Skocz do zawartości
f-lexa

Gdzie nabyc AMD 1900 XP Thoroughbred ?

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje proca jak w temacie. Gdziekolwiek sie pytam,odpowiedz brzmi :"Tylko na Palomino".Jednak ja potrzebuje proca o mocy rozpraszanej <55W przy znosnej wydajnosci.

Jesli zna ktos miejsce,gdzie nabede Thoroughbred'a to prosze o cynk.

Z gory dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak na stronach www doczytalem sie ,ze wlasnie AMD wypuscilo Xp1800 Thoroughbred, zapszestajac jednoczesnie produkcji Duronow ,Xp1600-1800 Palomino.Dostepny jest juz w Europie Zachodniej za 90 EU. :lol: Ciekawe kiedy bedzie u nas? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupielm wczoraj w bestcomie (poznan) ... smieszne bo moja plyta nie wie jaki to procek.. chodzi wszystko dziala ale ma unknown cpu type :)

Witam! Jak sie to cos kreci?? I czy ma fabrycznie odblokowany mnoznik??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RuDi: narazie nie podkrecalem.. ale z teog co czytalem na anadtech to kiepsko.. odblokowanego tez nie ma mnoznika choc powiem szczerze ze nie zworcilem uwagi... dobre jest to ze duzo mniej mocy pobiera (w konsekwencji mniej sie tez grzeje) .. spokojnie moze chodzic na 1.5v... tylko dociagne cos z netu i biore sie za testy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm... myslalem ze plyta glowna po zlym rozpoznaniu daje 1.5 ... no wiec przy zamknietej kascie mam w stesie max 40 stopni (teraz 36) na duzym titanie (wiadomo ktorym) z tym ze nowe titany sa bardziej wypolerowane niz starsze teraz mam ten nowszy... jak dla mnie bajer.. za jakies 2h bede krecil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm... myslalem ze plyta glowna po zlym rozpoznaniu daje 1.5 ... no wiec przy zamknietej kascie mam w stesie max 40 stopni (teraz 36) na duzym titanie (wiadomo ktorym) z tym ze nowe titany sa bardziej wypolerowane niz starsze teraz mam ten nowszy... jak dla mnie bajer.. za jakies 2h bede krecil

no i jak sie kreci ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam z niecierpliwoscia wynikow :D Szkoda ze zablokowany mnoznik. Ktos z forum pisal ze kupil Thoroughbred'a tylko ze 1700+ i mial fabrycznie odblokowany. Moze zalezy na jaki sie trafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec tak.. cena 360 zyla... krecenie: na standardowym napieciu (1.5v) 1668 (tyle pokazywal bios, programy - athlon xp 2000+) stabilny... 1725mhz i to byla gorna granica jaka udalo mi ise osiagnac przy napieciu 1.65 i tez stabilny przy wyzszej fsb (dalem 155 nie wstaje moze jakbym dal vcore 1.8-1.85 to by wstal ale nie mam czasu na to.. moze pozniej... temperaturki w normie (przy vcore 1.65 przy zamknietej kascie w stresie 45) ... wszystko to na plytce shuttle ak31, radku 9k pro i 384 ramu NRD.. ee czy DDR.. jeden pies ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec tak.. cena 360 zyla... krecenie: na standardowym napieciu (1.5v) 1668 (tyle pokazywal bios, programy - athlon xp 2000+) stabilny... 1725mhz i to byla gorna granica jaka udalo mi ise osiagnac przy napieciu 1.65 i tez stabilny przy wyzszej fsb (dalem 155 nie wstaje moze jakbym dal vcore 1.8-1.85 to by wstal ale nie mam czasu na to.. moze pozniej... temperaturki w normie (przy vcore 1.65 przy zamknietej kascie w stresie 45) ... wszystko to na plytce shuttle ak31, radku 9k pro i 384 ramu NRD.. ee czy DDR.. jeden pies ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu zdecydowalem sie i nabyle 1800Xp Thoroughbred w poznanskim Bestcom'ie.Pierwsze na co zwrocilem uwage: plomba gwarancyjna zaklejala czesc mostkow L1 :evil: .Pierwsze co pomyslalem: na to koniec krecenia mnoznikiem :cry: .Wrzucilem proca na plyte (GB 7-VRXP), ale zapomnialem ustawic mnoznik na 133x11.5 (mialem durona1200 pracujacego na 133x9). Odpalilem i BIOS wyswietlil Athlon 1200....Promyk nadziei, zwykle niezaleznie od ustawien zablokowane proce i tak odpalaja na default.Przelaczylem na 133x11.5 .Odpalil z napisem Athlon 1800Xp :) .Temperatura w stresie na Zalman 6000Cu max obr. - 33*C. No to dalej... doszedlem do 133x12.5.Proc dalej stabilny na 100%, vcore automatycznie przelaczylo sie z 1.5V na 1.6V przy x12.5, napis Athlon XP 2000+ .Temp. stres: 43*C. Na tym niestety skonczylem bo plyta glowna nie na mnoznika wiekszego ni 12.5 przy ustawieniu recznym. Wyszlo na to , ze seria ktora posiadam jast fabrycznie odblokowana :twisted: .Napisy na procu:

AMD Athlon

AXDA 1800 LT3C

RIRGA 0229MPMW

p.s. Probowalem odpalic na 166x9 ale nie wstal.Zastanawiam sie czy to nie przypadkiem wina plyty, ktora nie przelacza sie na 1/5 dla magistrali.

Poza tym 3D Mark po zmianie proca spadl z 6000 do 4700 (Ati 9000Pro).

Moze ktos podpowie co moze byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

format c: proponuje :-), jak zwykle podczas wymiany sprzetu. Ciekawe ze ten athlon ma odblokowany mnoznik. Sam sobie taki musze sprawic. Z tym ze moja plyta tez maxymalnie obsluguje 12,5 mnoznik, wiec gora 2000, ale liczac ze jeszcze troche wykrece magistrala, to wyjdzie cos miedzy 2100 a 2200. Podejrzewam ze proc nawet na plycie w wiekszymi mnoznikami nie poszedlby na wiele wiecej niz 2200 wiec moze i niewiele strace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu zdecydowalem sie i nabyle 1800Xp Thoroughbred w poznanskim Bestcom'ie.Pierwsze na co zwrocilem uwage: plomba gwarancyjna zaklejala czesc mostkow L1  :evil:  .Pierwsze co pomyslalem: na to koniec krecenia mnoznikiem  :cry: .Wrzucilem proca na plyte (GB 7-VRXP), ale zapomnialem ustawic mnoznik na 133x11.5 (mialem durona1200 pracujacego na 133x9). Odpalilem i BIOS wyswietlil Athlon 1200....Promyk nadziei, zwykle niezaleznie od ustawien zablokowane proce i tak odpalaja na default.Przelaczylem na 133x11.5 .Odpalil z napisem Athlon 1800Xp  :)  .Temperatura w stresie na Zalman 6000Cu max obr. - 33*C. No to dalej... doszedlem do 133x12.5.Proc dalej stabilny na 100%, vcore automatycznie przelaczylo sie z 1.5V na 1.6V przy x12.5, napis Athlon XP 2000+ .Temp. stres: 43*C. Na tym niestety skonczylem bo plyta glowna nie na mnoznika wiekszego ni 12.5 przy ustawieniu recznym.  Wyszlo na to , ze seria ktora posiadam jast fabrycznie odblokowana  :twisted:  .Napisy na procu: 

AMD Athlon

AXDA 1800 LT3C

RIRGA 0229MPMW

p.s. Probowalem odpalic na 166x9 ale nie wstal.Zastanawiam sie czy to nie przypadkiem wina plyty, ktora nie przelacza sie na 1/5 dla magistrali.

Poza tym 3D Mark po zmianie proca spadl z 6000 do 4700 (Ati 9000Pro).

Moze ktos podpowie co moze byc przyczyna?

A nie lepiej podnosic FSB zamiast mnoznikiem do konca ciagnac ??Chyba ze plyta nie pozwala. Ew. moze bys sprobowal przy 12,5 podniesc fsb?? Mialem nadzieje ze cos wiecej sie da z tych 0,13 AMD wyciagnac :( Ale dorze ze mnozik odblokowany w cenie procka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krecenie przez FSB to dodry pomysl..... pod warunkiem, ze sie nie ma Baracudy IV na pokladzie(ja posiadam ten wlasnie dysk).Mnostwo naczytalem o uszkodzeniach tego dysku po podkreceniu FSB  :roll: .

Sposob dobry! :D Jak masz plyte z podzielnikiem 1/5 to daj 166 odrazu, a jak nie masz to ...... no trudno. Co do tej Baracudy to nie mam pojecia nie miale nigdy i nie wiem jak sie zachowuje przy zwiekszonym FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...