Gregu Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) Witam Postanowiłem się uszczęśliwić, i dokupiłem 512 ram hyniksa(do 2 co juz wczesniej posiadałem) Dotychczasowy ram hulał na 2.5-3-4-11 do 242Mhz, a ostatnio na 233, 2.5-3-3-11. 2.85V.Wyznacznikiem stabilności był dla mnie SuperPi - jak wyliczył, na 245 nawet, było ok. Serie BT D8J i B8J. Po dołożeniu ramu D8J, sypnał mi sie firewall - pierwsza oznaka tego że coś jest nie tak, no i nie ładował mi się Virtual Deamon. Pożonglowałem slotami i było ok. W windzie. W gierach(testowałem tylko 2) aao w miarę standardowo chodziła. Natomiast GuildWars co jakiś czas black/blue screen, pisk w słuchawki, bądź reset. SuperPi - przed zmianą slotów były freezy. Po zdażyło mi się zobaczyć dawno niewidziany komunikat - no exact in round... Na czestotliwości 241 i 233. Co prawda raz, zmniejszyłem więc taktowanie i było ok, 16M przeszło. Na 232Mhz. Wczoraj zapuściłem GoldMemory. I tu jestem głupi - nieważne która kość jest wsadzona, sypie błędami Jak ta nowa - po 33%, przy 122 i więcej teście wychwytuje mi 2 minimum błędy. Stare - w tej samej okolicy, tyle ze 4 i więcej. Ale jak wsadze już 2 kości - błędów jest po 120 i więcej w okolicy 33%-34% Jak są trzy to kompletna masakra - nie chciało mi się czekac do konca, utkneło na 122 teście, liczba błędów przekroczyła 2000... Co jest grane?? Czy każda z kosci jest walnięta?? I najważniejsze - czy oddać kostkę zakupioną w poniedziałek, powiem ze błędy niekompatybilności(w ciagu 3 dni mozna zwrocic), by wrócic do starych ustawien, gdzie tak często giery mi nie wywalały(własciwie wcale, zwłaszcza GW) Czy może wina biosu i jakiś ustawien (trats, cpc off) PS. zapomniałem dodac, że na standardowym taktowaniu 200Mhz, tez sypie błędami:( Edytowane 28 Lipca 2005 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek.R Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 hmm,cięszko powiedzieć,może coś z płyta nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 a może jednak pamięci, ewentualnie baaardzo wybredna płyta w sumie miałem podobnie i myślę że miałem pecha jednak do pamięci na początku 2 x 256 MB kingmax były ok. (0 błędow w GoldMemory) później wymiana na 2 x 512 MB i cyrk, kingmax - błędy, twinmos - błędy, kingston na winbondach - 1 ok, druga błędy, geil - błędy, zmiana sklepu - kingstony cl 3 na kościach infineon (akurat tylko takie były z markowych) i w końcu zero błędów testy na ustawieniach by SPD: memtest86, goldmemory, prime95, z reguły błędy pokazywał tylko goldmemory a tak przy okazji te kingstony na infineonach kupiłem w sklepie w lipcu 2005 a CPU-Z wyświetla info z datą produkcji 50 tydzień 2000 roku, dziwne ale co mi tam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...