piotrekmor Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Witam Zastanawiam sie czy chipset i karta graficzna zastosowane w asusie A3l 5010 http://arest.pl/index.php?inc=produkt&back...id=48&grupa=422 są faktycznie duzo wolniejsze od tych zastosowanych w hp nx6110 http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=137&PHPSESS...968db1ed04a60ee Od razu mowie,ze nie chodzi mi o gry, bardziej o zastosowanie biurowe, autocad, internet no i zalezy mi na dobrej matrycy (w tej cenie oczywiscie) - ogolnie mowiac, czy w ogole zauwazalna bedzie roznica przy korzystaniu z wyzej wyminionych aplikacji - a nie ukrywam, zalezy mi na jak najnizszej cenie!!! I tak planuje dokupic 256 ramu, a do asusa dorzucana jest jeszcze torba (min. ok 50zl) i mini myszka no i przede wszystkim laptop bedzie na firme a co za tym idzie gwarancja w hp to tylko rok (asus 2 lata) Na koniec - czytalem opinie i testy o hp nx6110 a wiec prosze o nie podawanie linkow - juz wszystko co bylo dostepne na necie przeczytalem :wink: Inetersuje mnie konkretne porownanie tych dwoch modelow, inne nie wchodza w gre Pozdrawiam i czekam na opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekmor Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Acha i jeszcze jedno odnosnie wyzej wymienionego pytania - dysk w asusie ma tylko 4200 rpm a w hp 5400rpm - czy roznica bedzie zauwazalna? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybul Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 (edytowane) Jeśli na laptopie naprawdę nie będziesz odpalał żadnej gierki to bierz asusa, tymbardziej, że zależy Ci na cenie, choć ja osobiście wolał bym dopłacić te zaledwie 130 zł i mieć tego hp :) -tak zresztą mam zamiar zrobić :) A jeśli chodzi o chipset to w twoim przypadku nie odczujerz różnicy- co innego jak chciałbyś odpalić jakąś gierkę :D Edytowane 30 Lipca 2005 przez trybul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz_ch Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Witam Zastanawiam sie czy chipset i karta graficzna zastosowane w asusie A3l 5010 są faktycznie duzo wolniejsze od tych zastosowanych w hp nx6110 Od razu mowie,ze nie chodzi mi o gry, bardziej o zastosowanie biurowe, autocad, internet 1573734[/snapback] Jeśli zamierzasz wykorzystywać laptopa do celów, które wymieniłeś, to grafika zintegrowana Intel Extreme Graphics 2 idealnie się do tego nadaje. Nie musisz przepłacać kupując HP, Asus ma lepsze wyposarzenie, niż podany przez Ciebie model HP. A skoro jest jeszcze tańszy, a cena wg Ciebie gra główną rolę, to bierz spokojnie Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz_ch Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Od razu mowie,ze nie chodzi mi o gry, bardziej o zastosowanie biurowe, autocad, internet no i zalezy mi na dobrej matrycy (w tej cenie oczywiscie) 1573734[/snapback] Jeśli zamierzasz korzystać z AutoCADa, to najlepszym wyjściem by było kupienie laptopa z matrycą panoramiczną 15,4". Wtedy będziesz miał większą rozdzielczość 1200x800, czyli w poziomie będziesz miał 256 punktów więcej. Tą dodatkową powierzchnię na ekranie możesz wykorzystać na umieszczenie pasków narzędzi nie tracąc przy tym wielkości pola edycji rysunku. No ale niestety laptopy z matrycami panoramicznymi są droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 równie dobrze do pracy w CAD'zie może podłączyć drugi monit. Ja zamierzam podczepić LCD 19'' a na laptopie zostawć paski narzędzi. Może droższe rozwiązanie, ale wg mnie jeżeli ktoś zajmuje się poważnie CADem i tak kożysta z 2 monitorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 (edytowane) Mi wystarcza 15'tka. Jak to robie ? Otoz wywalam wszystkie paski narzedzi, zostaje tylko glowne menu i pole tekstu. Wszystkie uzywane funkcje mam na skrotach klawiszowych. Wymaga to paru tygodni nauki i przyzwyczajenia ale ma tez taka korzysc ze znacznie przyspiesza prace. Choc dodatkowa 19'tka zawsze sie przyda :) Co do tych laptopow to wybor nie jest az taki oczywisty. HP ma szybszy dysk, lepszy dzwiek i grafike, prawdopodobnie dluzszy czas na baterii, za to Asus troszke lepszy procek. Oba maja 2letnia gware ale Asus mam odrazu torbe + mysz, co do HPka bedziesz musial dokupic (jesli juz nie masz). Biorac pod uwage ze to bedzie koszt min 100zł, to roznica miedzy laptopami wyjdzie na pewno ponad 200zł. Te pieniadze moglbys wlozyc w jakis solidny upgrade ramu Asusowi i moim zdaniem to mocny argument. Choc ostatecznie powinienes zadan forumowa rada nie zastapi obejzenia sprzetu na zywo :) Edytowane 30 Lipca 2005 przez TeQuila SunRise Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekmor Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Dzieki za rady!!! Prawde mówiąc zastanawiam się nad wyborem pomiedzy tymi modelami juz dobre dwa tygodnie. Setki przeczytancyh postów i chyba mimo wszystko postawie na hp nx6110 Pomyslalem sobie,ze laptopa (daj Boze:)) bede uzywal przez pare lat i zastosowane w hp lepsze rozwiazania techniczne wyjda na plus wlasnie za te pare lat. Faktycznie bede musial jeszcze troche uzbierac do tego modelu ale juz tyle zbieralem, ze miesiac w "tą czy w tą" nie zrobi wiekszej roznicy. Jedyne co moze jeszcze zmienic moja decyzje to pozytywny test asusa A3l 5010 na www.benchmark.pl :wink: - czekam na niego z niecierpliwoscia Puki co, to moj wybór padł na Hp nx6110 - miedzy innymi dzieki waszym opinią :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 asus robi MOIM zdaniem aktualnie jedne z najlepiej wykonanych laptopów. Hp niestety wpadki sie zdazają po połączeniu z Compaq. Jesli zamierzasz uzywac go przez pare lat to ja bym brał Asusa. Swojego mam juz prawie pół roku ostrego katowania i ciągle jak nowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekmor Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2005 Mam jeszcze jedno pytanie. Co jest dokladnie potrzebne aby moc korzystac z internetu bez kabla. Mam w domu podlączone dwa komputery przez swicha,jeden z komputerow poszedlby w odstawke a wzamian za niego chcialbym podlaczyc wlasnie laptopa (jak nie teraz to moze za jakis czas). Z tego co sie orientuje to napewno karta wi-fi,ale co jeszcze?? Jakbyscie mogli podac mi orientancyjny koszt zakupu (na tą chwile oczywiscie) dodatkowych rzeczy to bylbym wdzieczny A co do notebookow wyminionych w tytule. Bylem dzisiaj w media i ogladalem hp nx6110 - kurcze,jakos nie moge sie do konca przekonac do tego designu No nic,czekam jeszcze na test asusa na benchmark.pl Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybul Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Jeśli nie podoba ci się hp nx6110 ( chociaż podobno pierwsze wrażenia wizualne tego modelu nie są najlepsze - to podobno po chwili pracy na nim nie można się oderwać :-P ) to weź toshibkę- już za 3 tys. :D http://sklep.benchmark.pl/pelny_20145.html W pzeciwnym przypadku rzeczywiście polecam tego asusa-ale i tak według mnie hp nx6110 jest lepszy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Witam! Wybrałem dziewczynie A3L-5010 i jestem z niego na tyle zadowolony że biore także takiego dla siebie. W porównaniu do reszty jest cienutki, doskonale wyważony i podczas całej instaki windowsa wiatrak nie włączył się ani razu - dopiero przy instalacji sterowników było cokolwiek słychać, a raczej czuć wiaterek z tyłu - to dobrze świadczy o chłodzeniu, tym bardziej że to było pare dni temu przy upale 34st. C. Co do dysku to rzeczywiście tylko 4200rpm ale w norton ghoscie przy zgrywaniu partycji wyszło 260Mb/s. Poza tym można słuchać płyt CD bez potrzeby włączania laptopa. Wszyskie sterowniki mają jeden wspólny update, torba to wcale nie 50zl tylko troche ponad 200. Cena jest dość kusząca: za 2100 netto ciężko go z porównywać z czymkolwiek innym. Wybór padł na niego ze względu na dobre rozłożenie masy i możliwość wymiany hdd i ramu bez konieczności rozkręcania go. Gwarancja 2 lata na całym świecie door-to-dor. Jedyną wadą jest brak tv-out. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekmor Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 No i w koncu doczekalem sie testu Asusa na www.benchmark.pl Uwaznie go przeczytalem i musze stwierdzic, ze dzieki niemu jeszcze bardziej upewnilem sie co do Hp nx6110 Asus - 3 gwiazdki Hp - 5 gwiazdek Co do wygladu hp - faktycznie zauwazylem,ze im dluzej mu sie przygladalem tym bardziej mi sie podobal:) Mam jeszcze prosbe odnosnie mojego wczesniejszego pytania o mozliwosc korzystania z internetu bez kabla - jezeli ktos orientuje sie o ceny i potrzebne urzadzenia to prosilbym o pomoc. Z gory dziekuje Na marginesie - bardzo mi pomogly wasze opinie:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybul Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 A jak to jest jakbym takiego hp kupił na firmę to mógłbgym sobie coś odliczyć ? bo nie mam o tym najmniejszego pojęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekmor Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Dokladnie tak. Nie ja bede kupowal laptopa ale kupi mi go wujek ktory prowadzi firme Z tego co sie orientowalem to mozna to jakos wrzucic w koszta czy cos takiego (tylko ze kwota netto nie moze byc wieksza niz 3500zl) a na dodatek na koniec skladajac jakies ogolne rozliczenie podatkowe tez mozna to uwzglednic i powtornie sobie odliczyc (tylko wowczas juz jakis mniejszy procent) Opisuje to tak jak uslyszalem kilkanascie dni temu od wujka,mozliwe ze cos poprzekrecalem a wiec najlepiej byloby zapytac sie kogos,kto prowadzi firme i mial do czynienia z takimi zakupami:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSeK Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Rozumiem ze masz dostawce internetu, komputer stacjonarny i lapka .... potrzebujesz tzw. AccesPoint'a. Ceny sa rozne ale te najtansze chodza po 130-140 PLN na allegro. Np taki : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58285557 Ja nie mam z nim doswiadczen wiec nie polecam jedynie daje przyklad. Czyli jesszcze raz, potrzebujesz urzadzenia ktore nazywa sie AccesPoint i pelni rowniez role Switcha, ew routera. Do tego oczywiscie jakas radiowka w lapku jesli takowej nie ma wbudowanej, tu znowu najtansza : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59000956 No a na koniec troche szczescia by sie przydalo zeby taki najtanszy sprzet dzialal ze soba i to dobrze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...