angel554 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Witam! Mam zewnętrzne IP na świat i od pewnego czasu nie daje mi spokoju ciągle migająca ikonka połączenia sieciowego. Zainstalowałem więc firewalla outpost firewall. Ku mojemu zdziwieniu mój firewall blokuje tysiące połączeń na godzinę :/ Jak to jest możliwe? :/ I co mam zrobić? Są to połączenia różnego typu, od skanowania portów do innych dziadostw! Co mam robić? :( :( :( Nie chcę żeby ktoś chodził mi po kompie. Mam wywalić firewalla ? Mój procek ma cały czas koło 2-5% użycia przez tego outposta :( :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 kup pan router :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Mój procek ma cały czas koło 2-5% użycia przez tego outpostaTo chyba niewiele... Ale jeśli nie pasuje Ci takie rozwiązanie to kup router z wbudowanym, sprzętowym firewallem. Koszt - zależy od ącza. Dla Neo+ - jakieś 200 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angel554 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Mam firewall sprzętowy nVidii - ale nie podoba mi się on :( Nie pozwala na śledzenie aplikacji które aktualnie otwierają dane porty, firewall nvdii nigdy jeszcze nie powiadomił mnie że ktoś skanuje mi porty :/ A komp ciągle odpowiadał na każdy ping z zewnątrz - przez co widziałem ciągle migające ikonki z połączenia sieciowego. Czy programowy firewall nie starczy? I czy przy 1000 próbach skanowania portów na godzine starczy zwykły outpost w nowej wersji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Aktualizuj outposta, dobrze go skonfiguruj, monitoruj logi i mozesz spac spokojnie. Skanowania, proby 'wlaman' to normalka, automaty chodza po necie i sprawdzaja ipki jaki im sie tylko nawinie. Dobry sprzetowy fw to na pewno nie za 200zl ..., programowy wystarczy jak dla desktopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shaq_Attack Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 (edytowane) to moze ja tez sie przyłącze do tego tematu kożystam z firewalla kerio narazie kozystam ale nie jestem swiadomym użytkownikiem i wszystkie komunikaty jakie dostaje sa dla mnie w wiekszosci nie zrozumiałe. właśnie spojżałem w opcje logi i ostrzezenia i jest tam kilka wpisów. niema ich na razie tyle co u kolegi. wszystkie opisane jako PortScan oprócz kilku nieistotnych informacji podane jest IP. przy dwóch z nich zamiast adresu IP jest podana domena. przy wpisaniu której kolwiek domeny w okno przeglądarki ładują sie strony jedna jest firma hostingowa druga jakiegos portalu miejskiego wszedłem na strone tej firmy i strona wygłąda na częściowo nie działąjąca. zadałem sobie pytanie dlaczego wogóle jaka kolwiek firma podejmuje takie działanie, czy jest to swiadome działanie i czy moze byc niebezpieczne. prosze o jak najbardziej wyczerpujące wyjasnienia mam router syslinka z opcja firewalla i neostrade Edytowane 17 Sierpnia 2005 przez Shaq_Attack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
langi Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Miałem podobny problem gdzieś pół roku temu i z tego, co widzę to zajmujecie się raczej [ciach!]łami. Najpierw powinno się usunąć przyczynę a potem dopiero resztę. Najlepiej najpierw przeskanuj sobie cały system jakimś lepszym programem antywirusowym, np. NOD + jeszcze jakimś cleanerem rejestru, bo nawet jak wyczyścisz dysk z trojanów a rejestr zostawisz samemu sobie to i tak nic nie da. Wszystko to najlepiej wykonać w trybie awaryjnym bez dostępu do sieci. A dopiero potem postawić sobie jakiegoś programowego firewalla np. Sygate Personal Firewall bo bez sęsu dawać kasę na zewnętrzne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...