thebruno Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Witam, wpadł do mnie kumpel z chyba takim laptopkiem jak w opisie, alby zrobic na nim na nowo partycje i zreinstalowac stystem. Wszysko bylo by fajne, ale komputer nie bootuje z zadnej plyki - po prostu nie widzi zadnych (sprawdzone na kilku wersjach windowsa) bootowalnych dysków. W biosie aktywowany jest cd na pierwszej opcji ale to nic nie daje. Chodzi tylko i wylacznie dysk twardy. nawet o opcjach dotyczącym uruchamiania (booting menu) mozna wybrac miedzy dyskiem twardym, lanem i czyms jeszcze. To nie jest mój komputer wiec nic wiecej nie wiem, a na stronie della znalazlem instrukcje wg ktorej wszysko robie dobrze a jednak nie działa. Ale w windowsie CD dziala normalnie Nie wiecie co jest grane?? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feos Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 witam Możecie nie dać rady. Jeśli nie instalujecie systemu z płyty recovery dołączonej do laptopa to inaczej nie dacie rady. Dell Robi zabezpieczenia w taki sposób aby można było postawić system tylko z płyt dedykowanych do tych notebooków :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thebruno Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 witam Dell Robi zabezpieczenia w taki sposób aby można było postawić system tylko z płyt dedykowanych do tych notebooków :) Pozdrawiam 1568773[/snapback] bajer w tym ze płyta preinstalation też nie chodziła:| moze inaczej to jakoś trzeba zrobić?? ale czemu tak robią zeby nie mozna systemu bootować z cd - nie rozumiem a tak na marginesie ten BIOS co tam jest to taka kicha ze aż mnie wstrząsa:| Płyty sprzed 5 lat od desktopów maja 5 razy większą możliwość konfiguracji!! pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 bajer w tym ze płyta preinstalation też nie chodziła:| moze inaczej to jakoś trzeba zrobić?? ale czemu tak robią zeby nie mozna systemu bootować z cd - nie rozumiem a tak na marginesie ten BIOS co tam jest to taka kicha ze aż mnie wstrząsa:| Płyty sprzed 5 lat od desktopów maja 5 razy większą możliwość konfiguracji!! pozdr 1569530[/snapback] A wyjasnij mi po co w laptopie ma byc tona opcji... Laptop ma dzialac stabilnie, a nie byc platforma do podkrecania i zabawy w rozmaite ustawienia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thebruno Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 A wyjasnij mi po co w laptopie ma byc tona opcji... Laptop ma dzialac stabilnie, a nie byc platforma do podkrecania i zabawy w rozmaite ustawienia... 1571805[/snapback] Masz racje, ale brak bootowania z cd, temperatury procka, narzędzia automatycznego wyłączania przy np. przegrzaniu, opcje POSTu to są oczywiście nie potrzebne nikomu bajery... :razz: pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSeK Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 W biosie aktywowany jest cd na pierwszej opcji ale to nic nie daje. Chodzi tylko i wylacznie dysk twardy. nawet o opcjach dotyczącym uruchamiania (booting menu) mozna wybrac miedzy dyskiem twardym, lanem i czyms jeszcze. A ja nie rozumiem co znaczy CD aktywowany w pierwszej opcji :) Czy RecoveryCD jest oryginalne czy jakies kopiowane ? Czy ten lapek ma stacje dyskietek ? Jesli tak to czy probowaliscie bootowac z dyskietki ? Acha rozumiem ze naped sprawny i wszystkie inne plytki czytal wczesniej ? Jezeli zadna z powyzszych sugestii nie pomoze proponuje przelozyc dysk do innego lapka, przejsc przez pierwsza faze instalki (do pierwszego reboota) i poleciec instalkez dysku ... musi pojsc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thebruno Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 A ja nie rozumiem co znaczy CD aktywowany w pierwszej opcji :) 1579117[/snapback] W BIOSIE jest karta BOOT OPTIONS i tam mozna wybierac urzadzenia bootujace i kolejnosc (dysk,CD,LAN itp.) no i CD jest ustawione PRZED dyskiem i to i tak nie pomagalo:|| Natomiast wylączenie dysku w biosie powodowało ze system w ogóle nie botowal Czy RecoveryCD jest oryginalne czy jakies kopiowane ? 1579117[/snapback] Oryginalne z DELLa Czy ten lapek ma stacje dyskietek ? Jesli tak to czy probowaliscie bootowac z dyskietki ? 1579117[/snapback] Oczywiście, że nie ma. Acha rozumiem ze naped sprawny i wszystkie inne plytki czytal wczesniej ? 1579117[/snapback] napęd czyta wszysko ale w windowsie, nie wiem czy wcześniej bootował, bo to nie mój komp Jezeli zadna z powyzszych sugestii nie pomoze proponuje przelozyc dysk do innego lapka, przejsc przez pierwsza faze instalki (do pierwszego reboota) i poleciec instalkez dysku ... musi pojsc :P 1579117[/snapback] To chyba najprostsze (i jedyne??) rozwiązanie:)) jednak raczej nie wchodzi w grę. Moze ten CD della jest zwalony?? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSeK Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Na pytanie czy plyta jest zwalone nie odpowiem Ci :D:D:D przeciez to Ty ja miales w rekach ;) napewno moze byc zwalona .... Ale jesli masz innego lapka pod reka to ja bym sie nie ceregielil :) .... albo chociaz na desktopie z przejsciowka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...