jacobs17 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Witam. Nie często tu bywam także jeśli był taki topic to przepraszam - chodzi mi o to na ile można na spokojnie (czyli bez obawy że komp będzie źle funkcjonował) podkręcić P4 3.0 Ghz (1M Cache Prescott, 800Mhz) na standardowym chłodzeniu boxowym i jak najlepiej to zrobić? Byłbym wdzięczny za sugestie być może ktoś próbował na stockowym wentylatorze i podzieli się wrażeniami... DZIĘKI Z GÓRY! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto777 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Gościu ja mam 2.8 GHz i na BOx conajwyżej 3.0 i koniec. Możesz jedynie proca spalić zmień chłodzenie. Ja już planuje i kase zbieram. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Witam. Nie często tu bywam także jeśli był taki topic to przepraszam - chodzi mi o to na ile można na spokojnie (czyli bez obawy że komp będzie źle funkcjonował) podkręcić P4 3.0 Ghz (1M Cache Prescott, 800Mhz) na standardowym chłodzeniu boxowym i jak najlepiej to zrobić? Byłbym wdzięczny za sugestie być może ktoś próbował na stockowym wentylatorze i podzieli się wrażeniami... DZIĘKI Z GÓRY! 1569371[/snapback] - temperatura cpu do ok. 68 st C. w stresie - napięcie do 1.55V - za stabilny na danej częstotliwości można uznać procesor po ok. 8h testów (przy cpu z HT, należy pamiętać o pełnym obciążeniu dwóch wątków) poza tym - o/c na box'ie to tragedia - pamiętaj o blokadzie AGP/PCI (i865, i875) - jeżeli naprawdę chcesz bawić się w o/c na box'ie, to kup chociaż dobrą pastę termoprzewodzącą typu: Arctic Silver5, Ceramique, OCZ Ultra 5+ itp. - o/c Prescott'ów zależy też w dużej mierze od ich steppingu (C0, D0, E0,) - przy dużym FSB (box'a nie dotyczy) na generator częstotliwości ( dot. i865, i875) nałóż jakiś radiatorek a gdy na cpu przekroczysz 1.5V, to przydałoby się schłodzić mosfety... to chyba tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Mefisto kup pozadny zasilacz...jak mialem zwykly tez szlo co najwyzej 200mhz...a teraz spojrz w podpis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto777 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Ja myśle że mój zasilacz wystarczy narazie chłodzenie liche. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 szefunio daje rady, nie ma co zmieniac narazie... tylko freezer 4, ja tez sie juz szykuje do zakupu razem z IC7 B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 To dlaczego moj idzie jak w podpisie...a jego tylko tyle???????Na serio moze masz jakiegos wadliwe chiefa...pozatym radze...zdjac gluta spod radiatora (Box)Wyszlifowac na lusterko...i dac jakas pozadna paste...chociazby ceramique...chociaz as5 na allegro sa po 18zl ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 jak dobry procek, ktory nie bedzie wymagal duzego podnoszenia napiecia to lekko da rade z 3.0 zrobic 3.75GHz nawet na boxie (o ile buda bedzie wentylowana dobrze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Po moich testach wynika np, ze proc spokojnie bez podnoszenia Vcore wskakuje na FSB=240 (3,6GHz), lekko zwiekszajac Vcore mam FSB=252 (3,79GHz) ale wszystko co wyzej juz daje bledy w Goldmemory... A jak mialem BOXa chlodzenie, to zapomniec mozna o jakiejkolwiek (sensownej) zabawi w OC - nie mowiac juz o halasie... Tak z dobrymi pamieciami, zasilaniem i chlodzeniem moze daloby sie do FSB=270 dojsc :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...