Skocz do zawartości
Oli20053

Dfi Lanparty Nf3 939 Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

pewnie juz ten temat byl poruszany ale niestety nie mam duzo czasu aby sledzic wszystko :( Bardzo prosze jak moze jakis user podal krok po kroku -GDZIE DOKŁADNIE- własciwie czym podbic napiecie procy? aktualnie mam koło 1,29V

jak gada podniesc wyzej Jesli mozecie przeslijcie foty co i jak

WIELKIE dzieki za pomoc

mam venice 3000+ z 20 tygodnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzisz do Genie BIOS Setting. Jest tam opcja CPU VID Control. Tu zwiększasz max do 1.55 V. Powyzej tej wartości uzywasz tej pod spodem CPU Voltage Adjusting. Nie radziłbym jdnak dawac więcej niz 1.55 V z wiadomych przyczyn.

PS. Standardowo napięcie powinno wynosić 1.4 V, choc czujniki pokazują mi 1.28-1.3 V, ja jednak bardziej wierze temu co w BIOSie jest podane.

PS2. Na drugi raz radze poszukac

Pozdro

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hardy! :rolleyes:

zaj....ste dzieki JESTES GOSC

poweidz tak przy okazji do jakich wartosci mozna bezpiecznie podniesc taktowanie pamieci

mam GEIL'a 2x512

pytam bo przy pokreceniu fsb na 220 komp sie resetowal

mysle ze to ram? :unsure:hardy ktora zakładką w biosie podbijam taktowanie ramu - aktualnie mam 2,5-4-4-8 ;( czy recznie wprowadziles napiecie biosu?

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Oli

Poszukaj na forum, gdzies pewnie o tym było. Pewnie wiesz że kręcenie to loteria. Kręć i sprawdzaj czy stabilnie. Zmieniaj oczywiście timingi, jesli nie bedzie chcial działac dobrze. Ja zainteresowałem się także innymi timingami poza tymi 4 najwazniejszymi. Jeśli zmieniasz ustawienia prędkosci ramu, np na 166 MHz wrzuca od razu nizsze timmingi, wiec ja spisałęm sobie z progsu np. a64tweaker0.5Xtbeta i ustawaim takie jakie są przypisane 200 MHz, bo i tak pamiec jest podbijana (polecam program A64 memory helper). U mnie teraz chodzi HTT na 244 MHz, pamieć ustawiona na 166 Mhz ma 200 MHz. Narazie doszłem do refresh rate i wydaje mi sie że zmiana pozostałych to juz sensu nie ma.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hardy

przeciez 17 tydzien to ponoc dos doby do o/c - 244 to tak troszke mizernie?

ja mam 20 tydzien i jeszce nic nie wiem czy to dobrze czy zle?

narazie ustawlem taktowanie na ramu na 133 > 2,5-3-6-3

fsb dla procy na 220 i jade dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Oli

Ja się ciesze ze moja zasiłka to trzyma, na dniach bede miał nową, wtedy sie zabawie, wywale tez to małe gówienko z chipsetu i założe Zamlana. 2600 MHz trzyma przez pewnien czas w Prime, 2700 MHz juz do windy nie wchodzi. Licze na 2800 MHz, wtedy bede zadowolony z tego durnego kawałka krzemu za które dałęm 580 zł <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hardy

jakie masz napiecie na cpu?

manuala ustawiles czy default'owe ?

proca mi poleciala na 250 x 9 i ok

pozniej przywalilem 278x9 i bios zaczyna informowac aby zmienic ustawienia cpu . CHYBA ZBYT ODWAŻNE

czy moze wypadałoby podniesc napiecie ktorego jeszcze nie ruszalem?

RATUJ WODZU :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiekszaj napiecie, ale ostożnie. Jakie masz temperatury proca ?

PS. wydaje mi sie że nie ma sensu się tu bawic w "podkręcanie krok po kroku" bo dostaniesz opierdziel od moderatorów. Masz A64 - Poradnik, zairzyj tam, gwarantuje że warto. Jesli nie pomoze to GG 3654086 albo PW.

PS2. heh puki co nie jestm żadnych wodzem, ani Furherem czy jak to sie tam pisze. Siedze od niedawno na tym forum, dokładnie to od tygodnia, wczesniej to tylko sporadycznie. Mnóstwo rzeczy tu sie dowiedziałem, tobie tez radze posiedzic troche, a bardzo duzo zyskasz.

Pozdro

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

everest podaje ze 40'c

ok w wolnej chwili poczytam bardziej szczegolowo na temat o/c a64

duzo zachodu ze zmiana biosyu do naszch plyt?

nigdy nie flashowalem Czy odczules jakas roznice po zmianie biosu na nowszy?

BIOS MI PODAJE 1,28V ? na ile przestawic?

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty to kręcisz na standardowym BIOSie ? To i tak niezle... Ja nawet do niego nie wchodziłem przed aktualizacją. BIOS do tego akualizuje sie tak samo jak do wielu innych płyt. Pradniki do tego tez pewnie są, to banalna operacja. Kilka minut, modlitwa by nic sie nie zawiesiło i zaktualizowany. Mam wersje 7/11. Radze zmieniac i sie nawet nie zastanawiac, poprawia mase porblemów od 1T poczynajac na resetach koncząc. Podobnie jak nForce4 od DFI tak i ta na standardowym ma sporo problemów. Poczytaj temat o tej płycie.

PS. jakie masz chłodzenie na tego venice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopiujesz BIOS na dyskietke wzaz z programem flasciach!ącym, ustawaisz by się właczył z dyskietki i postępujesz wegług instrukcji. BIOS znjadziesz na oficjalnej stronie DFI. Są pewnei jakies nieoficjalne BIOSy do tej płyty, ja jednak nic o nich nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...