Skocz do zawartości
Sir_ice

Abit Be6-ii I Ram

Rekomendowane odpowiedzi

jako ze ostatnio gniote sie na starym kompie wyciskam z niego siodme poty zeby jako - tako moc przegladac chociaz forum i zapodac winampa w tle :D mam to co w podpisie czyli leciwego PII ale za to z jakim potencjalem! hehe...

kostki mam:

Kingstone 128MB pc133 wlozona do pierwszego slotu, 64MB pc66 noname (jednostronna) do drugiego slotu i 32MB jakies tez juz bardzo leciwe dwustronne pc66.

Wszystko ladnie smiga na fsb 90 tylko problem tkwi w tym ze jak wyjme i wloze ram to komp zawsze znajdzie sobie inna ilosc tego ramu. bios wykrywa ~162, ~192, ~224... przy czym za kazdym razem wszystko dziala OK a everest pokazuje ZA KAZDYM RAZEM ze sa 3 kosci w sumie 224 MB. Mieszam ustawieniem kosci i dalej to samo. Komp wykrywa sobie ram wg chbya wlasnego widzi mi sie.... denerwuje mnie to bo mi nie chce teraz wykryc za cholere 224 moze ktos mi podpowie czym go do tego zmusic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem kiedyś podobny problem, tzn. tak jak w opsisie mialem 1x256 i 1x128 i u mnie to sie wogole caly komp sypał, winxp nawet nie bootowal itp, rozwiazalem to w taki spsob ze po prostu pozamieniałem kosci miejscami, slotami. I w koncu okazalo sie ze musze miec kosci w 2 i 3 slocie bo inaczej wogole nie da rady, roche dziwne ale dziala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj chlopaki... kiepskie te wasze tlumaczenia :D

wystarczylo wyjac ostatnia kostke (32MB) obnizyc taktowanie do defaultowego 66MHz spowrotem wlozyc - odpalic kompa i juz widzi pelne ~224MB :-P i mozna spowrotem krecic :-P

Dlaczego ja wczesniej na to nie wpadlem? :mur:

i jak widac dwustronne z jednostraonna dzialaja bez problemu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...