Skocz do zawartości
scibi

Wszystko o pamięci RAM - pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc!! jak ustawić opcje RAM w biosie aby chodził mój komputer jak najwydajniej? Moja pamięć to 128MB DDR PC2100. Co muszę ustawić aby chodziła wydajnie z fsb 157mhz (obecnie mam 151Mhz). Jak mam powłączać odpowiednie opcje CL itp itd. Jest to pamiec noname.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o ustawienia pamięci to im niższe tym lepsze.

Swoja drogą, nie sądzisz, że przy Twoim sprzęcie 128 mb pamięci i to w dodatku 266 to strasznie mało? Według mnie sama obecność tych pamięci nie pomaga ogólnej wydajności Twojego systemu, obojętnie od ustawien.

Jak FSB nie idzie to zwiększ napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zdaję sobie sprawę że 128mb ram to bardzo mało. Jest to tylko kość przejściowa - obecnie 256DDR 333mhz kosztuje około 365zł - więc trochę drogo. W nowym roku 2003 po świętach ceny te obniżą się dwukrotnie, więc wtedy mam zamiar sobie dokupić jakąś kostke 256MB 333mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zdaję sobie sprawę że 128mb ram to bardzo mało. Jest to tylko kość przejściowa - obecnie 256DDR 333mhz kosztuje około 365zł - więc trochę drogo. W nowym roku 2003 po świętach ceny te obniżą się dwukrotnie, więc wtedy mam zamiar sobie dokupić jakąś kostke 256MB 333mhz.

skad wiesz ze sie ceny spadna 2x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skad wiesz ze sie ceny spadna 2x.

Właśnie. B jezeli tak to ja chętnie przesiądę się na cos z DDR 333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producenci zapowiedzieli już znaczne obniżki sprzętu, a to z powody nie mal stanadrdowego już chipsetu KT400, ATHLON BARTON, oraz GeforceFX. 256 DDR RAM 2100 kosztowalo miecha temu okolo 185zeta. teraz zarabiscie skoczyly cenki - swieta, duze zapotrzebowanie, dlateego wlasnie mam tylko 128mb. 2003 rok oznacza rok super obnizek orazx cen za 512MB RAM DDR PC2700 okolo 400zł-500zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producenci zapowiedzieli już znaczne obniżki sprzętu, a to z powody nie mal stanadrdowego już chipsetu KT400, ATHLON BARTON, oraz GeforceFX. 256 DDR RAM 2100 kosztowalo miecha temu okolo 185zeta. teraz zarabiscie skoczyly cenki - swieta, duze zapotrzebowanie, dlateego wlasnie mam tylko 128mb. 2003 rok oznacza rok super obnizek orazx cen za 512MB RAM DDR PC2700 okolo 400zł-500zł

jednak nic by mi to nie przeshkadzalo jak by tak znaczaco spadly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc temu? Chcesz mi wmówić, że we wrześniu 256 DDR 266 MHz kosztowało 185zł? Szczerze mówiąc obserwuję ceny pamięci i nie przypominam sobie, żeby można było je dostać za mniej niż 250zł sklepowe i ok 220 giełdowe, a to i tak były okazje.

Sam kupowałem pamięci w październiku, i dobrze pamiętam, że 266 MHz kosztowało co najmniej 255zł.

Raczej wątpię aby w najbliższym czasie ceny staniały 2 krotnie? W ogóle co to znaczy dwukrotnie? O połowę? Chcesz mi wmówić, że będzie można kupić 256 DDR 333 za 175zł? Nie daje w to wiary. Nawet w czerwcu i lipcu 2003 nie spodziewam się, żeby DDR'y zeszły poniżej lub w ogóle blisko 200zł za 256 MB, a to i tak będzie ogromna zniżka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"polowe" w przenopsni. Chodzi mi tu ze bedzie wieeeeelka obnizka cen, a wnowym roku na 200% za okolo 200zeta kupisz spokojowo 256 MB DDR 333mhz. Zaraz ci powiem z którego mam te dane - a więc: na przełomie czerwca i lipca tego roku za 256MB DDR Kingston 266Mhz płaciło się 184zł. sądzę że po nowym roku ta cena wróci na bank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes jakims prorokiem czy co? ;) Powiedz lepiej czy wygram w Lotto? I jakie liczby beda w te sobote? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie scibi ma rację. WyCzyTałem, że ceny pamięci na świecie osiągnęły najniższą wartość od kilku miesięcy, koło 5 listopada. W Polsce niedługo zaczną spadać (są jeszcze zapasy). Po świętach ceny mogą jeszcze sie troche obniżyć. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spadnie ale snieg:))) o ile juz nie pada:) hehe

co do pamiatek to kolega chyba zle przeczytal bo 1 kwartale 2003 roku watpie aby cena modulow RAM sdr i ddr spadla o polowe:) jesli spadnie to cena samych ukladow pamieci do budowy modulu :) co nie znaczy ze cena modulu spadnie dwukrotnie - to raczej niemozliwe no chyba ze laminat bedzie za darmo ;) cos mi sie widzi ze kolega zbytnim optymista jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...