, kto wie ... (ale raz dwa karta graficzna na PCI i reanimuję z powodzeniem kartę, moje R9550 ożywa :)) I teraz ...! Uwaga! Po wpisaniu 4152 wszystko gra jak należy!! czyli karta wykrywana przez system jako R9600 i co najważniesze Catalyst nie "protestuje" po instalacji :)) Może komuś się przyda ten temat :) (tak na wszelki wypadek napiszę że nie ponoszę odpowiedzialności za wasze modyfikację przy użyciu tych wskazówek ;)) Pozdrawiam! Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Witam ponownie :) Gdyby ktoś bał się zmiany Device ID i miał taki problem jak napisałem w temacie to może skorzystać ze sterowników: Omegi 2.5.97a Omegi 2.5.97b oraz Omegi 2.6.05a (bazują na Catalyst 5.1) Są to zmodyfikowane sterowniki które normalnie rozpoznają Radeona po podkręcaniu pod biosem. Można je bez problemu ściągnąć z www.guru3d.com O tyle że te sterowniki w zakładkach (w opcjach zaawansowanych karty graficznej) nie mają zakładki 3D (tam ustawia się AA, jakość tekstur itp.) dlatego trzeba sobie osobno ściągnąć Control Panel (najlepiej od Catalyst 5.1) i zainstalować go po instalacji sterowników. Control Panel można osobno ściągnąć ze strony www.ati.com (tylko trzeba trochę pokopać aby dojść do starszych sterowników i tam będzie można osobno ściągnąć CP) Pozdrawiam! Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Mam zmienione ID i obojętne na jakich sterownikach zawsze mi dobrze wykrywa kartę czyli jako 9600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 No tak jak się zmieni ID to wszystko jest OK :) Napisałem o tych sterownikach gdyby ktoś bał się zmieniać ID :) Po prostu takie alternatywne wyjście :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 witam mam sapphire radeon 9200se jak wgram jakiś bios to sterowniki nie działają co mam zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Wszystko jest napisane wyżej :) Spróbuj sterowniki Omegi powinno bez problemu zadziałać :) Bo jeśli chodzi o modyfikację biosu R9200 tak żeby wykrywały go wszystkie sterowniki to wygląda to blado :( Zresztą zobacz jaki masz duży temat o R9200SE i jego podkręcaniu: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=87972 Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) no tak ale żadne sterowniki nie działają omegi też a nie chce go podkręcać tylko zmienić bios Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez pedro53 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Powoli, posiadasz Radeona 9200 Se i teraz chcesz wgrać bios od czego?? i po co? skoro nie chcesz podkręcać?? Wyjaśnij dokładniej. Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 no już wgrałem jakiś chyba taki sam i krta zwolniła dosyć sporo i chce wgrać ten sam tylko troche podwyższyć taktowania bo mam zaniżone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) i czy jest jakiś sposób na zmiane nazwy karty jak tak to jak np. żeby sie wyświetlało radeon 9600 Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez pedro53 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 pedro53 napisał(a): i czy jest jakiś sposób na zmiane nazwy karty jak tak to jak np. żeby sie wyświetlało radeon 9600 1586383[/snapback] Id 4152 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Jeżeli chodzi o zmiane nazwy to raczej nie bo na co innego ? :) W wypadku R9550 jest tak że jest to ten sam rdzeń jak R9600 dlatego tak można, a w twoim wypadku raczej nie zmienisz nazwy :) Na tej stronie jest mnóstwo biosów do kart ATI Radeon, na pewno coś znajdziesz dla siebie :) http://www.techpowerup.com/bios/ Tylko pamiętaj najlepiej aby wszystkie parametry biosu zgadzały się z twoją kartą. Jak masz jakieś pytania to wal śmiało! :) Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 no z tej strony ściągnełem bios i parametry się zgadzają a karta chodzi wolniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 niech ktoś mi pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 mam jeszcze pytanie radeon 9200 to to samo co 9200se tylko że se ma szyne 64bit a rdzeń jest taki sam to czy można podnieść taktowanie rdzenia na 250 jak w 9200 przecież to identyczne karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Teoretycznie tak. Ale bywa tak że producent zakłada na modele SE radeony z rdzeniem który jest zupełnie "zjechany" czyli słabej jakości i nie jest wstanie pracować z 250 :( Myślę jednak że powinien pracowac bez problemu na 250. Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 dzięki za odpowiedż ale jeszcze jedno pytanie bo chciałbym ustawić te 250 albo 240 bez dodatkowgo chłodzenia tak jak w 9200 przecież to samo czy nic się nie stanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 A jakie masz chłodzenie? Chociaż w sumie nawet jeżeli masz tam sam radiatorek to wystarczy, 250 czy 240 Mhz to nie dużo więc starczy. Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 no mam ten orygianalny radiator ale przy standardowych ustawieniach sie mocno grzeje ale 9200 ma to samo i jest dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 mam pytanko bios jakie powinien mieć rozszerzenie bin. czy rom. prosze o szybką odpowiedż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieobeznany Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 (edytowane) bo mam kilka biosów i są bin. i rom. Edytowane 11 Sierpnia 2005 przez pedro53 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...