raist007 Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Czy ktos spotkal sie z tym problemem. Otoz wiekszosc plyt glownych chyba nie mierzy obrotow ponizej tej wartosci (ok 2500 obr/s). Sprawdzalem to na dwoch Abitach i jednym MSI. Obroty regulowalem dwoma sposobami (Fanmate oraz reczne hamowanie). Szczeze przyznam jestem troszke rozczarowany. Czy ktos wie moze czy nowy ASUS A7V8X nie ma problemu z pomiarem obrotow ponizej 2500. Otoz bede chlodzil proca Zalmanem CNPS-6000Cu a on kreci sie od 1100 do ok 2800. I moge miec z tym problem. Czy wie ktos moze jaki sygnal jest na wyjsciu z wiatraka dla plyty glownej do liczenia predkosci (czy jest to prostokat) ??? Jaka amplituda ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 U mnie od 2570 obr/min bez roznicy mu ile tych obrotow jest. W via hw monitor pokazuje po prostu 2570, a w biosie pokazuje ze wiatraka nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregos Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Na solteku mam od 1000 mierzone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Co jakis czas wychodza nowe BIOSy i sa w nich czasami poprawki dot. wykrywania szybkosci wiatraków. Tak było w przypadku mojej MSI. Był to w sumie ukłon w stronę wiatraków BOXy (one mają chyba ~1600 rpm) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Chodzi mi wlasnie o wiataki do obudowy. Zakopilem sobie wlasnie 3 szt. SAF-B82 Mastercoolera (dual ball-beraing) z sensorem od obrotow. Mam zamiar nimi regulowac. Zrobilem sobie juz FanMate (na LM 317) reguluje napiecia od 5 do 10,3 V. I dorze bylo by zeby zczytywac obroty. Niestety nie kazda plyta to potrafi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Mój shuttle ak12 pokazuje do 2000 obrotów.Jak zejde niżej to pokazuje 6000 obrotów :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Czy nie uwazacie ze to beznadziejne ze strony producentow plyt glownych, ze wiekszosc plyt nie mierzy obrotow ponizej 2000 czy nawet 2500 rpm. Nie wiem co w ten sposob zaoszczedzili. Prawdopodobnie nic by ich to nie kosztowalo, zeby mogly mierzyc ak niskie obroty. Prawdopodobnie jest to kwesia oprogramowania, a nie samych sensorow. Wiekszosc wiatrakow od 80 wzwyz moze sie krecic ponizej 1000. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Byc moze to dlatego ze kiedys nie bylo mowy o wiatrakach o obrotach mniejszych niz 4500 obr/min. Tymczasem rozwoj techniki sprawil ze i przy 1500 obr wiatrak moze byc na tyle wydajny zeby schlodzic procesor. Dlatego zapewne w nowych plytach obroty sa wykrywane od mniejszych wartosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbiont Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Czy ktos spotkal sie z tym problemem. Otoz wiekszosc plyt glownych chyba nie mierzy obrotow ponizej tej wartosci (ok 2500 obr/s). Podobnie to wyglada na k7s5a dlatego nie wiem ile ma Titan puszczony na 7v :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinN Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 U mnie na Asusie A7V333 oba wiatraczki do obudowy chodza na 1500 obrotow i nie ma problemu z pomiarem (nizej tez schodzilem, ale nie pamietam jak daleko). Sadze wiec ze na A7V8X tez nie bedzie problemu. Dodatkowo plyty Asusa maja funkcje QFan, ktora reguluje obroty w zaleznosci od temp. - chocby z tej przyczyny musza wiec wspierac male predkosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 U mnie na Asusie A7V333 oba wiatraczki do obudowy chodza na 1500 obrotow i nie ma problemu z pomiarem ...Nawet nie wiesz jak Twoj pos mnie ucieszyl. Wiezylem w te firme i sie nie zawiodlem. Wiedzialem ze co Asus to Asus. Mam zamiar kopic A7V8X lub A7N8X. Czyba wezme te druga. Jestem ciekaw co do nforce 2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Ja na płycie jaką mam w podpisie mam na standardowym napięciu na wentylatorek coś koło 5785 RPM a tak naprawde wiatraczek ma ~4500. Gdy tylko obniże jakoś obroty to pokazuje że jest 675000 RPM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 A mi mierzy tak jak trzeba. I jestem, ;) WERI HEPPI ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...