Skocz do zawartości
KiNDer

Dwa Problemy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Ufff...... ledwo widzę, co piszę bo:

1. na moim poczciwym 5-letnim monitorku Panasonica od pewnego czasu pojawiają

się czarne, szybko migające paski wzdłuż monitora. Czy to jakaś objawia

naturalnej agonii monitora?

A poza tym, dziwny problem - jestem czysto po formacie, miałem wirusa, ale

teraz komputer jest czysty, jednak mam tak jak przed formatem problem z

uruchamianiem komputera (tylko, że wtedy wyskakiwały jeszcze błędy krytyczne,

co rzadko zdarza się z XP). Włączam maszynę, a monitor ani mru mru. Reset i

nic. Kolejny, to się w końcu uruchamia..wyświetla się pole tryb awaryjny

itd./ostatnia dobra konfiguracja/uruchom normalnie i niezależnie co wybiorę,

zawsze musi się jeszcze raz zrestartować, a czasem nawet dwa (i to już

podczas ładowania Win XP). Za 5-6 razem się wszystko ładuje.

Jakieś pomysły?

P.s.: żeby uprzedzić pytanie związane z uruchamianiem:

- nie jest to wina zasilacza (mam go od dwóch lat, od roku doszedł do niego Radeon 9800, ale żadnych restartów nie było, aż do miesiąca wstecz!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłem memtesta na 'unused', poszedłem na zakupy i jak wróciłem, memtest znikł :( (nikt nie ruszał komputera).

Na całą pamięć, memtest ładował się z 10 minut, a po 5 nie było nawet 0,5 % - tak ma być?

Serwal4 - to nie jest wina zasilacza (mam raczej mało firmowy marki Deer 350W), bo uruchamiałem komputer bez karty muzycznej, bez graficznej i to samo. Dodatkowo poodpinałem DVDRW, FDD, przeczyściłem sprężonym powietrzem pamięć, karty i styki, podłączyłem nawet drugi dysk (jako samodzielny 'master'), na którym bądź co bądź były zwykłe dane, bez systemu, ale reakacji ze strony komputera (BIOSu) nie było :-(

Dopiero po 5 resetach i początkowo naiwnej próbie wyłączenia i włączenia przycisku na monitorze (!), monitor i BIOS odpalil, wywaliło się menu trybów, zresetował się z 3 razy aż w końcu ruszył.

Czy monitor może mieć coś z tym wspólnego?!

Edit: No, chyba że takie odłączanie elementów nie daje natychmiastowego 'kopa' zasilaczowi..

Edytowane przez KiNDer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, dziś rano coś takiego wyskoczyło przy uruchamianiu: CMOS/GPNV Checksum Bad - co to jest ten CMOS? :\

Ale w końcu i tak się uruchomił (tylko, że data przeskoczyła na 12-12-2002 i na godzinę 0:00).

Ratuje mnie już chyba tylko format C i ponowna instalacja systemu.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba procek ci pada. Ja miałem tak samo. Uruchamiał się raz na 10 razy. Jak już się uruchomił to chodził cały dzień bez resetu (i w idlu i w stresie). Gdy próbowałem go uruchomić na drugi dzień nie odezwał się wogóle.

Pożycz od kogoś procka albo idź do kogoś ze swoim i sprawdź czy ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowsze wieści..zrobiłem memtesta86 bootowanego z CD, oczywiście NIE z poziomu windowsa. Wyskoczyło 199 błędów. Gdy przestawiłem na memory sizing BIOS All - wzrosło do 150 000 i dalej już nie robiłem..z przerażenia.

Przed formatem miałem ykrytego przez NODa 32 wirusa w pamięci systemowej. Czy on mógł uszkodzić ram?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wyskoczyło 150 000 błędów to chyba raczej błąd programu - był taki temat, że ktoś miał bardzo dużo błędów a wszystko chodziło jak należy.

Sprawdź proca. Myślę, że w nim jest pies pogrzebany ;)

Co do bateryjki biosa - nic nie wiem. Zawsze możesz spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie siedzę na drugim dysku (8 gigowym ;)), czysto po formacie z XP SP2. Poprzedni leży na półce. Jeśli rano znów będzie to samo - to coś siedzi w pamięci/na płycie/procku/zasilaczu.

Spróbuję od kogoś skombinować pamięć, jeśli nie, to już tylko zostaje mi serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie nikt nie wpadł tutaj na dobre rozwiązanie - przyczyną były wylane kondensatory na płycie (tzn. wylane były 3, reszta nabrzmiała). Ale pojęcia wtedy nie miałem, że coś takiego może się stać..

Niemniej dzięki wszystkim za rady.

P.s.: Chociaż Darks z tym napięciem był blisko :D

Edytowane przez KiNDer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi