Skocz do zawartości
slickeer

"nie Samą Uszczelką Moder Żyje"

Rekomendowane odpowiedzi

Czym można by wykończyć okno prócz gumowej uszczelki? Okno jest kształtu prostokąta i na kątach (90 stopni) uszczelka ciulowo wygląda :huh: Prosiłbym o jakieś konkretne sposoby co z czego wykorzystać, może kupić? mile widziane jakieś zdjęcia - wasze wykończenia.

Edytowane przez slickeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj przewodu w koszulce o srednicy kabla odpowiadajacej grubosci balchy. Potem rozetnij przewod wzdluz i masz gotowa uszczelke/oslonke na blache ;] Ja tak robilem i efekt jest swietny. No i mozesz dobrac sobie kolorystyke pod wlasne potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co Ci wykonczenie? :P kant ładnie doszlifuj a plexe przyklej od wewnetrznej strony :D ja tak bede robił =) (tzn. juz zrobiłem ale plexa pękła :/)

Dokladnie - ja tak zrobilem i dodatkowo zastosowalem maly patent :D czyli wygrawerowalem pasek na krawedziach okienka :)

Dołączona grafika

Niestety nie mam dostepu do cyfrowki i mimo ze mod jest juz skonczony to nie umieszcze narazie zdjec bo szkoda psuc efekt zla jakoscia fotek :(

No ale rabek tajemnicy uchylilem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co koledzy powiecie na metode rodem z Cymerii...plexa przykręcona do blachy na śróby, a później pomalowana :wink: Pomysł może "barbarzyński" ale przy odrobinie czasu i pewnej ręki można uzyskać dobre rezultaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym przykleiłes ta plexe?

Dobrze wyglada, ja tez nie chce pchac sie w zadne uszczelki

1569328[/snapback]

Plexy jeszcze nie ma, ale będzie ona klejona albo takim czerwonym shitem (nie pamiętam dokładnie co to bo u kumpla widziałem, też tak kleił i zajebiście trzyma) albo na jakieś stylowe śruby/nity - jeszcze pomyśle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam nity i według mnie wyglądają spoko, jest tylko jeden problem : jak raz zrobisz to potem musisz sie ładnie namachać żeby coś zmienić, przynitowenej pleksy raczej już nie zdejmiesz, no chyba że rozwiercisz nity.

U mnie wygląda to tak :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile kosztuje takowa nitownica? i gdzie ją dorwać?

1569605[/snapback]

Taki sam efekt otrzymasz przy użyciu wiertarki i śrób :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz kwadratowe okienko to zamiast gumowej uszczelki, przyklej sobie takie wypukle listeweczki o szer. 0.5 cm sa koloru srebrnego, i innych uzywa sie tego do wykonczenia drzwiczek od segmentow :)

dostaniesz ow cos w sklepie z farbami i innymi do remontow :)

juz sobie przypomnialem gdzie jest zdjecie z takimi listeweczkami :) uzyl takich listewek Radek_BVB

http://members.lycos.co.uk/radex84pl/MMpro...ed/maleokno.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz kwadratowe okienko to zamiast gumowej uszczelki, przyklej sobie takie wypukle listeweczki o szer. 0.5 cm sa koloru srebrnego, i innych uzywa sie tego do wykonczenia drzwiczek od segmentow :)

dostaniesz ow cos w sklepie z farbami i innymi do remontow :)

juz sobie przypomnialem gdzie jest zdjecie z takimi listeweczkami :) uzyl takich listewek Radek_BVB

1569653[/snapback]

Ehhmm, dzięki ale to mnie nie kręci (widziałem już to). Więc zapowiada się wiercenie i śróbbowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy od całokształtu... jeśli mod jest w flat_based no to odstające śruby mogą psuć trochę ogólne wrażenie... ale jeśli z kompa wysatje sporo różnego dziadostwa :) to myślę że śruby nadadzą jemu specyfizcnego wyglądu... oczywiście rozsądne śruby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile kosztuje takowa nitownica? i gdzie ją dorwać?

Nitownica kosztuje coś okło 20-30zł, można kupić w sklepie z artykułami metalowymi, narzędziami albo wszelkich Castoramach, ewentualnie allegro.

Według mnie nity są bardziej płaskie niż śróby, przez co mniej odstają od obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nitownica - podróba stanley to to raczej niemoze byc bo kosztowałaby z dwa razy wiecej , ale na jedna bude taka nitownica starcza. Kupujesz worek-garsc nitow odpowiedniej wielkosci , dostaniesz je w kazdym budowlanym .Do nitownicy powinny byc dolaczone odpowiednie koncowki dla roznych srednic i wielkosci nitow . Mialem okazjie bawic sie ostatnio dosc sporo tym "czyms" przy obudowie do akwariumu 1000l i powiem szczerze ze nitow bylo duuuuzzzooo a sprzet jakos to zniósł

, Wiec jak napisalem powyzej jesli niemasz potrzeby pracowac tym codziennie przez prae lat wystarczy Ci slabej jakosci toyka czy cos w ten desen , wiadomo rozleci sie idziesz do sklepu i oddajesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna jeszcze tak :

Dołączona grafika

Naklejasz tasme klejaca, badz poslugujesz sie ta oryginalna ktora zabezpiecza plexe przed porysowaniem sie, obcinasz na rzadana szerokosc pasek, lekko, przecinajac tylko sama tasme nie rysujac plexy,odklejasz czesc ktora ma byc zamalowana i pryskasz czarnym sprayem :)

Oczywiscie zalecam ostroznosc i nie spieszcie sie, zreszta jak tu widac chcialem szybko wyciac dziore pod wentyla :/ .

Pozdrawaim.

Edytowane przez maxetrem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi