thocmaar Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) mam notebooka z procesorem desktop, a ze jest to p4 3ghz to wiadomo dosc sie grzeje, wkoncu to 80W, i non stop chodzi w nim wentylator co okropnie halasuje, zrobilem mu juz wspomaganie chlodzenia w domu w ten sposob ze stoi na podwyzszeniu na takiej plycie z dziora, bo wlot powietrza jest od dolu, i tam pod nim pracuje zwykly wentylator jak z zasilacza z komputera, i moje pytanie jest takie czy wiecie moze czy jest taki wentylator ktory byl by na tyle silny zeby przepchac powietrze przez notebooka na tyle zeby sie ten wewnetrzny nie wlanczal, bo ten z zasilacza jest za slaby, on sobie tylko tak dmucha, pytalem w sklepach komputerowch ale kolesie co tam siedza nie maja o tym pojecia, moze ktos zwas widzal takie smigielko ktore by sie nadawalo i przy tym nie chalasowalo, podmuch powietrza jest ok to nie denerwuje, wazne jest zeby silnik chodzil cichutko i potrafil nie tylko dmuchac ale tez i przepchac to powietrze widzialem wiele wentylatorow ale nie chce kupowac kazdeg zeby sie przekonac ktory potrafilby powietrze przepchac, ci z was, ktorzy sie tym bawia napewno cos wiedza ktory by sie mogl nadawac (mam nadzieje ze nie powtorzylem tematu) Edytowane 28 Lipca 2005 przez thocmaar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Nie wiem czy umiałbym Ci pomóc ale zacznij od tego że napiszesz co to za laptop i jak sobie wyobrażasz montaż (i w którym miejscu) tego dodatkowego wentylatora? O jak na razie rozumiem że miałby by on być od spodu i wiać prze kratkę wentylacyjną (dobrze rozumiem?) Jak to jest P4 3GHz to pewnie jest na gwarancji a szkoda bo najlepiej byłoby go rozebrać i sprawdzić jak wygląda system wentylacyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thocmaar Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 system wentylacyjny wyglada tak ze mniej wiecej w srodku pod klawiatura jest procesor i od niego prowadza (patrzac na monitor) w prawa strone takie specjalne rurki do przenoszenia ciepla na radiator, pod radiatorem jest wiatraczek ktory bierze powietrze z pod komputera i dmucha je przez radiator na zewnatrzy do tylu komputera takie prowizoryczne wspomaganie chlodzenia zrobilem w ten sposob ze postawilem go na podwyzszeniu na desce, w desce wyciolem dziore i pod wlotem powietrza zamontowalem wiatraczek z zasilacza do komputera efekt jest taki ze teraz przy wiekszym obiazeniu smigielko notebooka nie przelancza sie na wyzsze obroty bo dostaje wiecej powietrza to nie musi, a chcialbym zrobic tak zeby sie wogule nie wlanczalo bo jest dosc glosne, tylko nie wiem jaki wentylator byl by na tyle silny zeby przepchac powietrze przez komputer, opor nie jest duzy tylko wiatraczek musial by byc inny niz te zwykle co tylko dmuchaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 http://mcs.pc.pl/produkt91.html 114CMF powinien ci lekko laptopa podnosic taki ma dmuch ;) http://mcs.pc.pl/produkt400.html osobiscie sie nim bawiłem, 70CMF, tez niezle tornado Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thocmaar Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 dzieki za linki ... do tego jeszcze znalazlem ze musial by dwa takie osiowo podlaczyc, ktore krecily by sie w przeciwnych kierunkach Wentylator przeciwbieżny - Wikipedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 (edytowane) http://www.4max.pl/default.asp?g=77&gg=76&produkt=165 Polecam tego klocka. Dzis zamontowałem na wywiew z budy. Temp w budzie do góry ale CPU w dół (tunel). na 7v słyszalny, a przepycha ok 50CFM, 12v to tornado PS 141m3/h to troche jest... a "wydajny" Glacial Tech przepychał 37CFM(ok. 60m3/h)... ale cichszy i to znacznie http://www%20.glacialtech.pl/fan.htm Edytowane 29 Lipca 2005 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...