Skocz do zawartości
blank2424

Czy Jest Sens Ładować Sięw Semprona?

Rekomendowane odpowiedzi

Sempron 2600+ kosztuje około 260 złotych

Najsłabszy Athlon 64 s754 to wydatek około 450 złotych

Semprona podkręcisz na jakieś 2500 MHz - przy dobrych wiatrach podobnie podkręcisz Athlona - różnica w wydajności przy tym samym taktowaniu to około 5 do 10% - czy jest to warte prawie dwukrotnie wyższej ceny?

Jeśli masz kasę na Athlona 64 i z niczego byś w ten sposób nie ścinał to kup Athlona - jeśli nie to Sempron będzie porównywalnym zakupem przy dużo niższej cenie.

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka jest różnica pomiędzy sempem na socket a i 754???

właśnie zastanawiałem się dlaczego od jakiegoś czasu patrzę tylko na 754 a socket a zupełnie odpuściłem:]

z drugiej strony boje się kręcić procką bo mnie znajomy przestraszył

co do żywotności procka

ja mam już mętlik w głowie:/ sam nie wiem co kupić do dyspozycji mam jakieś 600zł na procka i płytę.

w chwili obecnej mam durona 700;)

może jakiś semp A podkręcony na Abicie NF7 SL v2.0???

co byście za 600zł kupili???

Edytowane przez blank2424

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica miedzy smeponem socket A a 754 jest ogromna, na A to jest przestarzala technologia na ktorej robiono juz porcki 700mhz :] , zas 754 to jest nowej generacji porcek z nowymi mozliwosciami, inaczej mowiac sempr. na 754 to A64 okorjony 64bit zas sepmprony na A sa to athlon Xp (w starszych plytach sepron jest wykrywany jako Athlon Xp:]............

Wiec o roznicy w wydajnosci tych porckow odpowidz se sam ;)

PS. dodatkowo w przyszlosciu w s.754 wstawsiz se A64,zas w s.A to juz chyba nic nie wstawisz nowego :]

Edytowane przez tanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron na socket a to stary dobry Axp. Zupelnie inna technologia mimo tej samej nazwy.

Co do krecenia prockow to faktycznie -zamiast jakis 10 lat(srednio) pochodzi 7. tyle ze wtedy bedzie i tak wart tyle co teraz p133, czyli nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam sklep w którym semp 2600 na 754 BOX kosztuje 247zł dają na niego 36 miesięcy rękojmi.

Cena jest dziwnie niska.

Co o tym sądzicie???

może jest to wersja PULL ( ukruszony rdzeń)???

i jak to sprawdzić jeśli to BOX.

Czy sempy fabrycznie zapakowane mają jakieś plomby???

i co to jest ta rękojma??? czym się różni od gwarancji??

to by było na tyle:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 754 tylko oplaca sie semprona , a64 tylko na 939 ,obecnie ceny tych prockow identyczne a mozliwosci oc nieporownywalne wiec doplaca sie dolozyc te 100-150zl do mobo jak juz kupujemy a64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. dodatkowo w przyszlosciu w s.754 wstawsiz se A64,zas w s.A to juz chyba nic nie wstawisz nowego :]

1574105[/snapback]

Z tą przyszłością to troszke przesadziłeś. :D AMD od czerwca 2005 nie produkuje układów A64 na s. 754, i po wysprzedaniu zapasów magazynowych znikną z półek.

Zastąpi je wspominany już Sempron64, różniący się od A64 o połowę mniejszym cashem.

Dla A64 przewidziano s.939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@blank2424 - jak na calosc masz tylko 600zl to sie nie ma co zastanawiac - sempron 2600 na s754 w boxie z 3 letnia gwarancja i do tego DFI lan party nf3 ut 250gb.

Procki ostatnio potanialy i cena jest jak najbardziej normalna, spokojnie za 240zl kupisz takiego. Plytka to jakies 370-380, wiec wszystko powinno Cie wyniesc ok 620zl.

Wg mnie najlepszy wybor jesli dysponujesz tylko taka gotwka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wciąż nie mam odpowiedzi nt. tej rękojmi bez gwarancji...

oni coś kręcą tylko zastanawiam sięco bo jak może nie być gwarancji producenta...

kiedy zapytałem ich o wersję OEM tego procka dlaczego dają TEŻ 36 miesięcy napisali:

"w Polsce nie ma tylko i wylacznie jednego dystrybutora, prosze pamietać jednak ze zgodnie z tym co jest zamieszczone na naszej stronie procesory te sa obiete 36 miesieczna rekojmia a nie gwarancja. W Polsce gwarancji udziela producent owego sprzetu jednak dowolny dystrybutor ma prawo dawac taki okres rekojmi jaki mu sie podoba. Pamietajac o tym ze nie ma jednego dystrybutora a jest ich wielu mozemy dawac tyle rekojmi ile otrzymamy od dystrybutora w przypadku konkretnego produktu czyli procesora AMD Sempron na Socket 754 wynosi ona 36 miesiecy, wiec nie bardzo rozumiem pytania ..."

Co o tym sądzicie?? czy procek może być bez gwarancji producenta a tylko z rękojmią??? i skąd mają cenę niecałe 250zł jak w Incom cena hurtowa to 270???

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, bo chciałem już kupić ten sprzęt:)

choć podobno dzisiaj MIAŁA być premiera sempa 64 bit..narazie nigdzie go nie widze (no cóż w końcu to POLSKA:/)

PS. co do płyty to rozważałem 2 obcje Ga K8NS i MSI K8N. z Tych dwóch wybrałem MSI, podobno kręci się na niej dobrze, wykonana lepiej od GA i prawidłowo wskazuje temp;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko to sklep online ja wolałbym kupić w sklepie normalnym

poza tym trochę mimo wszystko boje się montażu. zawsze składałem całego kompa ale do procka się nie dotykałem

i wiem że sempy mają osłonięty rdzeń:)

dzięki za odp i wnioskuje np po sklepie AREST, że u mnie w mieście mimo że miasto jedno z największych nie ma normalnych sklepów komp.

99tomcat co sądzisz o tej rękojmi na 36 miesięcy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi