Skocz do zawartości
calvis

Monitor Za 1000 (+-100)

Rekomendowane odpowiedzi

Siostra wybiera się na studia, a że wszystko poszło jej śpiewająco postanowiła sama się nagrodzić i za zarobione w wakacje pieniądze (no dobra, jeszcze je zarabia... :) ) kupić komputer którego mogła by używać do Worda, przeglądania stron internetowych, maila, gg, FILMÓW i rzadko gier. Komponenty już raczej wybrane, pozostał wybór monitora. Szczerze mówiąc to chciałbym kupić jej LCD, gdyż jest lekkie, małe, łatwe w transporcie. Poza tym ma sporo większą powierzchnię widzialną i nie męczy oczu jak CRT. Słyszałem wiele dobrego o AG Neovo, szczególnie modelu M-17, ale nie wiem czy będzie on odpowiadał jej wymaganiom, poza tym ma wbudowane głośniki, które z pewnością nie będą wykorzystywane :? Spodobał mi się też Hyundai, ze względu na ciekawy wygląd i krótki czas przejścia pomiędzy barwami. A może jakiś LG albo iiyama? Trochę już mi się w głowie zamieszało... :? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Pamiętaj że LCD 17" mają małe piksele = małe literki, elementy pulpitu = możliwa uciążliwość dla siostry. Lepiej zastanowić się nad 19" (ok 1500 zł)

2) Nie kupuj z matrycą TN+ bo ma gorsze kolory, mniejsze kąty i bardziej męczy -> tylko MVA (ponadto MVA 16 777 216 kolorów ; TN+ 16,2 mln)

3) LCD bez DVI to nie LCD :D

http://sklep.benchmark.pl/pelny_13300.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Pamiętaj że LCD 17" mają małe piksele = małe literki, elementy pulpitu = możliwa uciążliwość dla siostry. Lepiej zastanowić się nad 19" (ok 1500 zł)

2) Nie kupuj z matrycą TN+ bo ma gorsze kolory, mniejsze kąty i bardziej męczy -> tylko MVA (ponadto MVA 16 777 216 kolorów ; TN+ 16,2 mln)

3) LCD bez DVI to nie LCD  :D

1569070[/snapback]

1. Myślę, że w tym wypadku nie będzie to jakimś wiekszym problemem. Trochę korzystała z 17"LCD i nie widziała problemu.

2. Czy to bardzo przeszkadza/jest mocno widoczne?

3. Akurat Neovo M-17 ma DVI, pozostałe już nie.

Jakoś nie mam przekonania co do Sony jako producenta monitorów. Czy są dostępne jakieś wiarygodne testy tego modelu?

za 1000 zeta to jest kupa a nie monitor lcd ....

za 800 zeta można kupić super CRT iiyama na mitsubishi trinitron 22 cale,nie istnieje lepszy monitor crt ....

pozdro

1569093[/snapback]

Zależy co kto rozumie pod pojęciem "kupa" :]

Istnieje, istnieje lepszy: zapominasz o Eizo. Poza tym jakoś nie widzę mojej siostry latającej z 45kg 22' monitorem :] Do tego może być problem z miejscem, dlatego skłaniałbym się ku LCD. Poza tym w przypadku konieczności przeprowadzki (zdarza się na studiach...) problemem jest również transport CRT. Oczywiście nie odrzucam tej opcji, ale pomysł z zakupem CRT nie wydaje mi się najlepszy.

Czekam na dalsze porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty to z tych co zachodnimi odpadami sie podniecaja ? co z tego ze sony trinitron na starym compaqu ? trinitron to jakis wrzozec poprostu inna budowa w paski obrazu a czy to lepsze nie oba maja swoje plusy i minusy :) idz do sklepu i popatrz jak wysietla obraz ten p.s gdyby trinitron by byl super by nie zrezygnowali z jego produkcji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że potraficie doradzić... nie ma co:)

Neovo robi dobre monitory i tanie (własne matryce).

Alternatywą jest monitor bez DVI (miliony ludzi kupuje monitory bez tego złącza i jakoś nie płaczą z tego powodu) np. LG 1730S, samsung 710N lub gorszy V.

Szczerze odradzam firmy typu sony, iiyama ect.... bo kupują one matryce włąsnie od samsunga LG, F-S lub hyunaia. Po prostu sie przepłaca.

jednak nie decyduj sie na jakieś gatewaye miro ect.... szkoda zachpodu później z serwisem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...710N lub gorszy V.

710v zdecydowanie odradzam.. nie ma co sie w niego pakowac,

jak w okolicach tej ceny mozna kupic cos troche albo zdecydowanie lepszego

...nie decyduj sie na jakieś gatewaye miro ect.... szkoda zachpodu później z serwisem.

no tak, pod tym podpisuje sie obiema rekoma :)

bo to nie 10 zl, ze mozna sobie je podarowac

Neovo - wiele dobrego slyszalem & czytalem & widzialem przy bardzo ciekawych cenach

jak moglbym cos radzic, to skupic sie na monitorach LG bo maja nie dosc,

ze dosc szeroki wybor opcji (m.in. wspominany 1730s czy 1740p), a maja

b.dobre warunki gwarancji :)

co do rozmiaru.. mysle, ze "17 bylaby wystarczajaca w zupelnosci,

fakt, ze praca na "19 jest duzo bardziej komfortowa, lecz to juz jest

troszke wyzszy pulap cenowy (nie mowie o najtanszych modelach)

poza tym.. niektore z nich, bardzo ladnie wygladaja :) to trzeba im przynzac

co (byc) moze miec znaczenie w przypadku Twojej siostry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

a ty to z tych co zachodnimi odpadami sie podniecaja ? co z tego  ze sony trinitron na starym compaqu ? trinitron to jakis wrzozec poprostu inna budowa w paski obrazu a czy to lepsze nie oba maja swoje plusy i minusy :) idz do sklepu i popatrz jak wysietla obraz ten p.s gdyby trinitron by byl super by nie zrezygnowali z jego produkcji :P

1569973[/snapback]

widziałem jak chodzi ten philips,myślisz że gdybym nie wiedział jak chodzi to bym sie odzywał na jego temat ??? ....

compaq jest o wiele lepszy od tego philipsa, zachodnie odpady ??? , wiesz co gadasz ???

kto powiedział że trinitron nie jest produkowany ??? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siostra wybiera się na studia, a że wszystko poszło jej śpiewająco postanowiła sama się nagrodzić i za zarobione w wakacje pieniądze (no dobra, jeszcze je zarabia... :) ) kupić komputer którego mogła by używać do Worda, przeglądania stron internetowych, maila, gg, FILMÓW i rzadko gier. Komponenty już raczej wybrane, pozostał wybór monitora. Szczerze mówiąc to chciałbym kupić jej LCD, gdyż jest lekkie, małe, łatwe w transporcie. Poza tym ma sporo większą powierzchnię widzialną i nie męczy oczu jak CRT. Słyszałem wiele dobrego o AG Neovo, szczególnie modelu M-17, ale nie wiem czy będzie on odpowiadał jej wymaganiom, poza tym ma wbudowane głośniki, które z pewnością nie będą wykorzystywane :? Spodobał mi się też Hyundai, ze względu na ciekawy wygląd i krótki czas przejścia pomiędzy barwami. A może jakiś LG albo iiyama? Trochę już mi się w głowie zamieszało... :?  :mur:

1568865[/snapback]

Zrobiłem małe zestawienie :)

LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bym sięprzyłaczyłbio też chce kupić sobie LCD tylko nei wiem jaki max to 1000zł, do ogladania filmów i gier, itp.

Narazie co tu widze to kłutnia,

@Luks_pl nie można otworzyć tego dokumentu zabezpieczony jest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takze sie przylaczam, czekam na wypowiedz autorytetu i chcialbym wiedziec, co daje to cale dvi :D

ps. moim faworytem jest philips 170S6FB-dobry wybor?

co myslec o tym Hyundai L72D+ ?

Edytowane przez Paweł_Gdańsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takze sie przylaczam, czekam na wypowiedz autorytetu i chcialbym wiedziec, co daje to cale dvi :D

ps. moim faworytem jest philips 170S6FB-dobry wybor?

co myslec o tym 1578994[/snapback]

O DVI to już pisano tu ze 100 razy - po prostu cyfrowy sposób transmisji sygnału , to mniej wiecej tak jak: polsat cyfrowy i odbierany z anteny na dachu :D - dla laików porównanie :wink:

A ten hyounai dla fanów super szybkich gier jest idealny, dobry kontrast czas reakcji, jedynie kolory(tylko 16,2) i kąty są kiepskie jak w każdej matrycy TN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neovo robi dobre monitory i tanie (własne matryce).

Alternatywą jest monitor bez DVI (miliony ludzi kupuje monitory bez tego złącza i jakoś nie płaczą z tego powodu) np. LG 1730S, samsung 710N lub gorszy V.

Szczerze odradzam firmy typu sony, iiyama ect.... bo kupują one matryce włąsnie od samsunga LG, F-S lub hyunaia. Po prostu sie przepłaca.

jednak nie decyduj sie na jakieś gatewaye miro ect.... szkoda zachpodu później z serwisem.

1570498[/snapback]

Zrobiłem małe zestawienie :)

1578144[/snapback]

To, jak rozumiem, Twoja oferta? Masz możliwość wystawienia FVAT?

poza tym.. niektore z nich, bardzo ladnie wygladaja :) to trzeba im przynzac

co (byc) moze miec znaczenie w przypadku Twojej siostry

1570662[/snapback]

Ma :)

Czytając Wasze wypowiedzi chyba zdecyduję się na jakiegoś Neovo. Pytanie:

http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=917&skad=skapiec

http://www.jes.com.pl/index_lista_o.php?kategoria=1&id=1944

http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=11895

?

Chciałbym wybrać coś jak najtańszego, ale z drugiej strony chciałbym aby komfort pracy w wymienionych przeze mnie zastosowaniach (filmy, net, bardzo rzadko gry) był dość wysoki. Który model będzie spełniał te oczekiwania?

Dzięki za dotychczasowe rady i czekam na kolejne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi