Skocz do zawartości
usil

Iiyama 19" Prolite E483s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

chciałbym kupić monitor lcd 19" w przystępnej cenie (do ok. 1500zł). Słyszałem ze IIYAMA jest świetną firmą robiącą takie monitory. a czy ten konkretny model jest dobry? ma może go ktoś i może sie wypowiedzieć? :) będę wdzięczny. A może polecacie mi coś innego? dodam, że monitorka używać chce głównie do neta, filmów, rzadko gier.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

....

Pozdrawiam

1570016[/snapback]

Zwroc uwage nie tylko na marke firmy ale na rodzaj matrycy. Matryca TN stosowana w E483 najmniej sie nadaje do zastosowan ktore podałeś.

IMHO iiyama strasznie zjechała z jakoscią i pakuje najtansze matryce do swoich monitorkow.

Niestety monitory na innych matrycach niz TN są nieco drozsze.

LG1930B SIPS 1600zł (bez DVI 1500zł)

NEC 1970 NX/NXP 1600/1700zł

Ja do tekstu/netu brał bym LG 1930S/B lub neca ale w takim sklepie ktory da gwarancję na uszkodzone piksele na parę dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za radę :)

ale mam jedną uwagę - te matryce mają dość długi czas reakcji, ok 25 ms. Czy podczas ogladania filmów nie bedzie widać smużenia?

Pozdrawiam

1570319[/snapback]

Film to 25 klatek na sekundę czyli zeby go wyswietlic trzeba reakcji 40ms.

Druga sprawa to marketnig: matryca PVA ktora ma napisane 25ms (np samsung 920T) w praktyce jest znacznie wolniejsza od matrycy SIPS ktora tez ma napisane w parametrach 25ms.

Uproszczając smuzenie na LG1930 i SAMSUNG 920T, mimo ze na papierze monitory mają taki sam czas reakcji 25ms, będzie mniejsze na LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi