CrazyTomHero Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Ostatnio kupilem Pamieci DDR Pc 400 i przy 333MHz mam 2,5Gb/s 400Mhz mam 2,7Gb/s zamierzam sic da reklamacji - pamieci sa do d..py Mi zalezy na przepustowosci a nie na MHz ! Mozecie mi podac swoja przepustowosc pamieci - taktowanie (jaka firma)?? THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Ostatnio kupilem Pamieci DDR Pc 400 i przy 333MHz mam 2,5Gb/s 400Mhz mam 2,7Gb/s zamierzam sic da reklamacji - pamieci sa do d..py Mi zalezy na przepustowosci a nie na MHz ! Mozecie mi podac swoja przepustowosc pamieci - taktowanie (jaka firma)?? THX Nie goraczkuj sie tak bo i tak ci tego nie przyjma. Na swoich maks co udalo mi sie wyciagnac przy maks agresywnych ustawieniach to 1950MB. Wiec ta przepustowosc to jest tylko teoretyczna a jezeli miala by byc prawdziwa to super doskonale pamieci trza by zrobic i do tego chipset :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 moje sdr'ki przy fsb 133 wyciagaja 1Gb czyli sa "tylko" o 1Gb gorsze a tak swoja droga czy przepoostowosc nie zalezy bardziej od plyty ??? i chipseta na niej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 tyle tylko ze ja jestem na Sis'ie 645DX - ktory ma "poprawiona obsluge pamieci" - jakos tego nie odczowam !!! Na kingstonach mialem o niebo lepszy transfer a to byly tylko 333@xxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 tyle tylko ze ja jestem na Sis'ie 645DX - ktory ma "poprawiona obsluge pamieci" - jakos tego nie odczowam !!! Na kingstonach mialem o niebo lepszy transfer a to byly tylko 333@xxx Nie sugeruj sie tym. Jezeli miales lepsze transfery na kingstonach 333 niz na tym 400 to naprawde masz cos walniete. Transfer zalezy od taktowania pamieci i od ustawien. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 tyle tylko ze ja jestem na Sis'ie 645DX - ktory ma "poprawiona obsluge pamieci" - jakos tego nie odczowam !!! Na kingstonach mialem o niebo lepszy transfer a to byly tylko 333@xxx Nie sugeruj sie tym. Jezeli miales lepsze transfery na kingstonach 333 niz na tym 400 to naprawde masz cos walniete. Transfer zalezy od taktowania pamieci i od ustawien. sprawa wyglada tak miale m plyte Asus P4S333 (sis 645) i kingstony 333 - wynik pamieci w sandrze 2.8 Gb/s... Wiec sobie mysle skoro Sis 645DX ma poprawona obsluge DDR'ow to se na niego zmienie.. (ustawienia asynchroniczne ) Wiec kupielm MSi MAX-C (Sis 645DX) i Samsungi 400 i wynik w sandrze na 416 2.7GB/s (3:5 Asynchroniczne) :evil: :evil: Wiec ja sie pytam czy to wina pamieci czy chipsetu ??? P.s. We wtorek sprawdze jak dzialaja na 845E. Moze tam bedzie lepiej. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 a moze wykonania przez firme plyty ?? ja osobiscie mam inna plyte asusa mialem jeszcze iina znajomi maja i na te firme nie nazekaja wydajnosc memorkow zalezy od chipseta i plyty jak pamiec moze pracowac czybko to bedzie tylko trzeba umiec z niej to wyciagnac !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa11 Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 sprawdzałeś kingstony na tym MSI? MSI może jest troche wolniejsze? trzeba było kupić ASUSa ;p na 845PE i 185MHz mam ok. 2,75GB przepustowosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 A jakie pamiatki radzice kupic?? ja mam zamiar sie w styczniu/lutym/lub marcu przesiasc na 512MB DDR 333Mhz. Jakiej firmy wybrac sobie pamiatki aby byly jak najwydajniejsze z moim zestawikeim - ponizej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 A jakie pamiatki radzice kupic?? ja mam zamiar sie w styczniu/lutym/lub marcu przesiasc na 512MB DDR 333Mhz. Jakiej firmy wybrac sobie pamiatki aby byly jak najwydajniejsze z moim zestawikeim - ponizej. Polecam Kingstony Pc 333 - 2x 256 Mb - (do plyty z Obsluga Dual Channel)- tak chyba sie pisze :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 sprawdzałeś kingstony na tym MSI? MSI może jest troche wolniejsze? trzeba było kupić ASUSa ;p na 845PE i 185MHz mam ok. 2,75GB przepustowosci. teraz ,, w przyszlosci planuje kupic Na 845E (on ma obsluge HTT) ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 A czym sprawdzacie przepustowość bo ja sprawdzałem swoje w Si Soft Sandrze 2001 i pokazuje mi 840MBs i mam beda próbowałem usawiać czasy i t d i nic Help :-0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AZAKIEL Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 O co chodzi z tym Dual Channel-em? bo ja zielony jak szczypiorek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 moje sdr'ki przy fsb 133 wyciagaja 1Gb czyli sa "tylko" o 1Gb gorsze a tak swoja droga czy przepoostowosc nie zalezy bardziej od plyty ??? i chipseta na niej ?a moje sdrki ustawione na cl-3-3-3 (shit!!!!) tez wyciagaja 1gb i co? jak bym mial pamieci sdr ktore by poszly na cl 2 lub cl 2,5 to ile bym mial ? czy warto? niestety moje shit pamieci nie chodza na 2 ani 2,5 komp nie wstaje jak ktos bedzie kupowal sdry to zdala od specteka! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 A czym sprawdzacie przepustowość bo ja sprawdzałem swoje w Si Soft Sandrze 2001 i pokazuje mi 840MBs i mam beda próbowałem usawiać czasy i t d i nic Help :-0 z tego co wiem to AMD ma niemal ze zerowa obsluge pamieci - hehehe nic na to nie poradzisz skoro masz wszytko z Hardware dobrze - sprawdz jeszcze Sandra 2003 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 moje sdr'ki przy fsb 133 wyciagaja 1Gb czyli sa "tylko" o 1Gb gorsze a tak swoja droga czy przepoostowosc nie zalezy bardziej od plyty ??? i chipseta na niej ?a moje sdrki ustawione na cl-3-3-3 (shit!!!!) tez wyciagaja 1gb i co? jak bym mial pamieci sdr ktore by poszly na cl 2 lub cl 2,5 to ile bym mial ? czy warto? niestety moje shit pamieci nie chodza na 2 ani 2,5 komp nie wstaje jak ktos bedzie kupowal sdry to zdala od specteka! zmiana cl 2,5 na 2 nie ma wiekszej ruznicy w wydajnosci (przepustowosci) bynajmniej w testach syntetycznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 O co chodzi z tym Dual Channel-em? bo ja zielony jak szczypiorek Dual Channel: Dwa kanaly pamieci - dotychcasz bylo tak ze wszystkie dane z i do pamieci szly 1 kanalem. Teraz "odkryli" ze mozna by to zmienic i zastosowac 2 kanay pamieci (czyli dane ida 2 rownoleglymi kanalami do i z ram'u).. Co w efekcie zwieksza jego przepustowosc i juz Dual Channel pobil Rambusa 1066 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 A czym sprawdzacie przepustowość bo ja sprawdzałem swoje w Si Soft Sandrze 2001 i pokazuje mi 840MBs i mam beda próbowałem usawiać czasy i t d i nic Help :-0 P.s. na timmingach zyskasz z 70mb/s - reszte musisz ustawic poprzez dzielnik i FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 a o co chodzi z dzielnikiem bo nie kumam a musze sie chwytać wszystkiego jak tonący brzytwy :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 A czym sprawdzacie przepustowość bo ja sprawdzałem swoje w Si Soft Sandrze 2001 i pokazuje mi 840MBs i mam beda próbowałem usawiać czasy i t d i nic Help :-0 1. porownywac mozna wyniki z benchmarkow tej samej wersji (taka notka jest w sandrze) 2. kolega majacy taki sam procek i plytke jak ty mial ponad 2000MB/s w sandrze 2002 3. sprawdz jakie bedziesz mial wyniki na synchronicznym ustawieniu pamieci z fsb (266/266) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 a o co chodzi z dzielnikiem bo nie kumam a musze sie chwytać wszystkiego jak tonący brzytwy :-( poraz 3 pisze na tym forum o dzielnikach :) DZielnik to takie cus co poswala ustawic asynchroniczne taktowanie na Ram'ie i CPU np. jezeli mam FSB na 100MHz i dzielnik 1:1 to na ile ida mi pamieci ??? na 200MHz (pamieci DDR). Jezeli mam FSB na 133 i dzielnik na 3:4 to RAM mam na 354Mhz.. Jak to obliczylem O tak : FSB*2(DDR)/dzielnik czyli 133*2/3*4 = 354MHz .... Jednak Pamieci ustawione Asynchronicznie sa Wolniejsze Anizeli Ustawione Synchronicznie (1:1). Jenakze nie sadze zeby ktos potrafil puscic roce (P4) na 200MHz. :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Dzięki :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...