Skocz do zawartości
grad2005

Niedziałające Dvi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam monitor Samsung SyncMaster 193P z dwoma złączmi DVI i D-sub i kartę Palit GeForce FX 5500. (Windows XP Prof SP2)

Po podłączeniu monitora przez D-sub wszystko OK, ale przez DVI ekran jest czarny monitor jakby nie dostawał sygnału i przełącza się na D-sub.

Monitor jest sterowany tylko przez oporogramowanie MagicTune - nie posiada przycisków.

Czy ktoś spotkał się z takiem problemem? Chciałbym ustalić z czym jest problem: z kartą , kablem czy może monitorem. Monitor wczoraj kupiłem.

Mam zainstalowane nanjnowsze sgterowniki i oprogramowanie ze strony samsunga i nVidi.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakto przełącza się na d-sub, podłączyłeś oba kable? Jak tak, to odłącz d-sub  , czyli ten z niebieskimi końcówkami, sprawdz czy wtyczki dvi są dobrze wciśnięte.

1573873[/snapback]

oczywiście, że sprawdzałem tylko z jednym kablem(DVI),dopiero jak nie działał to podłączyłem d-suib (ten z niebieskimi końcówkami :lol: ) teraz mam 2 podłączone, żeby mieć kontrolę nad monitorem, bo wszystkie parametry i wybór źródła jest przez oprogramowanie. normalnie jak jest tylko przez DVI podłączony to pokazuje brak sygnału RGB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Kabel DVI był w komplecie z monitorem?

tak pytam, bo wiem że są kable i kable ... różne są ... :lol:

Ale w tym przypadku wina będzie raczej po stronie karty graficzej. Po pierwsze sprawdź jak jest teraz i przypisz w sterownikach (ekran -> właściwości -> zaawansowane -> ) monitor LCD do wyjścia DVI na stałe (bez automagicznego wykrywania). GF5xxx mają jakieś problemy z automatycznym wykrywaniem monitorów na złączu DVI, nie wszystkie i nie zawsze (... ale już nieraz widziałem taki efekt). Druga możliwość to podłączenie specjalnie zrobionej wtyczki do wyjścia VGA, było na forum ... kiedyś. Dowcip polega na tym że karta wykrywa monitor dzięki temu że w złączu VGA są dwie masy - podłączenie monitora powoduje ich zwarcie i wtedy obraz pojawia się na obu wyjściach (DVI / VGA). Dla wyjścia VGA to działa zawsze, a w przypadku kabla DVI ... czasami ;)

W każdym razie efekt jest taki że podłączenie samej wtyczki VGA ze zwartymi dwoma pinami (5 i 10) powoduje pojawienie się obrazu na DVI ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi