Skocz do zawartości
raist007

Pomiar obrotow z plyt glownych ponizej 2500 obr/s ???

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos spotkal sie z tym problemem. Otoz wiekszosc plyt glownych chyba nie mierzy obrotow ponizej tej wartosci (ok 2500 obr/s). Sprawdzalem to na dwoch Abitach i jednym MSI. Obroty regulowalem dwoma sposobami (Fanmate oraz reczne hamowanie). Szczeze przyznam jestem troszke rozczarowany. Czy ktos wie moze czy nowy ASUS A7V8X nie ma problemu z pomiarem obrotow ponizej 2500. Otoz bede chlodzil proca Zalmanem CNPS-6000Cu a on kreci sie od 1100 do ok 2800. I moge miec z tym problem.

Czy wie ktos moze jaki sygnal jest na wyjsciu z wiatraka dla plyty glownej do liczenia predkosci (czy jest to prostokat) ??? Jaka amplituda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi wlasnie o wiataki do obudowy. Zakopilem sobie wlasnie 3 szt. SAF-B82 Mastercoolera (dual ball-beraing) z sensorem od obrotow. Mam zamiar nimi regulowac. Zrobilem sobie juz FanMate (na LM 317) reguluje napiecia od 5 do 10,3 V. I dorze bylo by zeby zczytywac obroty. Niestety nie kazda plyta to potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nie uwazacie ze to beznadziejne ze strony producentow plyt glownych, ze wiekszosc plyt nie mierzy obrotow ponizej 2000 czy nawet 2500 rpm. Nie wiem co w ten sposob zaoszczedzili. Prawdopodobnie nic by ich to nie kosztowalo, zeby mogly mierzyc ak niskie obroty. Prawdopodobnie jest to kwesia oprogramowania, a nie samych sensorow. Wiekszosc wiatrakow od 80 wzwyz moze sie krecic ponizej 1000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byc moze to dlatego ze kiedys nie bylo mowy o wiatrakach o obrotach mniejszych niz 4500 obr/min. Tymczasem rozwoj techniki sprawil ze i przy 1500 obr wiatrak moze byc na tyle wydajny zeby schlodzic procesor. Dlatego zapewne w nowych plytach obroty sa wykrywane od mniejszych wartosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Asusie A7V333 oba wiatraczki do obudowy chodza na 1500 obrotow i nie ma problemu z pomiarem (nizej tez schodzilem, ale nie pamietam jak daleko). Sadze wiec ze na A7V8X tez nie bedzie problemu.

Dodatkowo plyty Asusa maja funkcje QFan, ktora reguluje obroty w zaleznosci od temp. - chocby z tej przyczyny musza wiec wspierac male predkosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Asusie A7V333 oba wiatraczki do obudowy chodza na 1500 obrotow i nie ma problemu z pomiarem ...

Nawet nie wiesz jak Twoj pos mnie ucieszyl. Wiezylem w te firme i sie nie zawiodlem. Wiedzialem ze co Asus to Asus. Mam zamiar kopic A7V8X lub A7N8X. Czyba wezme te druga. Jestem ciekaw co do nforce 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...