Skocz do zawartości
Frezer

Dylemat Amd Czy P4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

nie sadze zeby taki semp na 2GHz byl zauwazalnie wydajniejszy od celka na 3,0-3,2 a 90% celków idzie na 3,6:) na freezerze za 50zl

1595147[/snapback]

nooo

szkoda tylko ze w grach spermon 2.4 łupie pentium 3.6ghz :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem te testy i niestety chyba ty sobie powinienes je przeczytac raz jeszcze:)

bo grali tylko w farcraja:)

i venice 2,7 mial problemy z P4 3,8:) pentak mial w wiekszosci testow wyzsze minimalne fpsy:)

podobnie semp 2,4 z P4 3,4

a halflife'a juz nie:)

byly timedema i widac co z tego wyszlo:)

w doom3 w timedemach tez amd wygrywa wszystko prawie rowno a w realnej grze syduacja sie iametralnie odwraca:)

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem te testy i niestety chyba ty sobie powinienes je przeczytac raz jeszcze:)

bo grali tylko w farcraja:)

i venice 2,7 mial problemy z P4 3,8:) pentak mial w wiekszosci testow wyzsze minimalne fpsy:)

podobnie semp 2,4 z P4 3,4

a halflife'a juz nie:)

byly timedema i widac co z tego wyszlo:)

w doom3 w timedemach tez amd wygrywa wszystko prawie rowno a w realnej grze syduacja sie iametralnie odwraca:)

1595305[/snapback]

jaja sobie robisz :mur: ,wydaje ci sie ze FX-55 jest wolniejszy od P4 3.8GHz :lol:

timedemo to wycinek z gry ,w dodatku wycinek jakiejs mocniejszej akcji ,wiec zarzucajac timedemom stronniczosc testow automatycznie twierdzisz ze sa optymalizowane pod konkretny procesor - to chcesz powiedziec ?

a jak juz testowac proce w realnej grze to trzeba by uzyc warcrafta czy innej wymagajacej strategii ,bo proc oblicza glownie IA botow

w grach FPP nie uzyskasz identycznych sytuacji na ekranie ,wiec porwnywanie procow w realu jest conajmniej niesprawiedliwe

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie twierdze ze timedema sa optymalizowane pod procka tylko ze w timedemach proc nie musi wszystkiego obliczac na biezaczo:)

bo ma juz zapisane dane:)

tzn wszystkie trajektorie pociskow ruchy botow decyzje ktore podejmuja itp:)

wszystko juz jest zapisane:) dziala tylko sekcja odpowiedialna za rendering i jakies drobne obliczenia

time dema sa stworzone nie do testow procesorow tylko do kart graficznych:)

KGB -> przeczytaj sobie poronanie na www.egielda.com.pl P4 3,8 do tego venica a zobaczysz ze z minimalnym fpsen w skrajnych (jaciezszych) sytuacjach u pentaka jest lepiej:)

ps. nie robie sobie jaj tylko ja nie mam klapek na oczach:)

wy wszyscy myslicie ze P4 od razu musi byc gorszy:)

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przejzalem test i ja nie wiem gdzie ty widzisz ze P4 ma wieksza wartosc minimalnych FPS

w podsumowaniu pisza nawet ze A64 lepiej trzyma FPS

widac to po wykresach ,gdzie sa one porownywalne i przez wiekszosc dlugosci to A64 jest wyzej

co do strzalek w dol to one sie nie licza ,bo jak widac (wykres) przejscie na tym samym kompie dwa razy tej samej planszy nie jest identyczne ,czasami wystepuja i jest to losowe

tak wiec A64 jest zawsze lepszy od P4

za to Semp idzie praktycznie leb w leb z P4

no i sama budowa testu jest niepowazna :

"To co zobaczyliśmy na wykresach ma swoje odzwierciedlenie w średniej ilości klatek na sekundę. Niższa wartość minimalnego FPS na procesorze Athlon 64 wynika z nieco odmiennej sytuacji w grze w danej chwili."

to po co zamieszczaja wyniki testu ktorego powtarzalnosc jes zadna - pograli sobie to spoko ,ale mozna wyrzucic z artykulu akurat ta mape

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zostawmy ten temt:)

bo tak mozna sie sprzeczac w nieskonczonosc

ja wiem swoje a ty swoje

ps. troche mnie dziwi podsumowanie tego artykulu bo ja jakos po wykresach i slupkach umiesczonych na dole kazdej strony dochdzilem do troche innych wnioskow nie tak radykalnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. troche mnie dziwi podsumowanie tego artykulu bo ja jakos po wykresach i slupkach umiesczonych na dole kazdej strony dochdzilem do troche innych wnioskow nie tak radykalnych

wlasnie wykresy wszystko obrazuja ,jedynie dwa odstepuja od tych wynikow ,z czego przy jednym wyraznie napisali ze warunki gry byly inne (czyli ten powinien automatycznie odpasc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma wsparcia bo nie mam kasy i sprzetu

i nikt nie rozwaza moich propozycji

wszystko co pisalem nie mialo na celu ukazania wyzszosci P4 nad A64 tylko wy odrazu wychodzicie z zalozenia ze w grach pentak nie ma najmniejszych szans z A64. A tu widac jak byk ze wydajnosc tych procesorow stoi na podobnym poziomie minimalne fpsy nieznacznie na kozysc intela a srednie znacznie na kozysc AMD:)

najwieksze roznice miedzy platformami wystepuja przy fpsach 50 i wiecej a dla mnie to nie ma roznicy czy mam 50 czy 70

zato roznica pomiedzy 19 a 25 jest juz znaczna:P i duzo bardziej zauwazalna

tyle wiecej o ty mowic nie bede

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale chyba masz jednak problem z czytaniem wykresow ,bo minimalne fps jest na korzysc AMD ,poza dwoma wykresami o ktorych juz pisalem wczesniej

no i nie powiedzialbym o takiej samej wydajnosci A64 2.7GHz i P4 3.8GHz - ten test nie mial nawet rozwazac wydajnosci tych procesorow,bo nie da sie tego zrobic na gf6600gt

prawdopodobnie przy uzyciu mocniejszej karty wykresy przesunelyby sie wyzej i SPEKULUJE ze ten z A64 bylby wyzej niz ten z P4 (nie mam jak sprawdzic :P )

co do porownania Sempa i P4 to nawet teoretycznie wydaja sie proce o podobnej mocy z przewaga dal sempa ,bo:

A64 2000MHz to 3000+ ,wiec nawet po samym zegarze idac to 2400MHz bedzie conajmniej 3400+ nawet z 128kb L2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi