Skocz do zawartości
CrazyTomHero

DDR i przepustowosc

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupilem Pamieci DDR Pc 400 i przy

333MHz mam 2,5Gb/s

400Mhz mam 2,7Gb/s

zamierzam sic da reklamacji - pamieci sa do d..py

Mi zalezy na przepustowosci a nie na MHz !

Mozecie mi podac swoja przepustowosc pamieci - taktowanie (jaka firma)??

THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupilem Pamieci DDR Pc 400 i przy

333MHz mam 2,5Gb/s

400Mhz mam 2,7Gb/s

zamierzam sic da reklamacji - pamieci sa do d..py 

Mi zalezy na przepustowosci a nie na MHz !

Mozecie mi podac swoja przepustowosc pamieci - taktowanie (jaka firma)??

THX

Nie goraczkuj sie tak bo i tak ci tego nie przyjma. Na swoich maks co udalo mi sie wyciagnac przy maks agresywnych ustawieniach to 1950MB. Wiec ta przepustowosc to jest tylko teoretyczna a jezeli miala by byc prawdziwa to super doskonale pamieci trza by zrobic i do tego chipset :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle tylko ze ja jestem na Sis'ie 645DX - ktory ma "poprawiona obsluge pamieci" - jakos tego nie odczowam !!!

Na kingstonach mialem o niebo lepszy transfer a to byly tylko 333@xxx

Nie sugeruj sie tym. Jezeli miales lepsze transfery na kingstonach 333 niz na tym 400 to naprawde masz cos walniete. Transfer zalezy od taktowania pamieci i od ustawien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle tylko ze ja jestem na Sis'ie 645DX - ktory ma "poprawiona obsluge pamieci" - jakos tego nie odczowam !!!

Na kingstonach mialem o niebo lepszy transfer a to byly tylko 333@xxx

Nie sugeruj sie tym. Jezeli miales lepsze transfery na kingstonach 333 niz na tym 400 to naprawde masz cos walniete. Transfer zalezy od taktowania pamieci i od ustawien.

sprawa wyglada tak miale m plyte Asus P4S333 (sis 645) i kingstony 333 - wynik pamieci w sandrze 2.8 Gb/s... Wiec sobie mysle skoro Sis 645DX ma poprawona obsluge DDR'ow to se na niego zmienie.. (ustawienia asynchroniczne )

Wiec kupielm MSi MAX-C (Sis 645DX) i Samsungi 400 i wynik w sandrze na 416 2.7GB/s (3:5 Asynchroniczne) :evil: :evil:

Wiec ja sie pytam czy to wina pamieci czy chipsetu ???

P.s. We wtorek sprawdze jak dzialaja na 845E. Moze tam bedzie lepiej. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze wykonania przez firme plyty ?? ja osobiscie mam inna plyte asusa mialem jeszcze iina znajomi maja i na te firme nie nazekaja wydajnosc memorkow zalezy od chipseta i plyty jak pamiec moze pracowac czybko to bedzie tylko trzeba umiec z niej to wyciagnac !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie pamiatki radzice kupic?? ja mam zamiar sie w styczniu/lutym/lub marcu przesiasc na 512MB DDR 333Mhz. Jakiej firmy wybrac sobie pamiatki aby byly jak najwydajniejsze z moim zestawikeim - ponizej.

Polecam Kingstony Pc 333 - 2x 256 Mb - (do plyty z Obsluga Dual Channel)- tak chyba sie pisze :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje sdr'ki przy fsb 133 wyciagaja 1Gb czyli sa "tylko" o 1Gb gorsze a tak swoja droga czy przepoostowosc nie zalezy bardziej od plyty ??? i chipseta na niej ?

a moje sdrki ustawione na cl-3-3-3 (shit!!!!) tez wyciagaja 1gb i co? jak bym mial pamieci sdr ktore by poszly na cl 2 lub cl 2,5 to ile bym mial ?

czy warto?

niestety moje shit pamieci nie chodza na 2 ani 2,5 komp nie wstaje

jak ktos bedzie kupowal sdry to zdala od specteka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym sprawdzacie przepustowość bo ja sprawdzałem swoje w Si Soft Sandrze 2001 i pokazuje mi 840MBs   i mam beda próbowałem usawiać czasy i t d  i nic    Help  :-0

z tego co wiem to AMD ma niemal ze zerowa obsluge pamieci - hehehe

nic na to nie poradzisz skoro masz wszytko z Hardware dobrze - sprawdz jeszcze Sandra 2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje sdr'ki przy fsb 133 wyciagaja 1Gb czyli sa "tylko" o 1Gb gorsze a tak swoja droga czy przepoostowosc nie zalezy bardziej od plyty ??? i chipseta na niej ?

a moje sdrki ustawione na cl-3-3-3 (shit!!!!) tez wyciagaja 1gb i co? jak bym mial pamieci sdr ktore by poszly na cl 2 lub cl 2,5 to ile bym mial ?

czy warto?

niestety moje shit pamieci nie chodza na 2 ani 2,5 komp nie wstaje

jak ktos bedzie kupowal sdry to zdala od specteka!

zmiana cl 2,5 na 2 nie ma wiekszej ruznicy w wydajnosci (przepustowosci) bynajmniej w testach syntetycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co chodzi z tym Dual Channel-em? bo ja zielony jak szczypiorek

Dual Channel:

Dwa kanaly pamieci - dotychcasz bylo tak ze wszystkie dane z i do pamieci szly 1 kanalem.

Teraz "odkryli" ze mozna by to zmienic i zastosowac 2 kanay pamieci (czyli dane ida 2 rownoleglymi kanalami do i z ram'u).. Co w efekcie zwieksza jego przepustowosc i juz Dual Channel pobil Rambusa 1066 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym sprawdzacie przepustowość bo ja sprawdzałem swoje w Si Soft Sandrze 2001 i pokazuje mi 840MBs   i mam beda próbowałem usawiać czasy i t d  i nic    Help  :-0

P.s. na timmingach zyskasz z 70mb/s - reszte musisz ustawic poprzez dzielnik i FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym sprawdzacie przepustowość bo ja sprawdzałem swoje w Si Soft Sandrze 2001 i pokazuje mi 840MBs i mam beda próbowałem usawiać czasy i t d  i nic    Help  :-0

1. porownywac mozna wyniki z benchmarkow tej samej wersji (taka notka jest w sandrze)

2. kolega majacy taki sam procek i plytke jak ty mial ponad 2000MB/s w sandrze 2002

3. sprawdz jakie bedziesz mial wyniki na synchronicznym ustawieniu pamieci z fsb (266/266)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o co chodzi z dzielnikiem  bo nie kumam  a musze sie chwytać wszystkiego jak tonący brzytwy  :-(

poraz 3 pisze na tym forum o dzielnikach :)

DZielnik to takie cus co poswala ustawic asynchroniczne taktowanie na Ram'ie i CPU np.

jezeli mam FSB na 100MHz i dzielnik 1:1 to na ile ida mi pamieci ??? na 200MHz (pamieci DDR).

Jezeli mam FSB na 133 i dzielnik na 3:4 to RAM mam na 354Mhz..

Jak to obliczylem

O tak : FSB*2(DDR)/dzielnik

czyli 133*2/3*4 = 354MHz ....

Jednak Pamieci ustawione Asynchronicznie sa Wolniejsze Anizeli Ustawione Synchronicznie (1:1). Jenakze nie sadze zeby ktos potrafil puscic roce (P4) na 200MHz. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...