kawis Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Witam!!! Mam małe queszczon dotyczące internetu przez CB. Czy ktoś już gdzieś tego próbował?? Jaka jest szybkość za pośrednictwem Cb?? Pytam dlatego ,że już mnie drażnią rachunki za telefon. Jeżeli chodzi o internet to korzystam głownie z grup dyskusynych i gg. Rzadko ze stron WWW i dltego nie potrzebuje szybkiego łącza. Może znacie jakieś alternatywy modemu? Te rozwiązanie nie może być drogie, bo moji starzy mimo usilnego tłumaczenia ,że SDI wyjdzie taniej nie chcą tego zrozumieć. Sieci ze znajomymi nie mogę zrobić ,bo nikt z boku nie chce internetu a jak już ktoś by chciał to nie ma jak poprowadzić kabla ,bo jest albo przez głowną ulicę albo jest ponad 100metrów. Błagam was pomóżcie!!! Pozdrawiam kawis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 SZUKAJ DSL..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Zapomnij. Nawet jakby Ci sie udalo osiagnac predkosc rzedu 9600b/s to jezeli by kogos wkurzyly ciagle piski dochodzace mu z glosnika to by postawil nosna i juz z polaczenia nici. Zreszta CB jest urzadzeniem w jedna strone, kiedy nadajesz to nie odbierasz. Musialbys zajac dwa kanaly. Bez licencji to zreszta juz staje sie przestepstwem. Musisz kombinowac na inne sposoby. W sieci mozna znalezc kilka projektow laczenia sie na odleglosc za pomoca laserow. W sumie najdrozszym elementem i sprawiajacym najwiecej klopotu jest dioda laserowa i optyka do niej ale to i tak najtanszy sposob polaczenia bezprzewodowego na odleglosci rzedu 100m Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 dobrze Dexter mowicz , ja sie z tym bawilem i najlepsze transwery to wychodzily na laserach , max co wycisnolem to 56k na 120m , tylko ze jest jedna wada, traw sobie w punkcik o srednicy 1cm z odleglosci 120m , ale jak sie trafi to potem jest zajebiscie, :-) a kumplem tak sobie myslimy bo moze by sie dalo zrobic polaczenie na komurkach, znaczy sie wydzec z komurki modul nadawczo odbiorczy i moze by sie dalo cos z tego zrobic, nie spodkal sie ktos kiedys z takim czyms ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelcio Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Jezeli dalej Cie interesi temat CB radio to poszukaj w google pojecia Pocket Radio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 A co z kartami radiowymi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 A co z kartami radiowymi?Koledze który postawił temat o CB chodzi chyba głownie o jak najniższe koszty. Jeśli będę miał więcej wolnego czasu, to postaram się opracować i zbudować prototypowy link radiowy o szybkości 115kb/s (half-duplex - naprzemienne nadawanie i odbiór), wstępnie oszacowałem koszty i nie powinny one przekroczyć 200zł za dwa moduły nadawczo-odbiorcze. Będę chciał uzyskać zasięg około 1km przy użyciu nadajnika o mocy około 1W, modulacja AM, pasmo 80MHz (chyba obecnie żadne służby nie wykorzystują tego pasma). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...