Mr.Martin Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Witam Zamierzam kupic jedna z obudow Chiefteca i potrzebuje zakupic wentyle o wymierach 120x120 i 92x92. Ale chce aby byly one bardzo ciche - co byscie polecili ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b0mber Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Do Chieftec BIG ATX? Jak tak to mam taka sama obudowe i tam nie wchodza 120x120 :) 1x 92x92 6x 80x80 (zalezy od tego czy masz okno czy zwykla sciane) A co do wiatrakow to ciche sa NoiseBlocker Ultra Silent, Akasa, Coolink Green Silent. I sa nawet ladne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Do Chieftec BIG ATX? Jak tak to mam taka sama obudowe i tam nie wchodza 120x120 :) 1x 92x92 6x 80x80 (zalezy od tego czy masz okno czy zwykla sciane) A co do wiatrakow to ciche sa NoiseBlocker Ultra Silent, Akasa, Coolink Green Silent. I sa nawet ladne. 1573406[/snapback] do chifteca MIDI - wchodza trzy 92x92 i jeden 120x120 z tylu - i wlasnie zalezy mi aby kupic jakis 120x120 ktory bedzie bardzo cichy oraz jeden 92x92 ktory tez bedzie cichutki tylko zabardzo w tych rozmiarach wentylatorow sie nie znam i nie wiem ktore sa naprawde ciche ( lubie cisze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 czyzby nikt nie mial obudowy chieftec w ktorej zamontowal wentyle 92 mm i 1200mm i moglby poradzic jaki cichy kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 czyzby nikt nie mial obudowy chieftec w ktorej zamontowal wentyle 92 mm i 1200mm i moglby poradzic jaki cichy kupic? 1578702[/snapback] Na przyszłość szukajka zobacz tu http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=146473 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaagaa_se Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Mam od kilku dni Obudowę Chieftec LBX-01B-B-SL. Zmieniłem z Codegena 6013. Około 10 stopni mniej na procesorze i w obudowie. Obudowa posiada 1 miejsce na wentylator 120 i 5 na wentyl. 92. Założyłem 120mm GlacialTech SilentBlade GT1225BDL-1 Black - 19dBa! i dwa 92mm COOLINK GREEN SILENT 92mm 14dBA. Prawie wogóle nie słychać pracy kompa. Gdyby nie delikatne zawirowania powietrza przy wentylach 92mm byłoby całkiem cichutko. Acha! Pozostałe wyposażenie: zasilacz Chieftec 360W (HPC-360-302DF), na procesorze:Pentagram Freezone QC-80 Cu(1750obr), pasywne chłodzenie grafiki:Aerocool VM-101 Video Magic Series. Teraz pytanie!!!!!!!!!!!! Czy wycisza podmuch powietrza wycięcie otworków w obudowie i założenie w to miejsce grilla?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaagaa_se Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Moja platforma!!! Athlon XP 1700/2400 Epox 8RDA-NForce 2x512DDR OCZ EL DDR PC-3200 Platinum Gigabyte GForce FX 5900XT 128MB HDD 2x80GB WD 8MBcache DVD Liteon CDRW LG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Teraz pytanie!!!!!!!!!!!! Czy wycisza podmuch powietrza wycięcie otworków w obudowie i założenie w to miejsce grilla?? 1578886[/snapback] Jeżeli otworki w obudowie to po prostu wywiercone dziurki to założenie grilla z zaokrąglonymi kratkami wyciszy trochę wentyl i przedewszystkim zwiększy przepływ powietrza (powietrze będzie swobodniej przepływać) Ja w tylnej ścianie mam dźurę jak pięść i w to miejsce wentyl wyciągający bez żadnego grilla na 7-11 V (przez regulator na LMie). ps. na przyszłość edytuj posty, nie pisz jednego pod drugim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaagaa_se Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Jeżeli otworki w obudowie to po prostu wywiercone dziurki to założenie grilla z zaokrąglonymi kratkami wyciszy trochę wentyl i przedewszystkim zwiększy przepływ powietrza (powietrze będzie swobodniej przepływać) Ja w tylnej ścianie mam dźurę jak pięść i w to miejsce wentyl wyciągający bez żadnego grilla na 7-11 V (przez regulator na LMie). Dziureczki to ja własnie mam. Tylko słyszałem, jak się wytnie w tym miejscu kwadrat to ułatwia przepływ powietrza. Bez grilla to chyba obudowa traci troszkę stabilność?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Dziureczki to ja własnie mam. Tylko słyszałem, jak się wytnie w tym miejscu kwadrat to ułatwia przepływ powietrza. Bez grilla to chyba obudowa traci troszkę stabilność?? 1578935[/snapback] Stabilność? To nie jest prom kosmiczny. Zamiast dziurek możesz śmiało dać grilla (2,5zł na allegro). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaagaa_se Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Stabilność? To nie jest prom kosmiczny. Zamiast dziurek możesz śmiało dać grilla (2,5zł na allegro). 1578946[/snapback] To jeszcze powiedz czy to coś da??? I czym wyciąć tę dziurę. Bo dziureczki są oryginalne i nie chciałbym bez potrzeby ciąć obudowy!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 (edytowane) To jeszcze powiedz czy to coś da??? I czym wyciąć tę dziurę. Bo dziureczki są oryginalne i nie chciałbym bez potrzeby ciąć obudowy!! 1578954[/snapback] Przecież napisałem: założenie grilla z zaokrąglonymi kratkami wyciszy trochę wentyl i przedewszystkim zwiększy przepływ powietrza (powietrze będzie swobodniej przepływać)A jak nie chcesz ciąć to inaczej się nie da. Ja ciąłem nożycami do blachy. Potem wyrównywanie szlifowanie kamieniem na wiertarce. Edytowane 3 Sierpnia 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaagaa_se Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Dzieki bardzo!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 (edytowane) Mam od kilku dni Obudowę Chieftec LBX-01B-B-SL. Zmieniłem z Codegena 6013. Około 10 stopni mniej na procesorze i w obudowie. Obudowa posiada 1 miejsce na wentylator 120 i 5 na wentyl. 92. Założyłem 120mm GlacialTech SilentBlade GT1225BDL-1 Black - 19dBa! i dwa 92mm COOLINK GREEN SILENT 92mm 14dBA. Prawie wogóle nie słychać pracy kompa. Gdyby nie delikatne zawirowania powietrza przy wentylach 92mm byłoby całkiem cichutko. Acha! Pozostałe wyposażenie: zasilacz Chieftec 360W (HPC-360-302DF), na procesorze:Pentagram Freezone QC-80 Cu(1750obr), pasywne chłodzenie grafiki:Aerocool VM-101 Video Magic Series. Teraz pytanie!!!!!!!!!!!! Czy wycisza podmuch powietrza wycięcie otworków w obudowie i założenie w to miejsce grilla?? 1578886[/snapback] Tez wlasnie zamierzam kupic taka sama obudowe - powiedz mi jak ona wyglada w rzeczywistosci - robi wrazenie ? Czy te dwa wentylatory zamontowales obok HDD ? Gdzie kupiles te 92mm bo nigdzie nie moge ich znalesc ? ( ani na allegro ani w sklepach - moze maja jakas inna nazwe?) Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez Mr.Matrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Witam Obudowa identyczna i problem do niedawna taki sam Moje rozwiazanie Kupiłem tylko dwa wentylatory Akasa 120 i 92 mm 18 dBa, wiekszy zamontowalem z tylu wydmuciach!e powietrze z Freezera na zewnatrz , drugi mniejszy nadmuciach!e powietrze na dysk twardy, omiata górna powierzchnie W drodze kolejny HDD i do tego nowt went Akasa 92mm Planuje także trzeci mniejszy wentylator na bocznej scianie na wysokosci grafiki tylko nie wiem co bedzie lepsze ma wyciagac czy nadmuchiwac powietrze ? Obudowa robi wrazenie duze "majestatyczne" :) pudło, Wentylatory fajne bardzo ciche tylko kolory troche sie gryza ;) z czernia Chiefteca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Planuje także trzeci mniejszy wentylator na bocznej scianie na wysokosci grafiki tylko nie wiem co bedzie lepsze ma wyciagac czy nadmuchiwac powietrze ? oczywiscie że ma dmuchać na grafe zeby ją chłodzić o to w tym chodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Witam Obudowa identyczna i problem do niedawna taki sam Moje rozwiazanie Kupiłem tylko dwa wentylatory Akasa 120 i 92 mm 18 dBa, wiekszy zamontowalem z tylu wydmuciach!e powietrze z Freezera na zewnatrz , drugi mniejszy nadmuciach!e powietrze na dysk twardy, omiata górna powierzchnie W drodze kolejny HDD i do tego nowt went Akasa 92mm Planuje także trzeci mniejszy wentylator na bocznej scianie na wysokosci grafiki tylko nie wiem co bedzie lepsze ma wyciagac czy nadmuchiwac powietrze ? Obudowa robi wrazenie duze "majestatyczne" :) pudło, Wentylatory fajne bardzo ciche tylko kolory troche sie gryza ;) z czernia Chiefteca 1583266[/snapback] Czy te wentylatory ktore sa na bocznej sciance (obok dyskow) wdmuciach!a takze powietrze do wnetrza obudowy jakby siedzialy z przodu obudowy ? - czy tylko dysk chlodza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 powiedcie mi jeszcze sprawe Dyski w tych nowych obudowach Chieftecach sa montowane poprzecznie - ile miejsca po zamontowaniu go jest jeszcze do scianki obudowy ? - czy zdolam tam jeszcze wsadzic przejsciowke IDE-SATA od Abita (serilla) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 powiedcie mi jeszcze sprawe Dyski w tych nowych obudowach Chieftecach sa montowane poprzecznie - ile miejsca po zamontowaniu go jest jeszcze do scianki obudowy ? - czy zdolam tam jeszcze wsadzic przejsciowke IDE-SATA od Abita (serilla) 1584011[/snapback] Moim zdaniem nie. Jest raczej mało miejsca i nawet sam zwykły (prosty) kabelek SATA sie dosyć wygina mocno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
big Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Tu masz test wiatraczków 120mm. Co do dziurek w budzie, trzeba je wycinać :-) dlaczego? Bo jest o wiele głośniej jak są dziurki, powietrze świszczy, ja w starej obudowie wywaliłem dziurę nożycami i pilnikiem wyrównałem, i było o wiele ciszej. Co do wiatraczków zastanawiam się nad: i nie wiem na który sie zdecydować :P GlacialTech GT12252BDL-2 AKASA Amber Ultra Quiet 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Witam. Jezeli zalezy Ci na ciszy to bierz glaciala. Posiadam takowego, naprawde jest b.cichy, chodz moglby byc ciut wydajniejszy (cos za cos). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 czy AKASA jest duzo glosniejsza od tego GlaciaTech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Kolega big dał Ci link do testów i tam masz wszystko napisane...chyba, że nie umiesz odczytać wykresów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...