usil Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Witam. chciałbym kupić monitor lcd 19" w przystępnej cenie (do ok. 1500zł). Słyszałem ze IIYAMA jest świetną firmą robiącą takie monitory. a czy ten konkretny model jest dobry? ma może go ktoś i może sie wypowiedzieć? :) będę wdzięczny. A może polecacie mi coś innego? dodam, że monitorka używać chce głównie do neta, filmów, rzadko gier. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Witam. .... Pozdrawiam 1570016[/snapback] Zwroc uwage nie tylko na marke firmy ale na rodzaj matrycy. Matryca TN stosowana w E483 najmniej sie nadaje do zastosowan ktore podałeś. IMHO iiyama strasznie zjechała z jakoscią i pakuje najtansze matryce do swoich monitorkow. Niestety monitory na innych matrycach niz TN są nieco drozsze. LG1930B SIPS 1600zł (bez DVI 1500zł) NEC 1970 NX/NXP 1600/1700zł Ja do tekstu/netu brał bym LG 1930S/B lub neca ale w takim sklepie ktory da gwarancję na uszkodzone piksele na parę dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usil Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 dzięki za radę :) ale mam jedną uwagę - te matryce mają dość długi czas reakcji, ok 25 ms. Czy podczas ogladania filmów nie bedzie widać smużenia? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 dzięki za radę :) ale mam jedną uwagę - te matryce mają dość długi czas reakcji, ok 25 ms. Czy podczas ogladania filmów nie bedzie widać smużenia? Pozdrawiam 1570319[/snapback] Film to 25 klatek na sekundę czyli zeby go wyswietlic trzeba reakcji 40ms. Druga sprawa to marketnig: matryca PVA ktora ma napisane 25ms (np samsung 920T) w praktyce jest znacznie wolniejsza od matrycy SIPS ktora tez ma napisane w parametrach 25ms. Uproszczając smuzenie na LG1930 i SAMSUNG 920T, mimo ze na papierze monitory mają taki sam czas reakcji 25ms, będzie mniejsze na LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...