Skocz do zawartości
qwerty01

630

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzis zaczołem podkręcać swój procek p4 630. Ustawiłem na 3,5 GHz

(234*15). No i temperaturka jest trochę duża. Primem katuje i mam max

68*C-69*C, a w idle 48-49*C. Chłodzi go zalman CNPS 7700-CU. Z przodu nawiew z 2 wiatraków 8x8, w ściance 1 wiatrak 8x8, a z tyłu również 1 wiatrak 8x8. Jak było 3 GHz temp było o 5 *C mniej. Jakie u was są temperatury ? Pasta do procka to: Arctic Silver 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

68*C-69*C, a w idle 48-49*C. Chłodzi go zalman CNPS 7700-CU. Z przodu nawiew z 2 wiatraków 8x8, w ściance 1 wiatrak 8x8, a z tyłu również 1 wiatrak 8x8. Jak było 3 GHz temp było o 5 *C mniej. Jakie u was są temperatury ? Pasta do procka to: Arctic Silver 5

1568819[/snapback]

Widzę, że jakoś wszyscy mamy podobne tmp. U mnie przy 3,72GHz (ok. 233*16) na 1.38V jest w 2x Prime 70 st. C, a w idle 50 st C, przy 4.0GHz już na starci ok. 72 st C.... Na default (3.2GHz) 49-50 idle i 64 stress. Chłodznie to Zalman CNPS 7000B AlCu + otwarta buda. Po tym modelu Zalmana nie można się wiele spodziewać, ale w porównaniu z moim byłym Northwoodem 2.8C, różnice w tmp. są katastrofalne. Pasta to Arctic Ceramique. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką masz płytę główną, bo ja na ABIT AS-8. :D

1569281[/snapback]

Niestety beznadziejnego giagiabyte GA-8S655FX-L hehehehe ale jak widac w sigu poszedl do piachu a kombinuje abita IC7 :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie jednak nasze Pentiumki się grzeją. Ja na swoim nie kręconym mam w idlu ~41°C a w stresie około 64°C. Wszystko to oczywiście na BOX'owym chłodzeniu.

1571099[/snapback]

No widzisz. Ty na boxie masz 41*C a ja na zalmanie 12 cm mam ok 48-50*C. 8-9*C to już dużo. Napisz coś więcej o swojej konfiguracji(znaczy o chłodzeniu)

Edytowane przez qwerty01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyty abita pobieraja temp procesora z innego miejsca niż inne płyty główne dlatego temp jest wyższa o ok 7*C

1571443[/snapback]

Tak, zaraz spod slotu AGP :razz:

Temperatura procesora jest pobierana bezpośrednio z procesora, czujnik temperatury jest wbudowany w procka, no chyba że mówimy o starych AMD co to miały termistor pod procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj zalman 7000CU daje se rade z procem 266x14 czyli 3,7 na 1,4V tzn w stresie (2x Prime) przy zamknietej budzie mam 70*C

a tak normalnie na 2,8 to w stresie na otwartej budzie i przy upalach mam okolo 60*

idle - 46*C-48*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zaraz spod slotu AGP  :razz:

Temperatura procesora jest pobierana bezpośrednio z procesora, czujnik temperatury jest wbudowany w procka, no chyba że mówimy o starych AMD co to miały termistor pod procesorem.

1571793[/snapback]

poszukaj na forum, było wałkowane już tysiące razy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1568819[/snapback]

Ja rowniez mam P4 630 na Asusie ale jeszcze go nie kreciłem :) moze dzis sie troche pobawie. Ja chłodze sobie swoja grzaleczke aluminiowym thermalright'em a na nim mam niskoobrotowego papst'a ( CISZA jest najwazniejsza :D ) W budzie mam dodatkowo z przodu cichy 92mm wentylek a na tył dałem sobie 120mm niskoobrotowy wentyl . Wszystkie kabelki ładnie pospinałem wiec przeciąg jest wydaje mi sie OK. :) Temp. wg Asus probe mojego cpu to w spoczynku około 43-44 natomiast w stresie max 52 . Dodam ze moj wentylator na xp-120 obraca sie z predkoscia ok 1200 obr./min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi