hpx4000 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) Mam dwie kości działające w trybie dual (2x256 Kingston) W chwili obecnej HTT 290 a pamięci na 186MHz :-( żeby poszły z tym taktem procesora musze je puścić na DDR 266. Jak chcę mieć HTT 300 pamiątki muszę puścić na DDR 200 co daje 150MHz. Jaki może być powód że pamięci przy wysokim HTT nie osiągają swojej pełnej mocy (200MHz)??? PS. Przy niskim HTT mogę dobić synchronicznie z procesorem do 250MHz Edytowane 27 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 A czy te memki co masz to oryginalny dualPACK lub dobierane specjalnie do pracy w dualu (tydzien, seria), czy 2 przypadkowe kości? Jak przypadkowe to moze to być wina tego że nie chca polecieć wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) A czy te memki co masz to oryginalny dualPACK lub dobierane specjalnie do pracy w dualu (tydzien, seria), czy 2 przypadkowe kości? Jak przypadkowe to moze to być wina tego że nie chca polecieć wyżej. 1568720[/snapback] Kupiłem jako zestaw do dual’a. Były w jednym pudełku, ładnie zapakowane. Kości Samsung, nr partii M3 68L3223FTN-CCC, 33 tydzień 05 rok, model KVR400X64C3AK2/512. Dzięki za szybką odpowiedz. To przy okazji dodam jeszcze coś na temat pamięci i płyty. Wkładam trzy kości 2xkingston i jeden jakiś 256 OEM. Wszystkie programy testujące widzą 768MB a Windows 512. Oczywiście dwie pierwsze nie działają w dualu. Skłaniam się do stwierdzenie że płyta abita an8 to jest złom, kompletne nieporozumienie. Bo ja mogę wybaczyć wiele rzeczy, ale faktu że płyta ma regulację napięcia tylko do 1.75v, że nie przekroczy 310MHz HTT i że cały czas sprawia problemy z pamięciami nie wybaczę. Chyba pora ją sprzedać i kupić DFI Ultra… Edytowane 27 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 TCCC powinny leciec conajmniej 230 na 2,5-4-4- ... jakie masz timingi? daj im 2,9V cos okolo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 TCCC powinny leciec conajmniej 230 na 2,5-4-4- ... jakie masz timingi? daj im 2,9V cos okolo... 1569246[/snapback] Działam standardowo na 2.5 /3 /3 /7 Dałbym większe napięcie ale zgodnie ze specyfikacją producent toleruje +/- 0.1v Przy 2.7 działają przy 2.75 komputer nie wstaje… a poza tym abit ograniczył napięcie do 2.75… Zresztą po cholerę zwiększać napięcie skoro one niecącą chodzić na 200MHz kiedy mam wysoki HTT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Własnie mam bardzo podobny problem z Geilami 2x512 PC3200 CL2,5 na DFI UT NF4 ULTRA-D. Przy ustawieniu 1:1 mogę ustawiać HTT powyżej 200Mhz i wszystko jest jak należy. Problemy zaczynają się dopiero jak zmieniam dzielnik wtedy dochodzą do 200Mhz i koniec. Tak się dzieje bez względu na timingi, napiecia, mnozniki HT czy różne biosy. Mogę ustawić je powiedzmy tak: screen i komp jest stabilny, wszystko hula jak należy, dam 1Mhz więcej na HTT i komp wogóle się nie uruchomi. Kluczowym co do stabilności ustawieniem tutaj jest Max Async Latency w biosie, prawidłowe ustawienie jest różne dla kazdego dzielnika ale sprawdziłem wszystkie możliwości i nie jestem w stanie dobrać takiej żeby przekroczyć magiczne 200Mhz, Wszystkie pozostałe wartości w biosie ustawiam ręcznie nic nie jest na auto i dalej jest tak samo. Na dzielniku 1:2 komp wogóle nie chce odpalić cokolwiek bym nie zrobił. I co z tym fantem zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...