robgr10 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Witam wszystkich! Zbudowalem juz sobie blok wodny, mam zamiar zamontowac go na swoim duronie 1300 (zero przekrecania -> poprostu na razie daze do maksymalnego wyciszenia komputera bo chodzi "jak kosiarka" :P)... no i pojawia sie problem. Jeszcze nie załatwiłem sobie zadnej nagrzewnicy i zastanawiam sie (a wlasciwie strasznie mnie to korci) czy nie zalozyc na razie prowizorycznego WC (bloczek +pompka +wiadro/beczka/keg z woda). Czy ktos cos podobnego robił? ile czasu moze dzialac moj cpu chlodzony takim "sprzetem", bez ryzyka przegrzania (powiedzmy dla 10/20/30l wody)? Pozdrawiam, Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Taki duronek to moze byc chlodzony pasywnie wieloma coolerami ktore beda tansze niz to wc :] A rozwiazanie bez chlodnicy tez powinno przejsc chociaz, moze byc problem z temp wody, bo wszystko zalezy na ilu sie zatrzyma - sa upaly, a pompki powyzej 35C sie nieszczą. Mozna probowac, zawsze mozesz dac wiekszy zbiornik :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robgr10 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Taki duronek to moze byc chlodzony pasywnie wieloma coolerami ktore beda tansze niz to wc :] A rozwiazanie bez chlodnicy tez powinno przejsc chociaz, moze byc problem z temp wody, bo wszystko zalezy na ilu sie zatrzyma - sa upaly, a pompki powyzej 35C sie nieszczą. Mozna probowac, zawsze mozesz dac wiekszy zbiornik :wink: 1573887[/snapback] Wiem ze moze byc chlodzony wielkoma coolerami... ale po co? ja lubie majsterkowac, a tym bardziej chce wyciszyc pc wlasnymi silami (jaka musi to byc satysfakcja:P nie wspomne)... pozatym jak zalatwie sobie nagrzewnice to jeszcze zamontuje bloki na k.graf i na fet'ach z zasilacza... a koszty? prawie zadne... pompka przerobiona z jakiejs tam akwarystycznej (wyd 250l/h) [akwarium kiedys mialem:P], miedz sie znalazla, wezyki tez, tylko musze nagrzewnice skabinowac :>... wedlug mnie to jest duzo tansze niz pare cichych AC... (swojej robocizny nie licze:P bo pewnie by troche wyszlo...) jaka moc ma mniej wiecej ten duronik? Pozdr, Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 jaka moc ma mniej wiecej ten duronik? :arrow: http://www.benchmark.pl/kalkulator/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 To ta pompeczka chyba nie wytrzyma tego obciazenia jak chcesz tyle elementow pod nia podpiąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Ja dla swietego spokoju poszukalbym jakiejs aluminiowej duzej chlodnicy ktora zapewne dostaniesz za grosze a bedziesz mial pewnosc ze wszystko bedzie dobrze :) Nie zapomnij tylko wtedy dolac jakiegos copalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 hugo pare pytan do ciebie i reszty znawcow poniewaz jestem w tych tematach newbie a mam na WC straszna chec :D no wiec : 1. co to jest copal ? 2. gdzei dostac frost 2 slim ? ( na allegro nie ma ) 3. mam durona 1.8 @ 2.0 i che sobie zrobic Wc cos ala to : pompka hydry l20/30 , blok f2s na cpu , bloczek msc na chipset i puscic rurke z woda przez radiator na grafie zeby odbieral cieplo no i pytanie czy takie cos bedzie wydajne bez nagrzewnicy ? i jaka jest roznica miedzy wc z i bez nagrzewnicy ( rez okolo 2/3 litrow prawdopodobnie jedna duza tuba z plexi i druga mniejsza rozmiarow cdromu ;] ) 4. jaki jest kosz nagrzewnicy takiej zeby ucaignol wyzej wymieniony zestawik ale zeby zmiescila sie do obudowy midi tower :P no to by bylo chyba na tyle na ten moment :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 1. Inhibitor Korozji, nie pozwala "gryźć" sie 2 metala w układzie, Np. miedzi i alu 2. http://watercooling.com.pl/ 3. Jka chcesz zrobić tą rurke z tym radiatore ? Raczej wydajne nie bedzie, bo woda sie nagrzeje a ciepła nie bedzie miła gdzie oddawac. A rónica jest taka, że z nagrzewnica woda oddaje ciepło do otoczenia cały czas, a bez, że układan działa tylko na pojemności cieplnej wody, która z czasem robi się coraz cieplejsza 4. Jezli chodzi Ci o nagrzewnice z szrotu brudna i niewyczyszczoną to 20-40zł, albo wyczyszczona od usserów forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 (edytowane) no wiec : 2. stronka http://watercooling.com.pl/ nie dziala :/ a jak zmienie i wpisze http://watercooling.pl/ wbija mi na stronke komputronika a tam ne ma frosta 2 :/ ( a tak wogule czy jest cos lepszego od tego za wmiare male pieniadze ? bo na forum niby wszyscy go zachwalaja i w testach tez dobrze wypada ) 3. mam radka 9550 xt (gigacube) i on ma docus spore przerwy miedzy lopatkami radiatora a woda ktora przeplywala by przez ten radiator zbnierala by cieplo ( przynajmniej tak mi sie zdaje :P ) 4. jaki musi byc rozmiar tej nagrzewnicy jesli wykluczyl bym to niby chlodzenie radiatora na grafie ? i ile kosztuje takie cos tutaj na forum aha i jaka bedzie wydajnosc z i bez nagrzewnicy z bloczkami na cpu i gpu ? ( chodzi mi tu konkretnie o roznice temp z i bez nagrzewnicy ) Edytowane 30 Lipca 2005 przez Sziken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 (edytowane) To wejdz tak http://www.realitynet.pl/sklep/, dzwine mi tam normalnie wszytko chodzi :) Wydajniesy od frosta jest bloczek Gaz'a lub Misia15Go, oboje to usserzy forum, więc zwróć sie do nich ;) Twój pomysł z tym radiatorem to troszke nie wypał bo jezli dobrze mi się zdaje to radiator jest alu a ta rurkę trzeba jakoś z nim połaczyć, a lutowania alu-miedż o ile Ci wyjdzie jest bardzo nietrwałe. Nie ma określonego romiaru nagrzewnicy do bloczków, a co do róznicy temperatur, KLIK ;) Edytowane 30 Lipca 2005 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Zrob tak jak mowi muciek :) Zamiast frosta lepiej kupa Ice'a od Gaz'a (na allegro chodzily po 45-50 a od reki u niego to musisz sie spytac) bo jest wydajniejszy i tanszy. Pomysl z tym radiatorem to raczej nie przejdzie a chlodnica to wg mnie najwazniejsza rzecz w WC wiec radze Ci czegos poszukac. Porozgladaj sie po allegro moze cos fajnego niedrogiego znajdziesz a jak nie to zagadaj do mucka lub pałeł'a oni napewno Ci cos wynajda za rozsadna kase :D Powodzenia... jak masz jeszcze jakies pytania to wal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 hugo zostaw ten bloczek z allegro mcs'a :P homer to moj stary nick a ty mnie przelicytowujesz :D a co do pytan tak mam jedno wziolem sie na powaznie za wc i jak sie okazalo jedyne miejsce w ktore moge wepchnac chlodnice znajduje sie pod szufladka na stacje dyskieket i jest tam tylko 18.5x12 cm :/ no wiec nic szczegolnego ale spojzalem na tyl kompa i ujzalem swiatlosc :D przeciez tam jest mnuzstwo wolnego miejsca ( poprostu cala obudowa z tym ze grubosc jakies 1 cm :D ) i mysle nad tym zeby wstawic tam chlodnice od lodowki przeciez to jest wydajne cienki i akurat tam mi sie zmiesci co otym myslicie ? cos ala to : http://www.yaha.pl/wc/IMG_0106_ok_500.jpg z tym ze wew obudowy a zew obudowa wycieta w srodku i wstawiona siatka z wmiare duzymi oczkami . co o tym myslicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 oszalałeś ?!?! skraplacz z lodówki, to ma średnice kilku mm w srodku ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 oszalałeś ?!?! skraplacz z lodówki, to ma średnice kilku mm w srodku ! 1574743[/snapback] Chociaz przy takiej pompce :wink: taka srednica bedzie jak znalazl. Normalnie rozwiazanie malo wydajne ale imo mgloby wystarczyc - chociaz prosciej zrobic sam wiekszy zbiornik o wydajnosci tego skraplacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Ja bym poszukal cos duzego aluminiowego i wlasnie jakos zamocowal tak na bok budy jak na tej fotce. Wyjdzie Ci tanio i wydajnie bo aluminimum az tak duzo nie jest gorsze od miedzi a szybciej oddaje cieplo do otoczenia wiec raczej nie bedziesz musial stosowac zadnych wentyli. Tylko wtedy moze byc nastepny problem czy pompka tyle uciagnie 2 bloki + jakas duza chlodnice? heh zobacze jeszcze jak bedzie z kasa ale jak sie ona znajdzie to ostro o tego abadonka powalcze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robgr10 Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2005 To ta pompeczka chyba nie wytrzyma tego obciazenia jak chcesz tyle elementow pod nia podpiąć. 1573933[/snapback] na razie na proc mysle ze styknie... jak bedzie potrzebna wieksza wydajnosc (l/h bo rozumiem ze o to chodzi z tym obciazeniem) Pozdr, Robert P.S. Thx za linka :> P.S.S. Znalazlem beczke ~40 l /plastik... chyba ja wrzuce na okres probny, poki nie dorwe jakiejs nagrzewnicy ze szrotu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2005 Chociaz przy takiej pompce :wink: taka srednica bedzie jak znalazl. Normalnie rozwiazanie malo wydajne ale imo mgloby wystarczyc - chociaz prosciej zrobic sam wiekszy zbiornik o wydajnosci tego skraplacza. 1574809[/snapback] to ma wewnetrzna na oko ma 4mm (moja lodówka, teraz sprawdzałem), rurki i "finy" są z stali więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2005 robgr10 jezeli nie bedziesz krecil proca to spokojnie wiadro 10l wystarczy - tylko licz sie z tym ze jest dosc cieplo i bedziesz musial co jakis czas dolac troche wody bo ta z wiadra bedzie parowala mialem kiedys zakryty zbiornik 25l i zanim woda sie nagrzala to komp pracowal 6-7h jak zbiornik nie bedzie zamkniety to woda paruje ,ale za to duzo lepszy efekt chlodzenia sie uzyska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robgr10 Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 robgr10 jezeli nie bedziesz krecil proca to spokojnie wiadro 10l wystarczy - tylko licz sie z tym ze jest dosc cieplo i bedziesz musial co jakis czas dolac troche wody bo ta z wiadra bedzie parowala mialem kiedys zakryty zbiornik 25l i zanim woda sie nagrzala to komp pracowal 6-7h jak zbiornik nie bedzie zamkniety to woda paruje ,ale za to duzo lepszy efekt chlodzenia sie uzyska 1574953[/snapback] Zawsze moge dobie butelke 5l (plastikowa) z woda zamorozic, a potem wrzucic do beczki/wiadra czyli "zbiornika chlodzacego" :> Mam takie pytanie przyszlosciowe, otuz jak bede chcial sobie zrobic bloczki na te tranzystory z zasilacza, to czy zamocowanie ich na kablach dlugosci max 20 cm mogloby zaszkodzic zasilaczowi? (bo bym wyciagnal je na tych przewodach poza puszke zasilacza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 panowie ale ja potrzebuje wcisnac chlodnice miedzy mobo a zew czesc budy ;/ miejsca na chldonice mam okolo 18.5 cm / 12 cm wiec nic tam poprostu nie wcisne a sam chlodnicy na wymiar robic nie bede wiec tylko takie cos mi do glowy przyszlo nawet gdybym wyciol miejsce na stacje dyskietej i dysk to i tak jakas normalnych rozmiarow chlodnica by mi nie weszla bo powieksze tylko do 25.5 cm/ 12 cm wiec kupa wielka :/ macie jakies ceikawe rozwiazanie ? nie chce nic z boku kompa chce zeby wszystko bylo w srodku i zeby komp byl rzenosny a nie ze musze 2 ciezarowki zamowic zeby przewiesc kompa na lana ;] pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robgr10 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 panowie ale ja potrzebuje wcisnac chlodnice miedzy mobo a zew czesc budy ;/ miejsca na chldonice mam okolo 18.5 cm / 12 cm wiec nic tam poprostu nie wcisne a sam chlodnicy na wymiar robic nie bede wiec tylko takie cos mi do glowy przyszlo nawet gdybym wyciol miejsce na stacje dyskietej i dysk to i tak jakas normalnych rozmiarow chlodnica by mi nie weszla bo powieksze tylko do 25.5 cm/ 12 cm wiec kupa wielka :/ macie jakies ceikawe rozwiazanie ? nie chce nic z boku kompa chce zeby wszystko bylo w srodku i zeby komp byl rzenosny a nie ze musze 2 ciezarowki zamowic zeby przewiesc kompa na lana ;] pozdro 1576232[/snapback] Topic ja zalozylem i prosze o najpierw odpowiadzac na moje pytania ;-) a nie mozesz "zainstalowac" nagrzewnicy za pc (tzn jego dlugosc by wzrosla, szerokosc nie...) Pozdr, Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 no wiec tak ;] jako iz przedstawilem cala sprawe tacie ( zlota raczka doslownie ) stwierdzil ze pomysl z chlodnica z lodowki jest do niczego bo cieplo oddawane z chlodnicy wracalo by na mobo wiec kupa ( ze tez o tym nie pomyslalem Xx ) a ze chce miec kompa mobilnego a nie przy przenoszeniu kompa zamiast jednej skrzynki brac 3 ( przenosnia ) totez moj ojciec stwierdzil ze chlodnice zamontujue sie w domu na scianie Xx ( hmmm mial byc mobilny :P ) ale przy prubie przeniesienia bedzie ona przymontowana do kompa na jego gorze na jakiejs platformie ( ciekawe jak bedzie to wygladac :D ) jak skoncze dam fotki ( szacowany czas zakonczenia budowy : +/- 2 tygodnie od dzis ) pozdro :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 co do proby dorabiania bloku na psu takie kable napewno nie poprawia jakosci proda zapodawanego przez psu i musza byc solidnej grubosci juz kiedys ktos cos takiego probowal zrobic na elektrodzie wszystko co sie grzalo wychpach na z drugiej strony na tyl zasilacza no niby fajnie ale psu zrobilo sie 2x wieksze i czasam napieciami mieszalo z tym bym raczej uwazal kable im krotsze tym lepsze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 robgr10 a nie mozesz poprostu dokleich blokow do seryjnych radiatorow? duzo mniej babrania ,bo wiesz z takiej diody 5v w zasilaczu to docelowo ma plynac 30A ,wiec przewody grube by musialy byc Sziken 25.5 cm/ 12 cm duzego faiata jakbym widzial (no na sile ten 1cm z kazdej strony da sie wyskrobac :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 (edytowane) @KGB z duzego fiata (125p ?) bedzie 25.5cm/12cm ? z czego jest ta nagrzewnica i czy masz jakies foty to oblokam i ile za taki wynalazek moge zabulic na szrocie :P? @ EDIT 25.5cm/12cm a jak z dlugoscia ? ( z trzecim wymiarem :P ) i jakie nagrzewnice tych gabarytow jeszcze istnieja ? (jak jest z wymiarami nagzrewnic z kadeta i mazdy 323 ? ) Edytowane 2 Sierpnia 2005 przez Sziken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 wymiary (długość,szerokosc,grubość) fiat 25,5x13,5x6,5 kadet 19x19x5-6 mazda 323 17x16x7 wymiary z zbiorniczkami, bez króćców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 (edytowane) dziekuje ;p tego mi wlasnie brakowalo , ktora z tych chlodnic jest najlepsza ktora z czego i do jakiej ktos mi moze dozucic foty ;p ( prucz do tej z kadeta :P ) proponuje przeniesc sie z rozmowami o chlodnicach do zrobionego przezemnie topicu :D @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ @TOPIC : NAGRZEWNICA HERE CLOSED @ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Edytowane 3 Sierpnia 2005 przez Sziken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robgr10 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 (edytowane) robgr10 a nie mozesz poprostu dokleich blokow do seryjnych radiatorow? duzo mniej babrania ,bo wiesz z takiej diody 5v w zasilaczu to docelowo ma plynac 30A ,wiec przewody grube by musialy byc 1577616[/snapback] wiec tak... mam dosc mala obudowe, a tym bardziej zasilacz ma malo miejsca wewnatrz... ale boje sie tego gdyz: - trzeba rozbabrac go i wcisnac tam dodatkowo rurki wodne i radiatory a to by byl wyczyn... -bloczki sa z miedzi i w takiej malej przestrzeni latwo o zwarcie... -a dokleic nie dokleje, bo bodajze te mosfety z zasilacza to maja na radiatorach minus (tak mi sie wydaje, alebo jeden ma a drogi nie... nie pamietam dokladnie), musza byc przykrecone teflonowymi wkretami przez podkladki mikowe... pozatym woda po jakims czasie zostanie "zanieczyszczona" i chyba by bylo latwo uszkodzic proca napieciem z tych radiatorow, co nie? w kazdym badz razie wedlug mnie najlepsza (najbezpieczniejsza) opcja to wyciagniecie najbardziej grzejacych sie mos-fetow z puszki i zmniejszenie voltażu wiatraczka z zasilacza. Zrobil ktos chlodzenie wodne zasilacza PC? jesli tak to prosil bym o jakies linki ze sprawozdaniem/projektem/fotorelacja itp itd. Pozdr, Robert P.S. Bloczek na GPU juz gotowy... ale pojawil sie maly zonk... otuz po zdjeciu wentylatorka z gpu okazalo sie ze radiatorek ktory chlodzi jest "przyklejony" (tak to wyglada) na rdzen... no i nie wiem czy w takim wypadku zakladanie bloczku bedzie mialo sens? czy moze spilowac maksymalnie radiator? (ew jakies pomysly jak go zdjac)... moze macie jakies sprawdzone patenty.... wlasnei o to ksztalt tego radiatora z GPU (fory nie zrobie bo cyfrowki nie mam...)... sa to podluzne rowki o takiej samej szerokosci, wszedzie sa katy proste... P.S.2. Jaka jest optymalna powierzchnia styku miedzi bloczku z wodą dla 60watowego proca? Edytowane 3 Sierpnia 2005 przez robgr10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarek Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 karte do szczelnego woreczka i do zamrazalnika,po 2 godzxinach radiator sie odlepi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robgr10 Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 (edytowane) karte do szczelnego woreczka i do zamrazalnika,po 2 godzxinach radiator sie odlepi:) 1579110[/snapback] :blink: wow na to bym nigdy nie wpadl... aaa mam pytanko. jak po takim odlepieniu zamocowac bloczek na gpu? bo w radiatorze byly miejsca na wkrety po wentylku -> to sobie odpowiednie otwory w bloczku porobiłem. ale jak ich nie bedzie? -jak przymocowac bloczek do samego(bez radiatora) gpu? -jakie jest prawdopodobienstwo ze GPU sie bedzie przegrzewał, jesli nie odkleje radiatorka (a miedzy niego a bloczek dam paste oczywiscie)... -jakie sa szanse na to ze radiatorek z GPU sam sie odlepi pod wplywem masy bloczka wodnego? Pozdr, Robet P.S. GPU jest slaby (TNT2 M64 :P), a radiatorek mały. Mimo to mam zamiar chlodzic go h2o :P Edytowane 4 Sierpnia 2005 przez robgr10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...