lewar81 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Witam posiadam takie dwie kości 512MB każda z radiatorkami oryginalnymi, pracują one w dualu na płycie ASUS A7N8X, chciałby je jeszcze bardziej zoptymalizować poprzez zmianę TIMINGÓW, firmowo mają ustawione (na aggresive w Biosie) Pole Wartość Właściwości modułu pamięci Nazwa modułu Corsair CMX512-3200 Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 512 MB (2 rows, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) CL - 3,0 RCD - 3 RP - 3 RAS - 8 Domyślam się że nie jest to szczyt ich wydajności, proszę mi napisać które wartości powinienem najpierw zmieniać i o ile, mniej więcej, jak z napięciem, i jaki program do testowania wydajności używać, Czytałem wiele na różnych forach, jednak co forum to inne zalecenia, zdam się na was panowie, aha pamięci chodzą na 209Mhz czyli 418Mhz i 2,8V (przy 2,6 oryginalnie miałem nieraz restarty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Napięcie daj na 2.9V, no i najlepiej żeby CL było mniejsze. Ustaw CL na 2.5 i timingi spróbuj na 3-3-10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewar81 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 niestety moja płyta ma max napięcie 2,8 (warianty: 2,6; 2,7; 2,8V) chyba że po za biosem można wyżej ustawić? tylko gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...