Skocz do zawartości
Lajne

Laptop I Granie Na Sis M760 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dzisiaj jestem posiadaczem laptopa Amilo 1640 Siemensa:

Mobile AMD Sempron™ 3000+ Prozessor

512 DDR

zintegrowana SIS M760 Chipsatz, do 128 MB Mirage 2

Direct X 8.1 / 256 Bit 3D-Engine / AGP 8x

wrzuciłem sobie gierke Call Of Duty i ku zdziwniu 20-50fps przy kijowej rozdzielczości i kiepskich detalach...

Zauważyłem, że w opcjach karty SiS pisze:

Video Memory Size: 32.0 MBytes

Video Memory Clock 166mHz

i monitor mam zainstalowany jako "Monitor domyślny"i plug and play, roz 1280 60hZ, chociaż zmieniałem i nic w grze nie dawało

Dodam, że na stacjonarnym komputerze (AMD 2000+, 512ddr, gf2mx 32mb :D) wyciągam ponad 100fpsów na takich samych/lepszych ustawieniach

Czy ten laptop wogóle nie nadaje się do gier, czy coś skopałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dzisiaj jestem posiadaczem laptopa Amilo 1640 Siemensa:

Mobile AMD Sempron™ 3000+ Prozessor

512 DDR

zintegrowana  SIS M760 Chipsatz, do 128 MB  Mirage 2

Direct X 8.1 / 256 Bit 3D-Engine / AGP 8x

wrzuciłem sobie gierke Call Of Duty i ku zdziwniu 20-50fps przy kijowej rozdzielczości i kiepskich detalach...

Zauważyłem, że w opcjach karty SiS pisze:

Video Memory Size: 32.0 MBytes

Video Memory Clock 166mHz

1569763[/snapback]

Niestety granie na laptopach ze zintegrowaną kartą graficzną albo jest bardzo mało komfortowe, albo wręcz nie możliwe. Wbudowana w mostek północny grafika SiS M760GX oferuje wydajność na poziomie Intel Extreme Graphics 2. Niestety na laptopie z taką kartą można wygodnie pracować w programach biurowych, wygodnie ogląda się filmy, ogląda się www, itp. ale do gier to już się nie nadaje. Ja na swojej karcie Intel Extreme Graphics 2 wyciągam ok 1500 pkt w 3dmarku 2001. Większą wydajność, prawie dwukrotnie, ma karta zintegrowana Intel Media Graphics Accelerator 900.

Sprawdź ile wyciąga pkt karta M760 a ile ta w komputerze stacjonarnym i porównaj wyniki.

Edytowane przez grzegorz_ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, widze, ze chyba kupiles sprzet nie do konca wiedzac co kupujesz...

Dlatego wlasnie trzeba czytac uwaznie forum, a przedewszystkim dokladnie zapoznac sie z tematem i z danym modelem, zanim sie na niego zdecydujemy.

Tak to jest, ze zintegrowane grafy demonami wydajnosci nie sa... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, kupuję lapka też grafą intel extreme grafics 2 (jak podpisie) i jestem ciekaw do jakiej grafy z desktopa jest ona porównywalna? teraz ma GF4 mx400 - ta intela będzie od niej gorsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, kupuję lapka też grafą intel extreme grafics 2 (jak podpisie) i jestem ciekaw do jakiej grafy z desktopa jest ona porównywalna? teraz ma GF4 mx400 - ta intela będzie od niej gorsza?

1574253[/snapback]

oczywiście, że GF4 mx400 będzie wydajniejsza od intelowskiej zintegrowanej karty Intel Extreme Graphics 2. Sprzęt z zintegrowaną kartą graficzną możesz spokojnie używać do celów biurowych, oglądania filmów, surfowania po internecie, itp. Zagrać można w jednynie proste gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim celu kupuję właśnie laptopa :) (praca biurowa itp.)

Do prostych gier zalicza się może Age of emieres 2 lub heroes 3? bo jak tak to ok (powinno iść, chodzilo mi kiedys na grafie 4mb i procku 133 :D)

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi