bartek_soter Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Witam. Mój kolega kupuje nowy komputer i zwrócił się do mnie z następującym pytaniem: lepszy jest chipset VIA KT-880 czy nForce2 400 Ultra? Kokretnie chodzi o następujące modele płyt firmy MSI: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4d53...c5441325f465352 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4d53...54c54415f465352 Płyty te funkcjonalnie są w zasadzie identyczne dlatego problem sprowadza się do pytania o wyższość któregoś chipsetu. Muszę przyznać, że mam zaufanie do VIA bo nigdy mnie nie zawiodła, ale nie miałem do czynienia z nForce'ami więc nie mam pewności czy nie są lepsze od VIA. A może ktoś ma całkiem inne propozycje co do płyty w tym zakresie cenowym? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 obie płyty sux... no coz ale jak wybierac z tych dwoch to wole via w wykonaniu msi... bo z nf2 dali ciała maxymalnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 no jak tylko nie bedziesz sie bawil w ocowanie to ta via powinna dac sobie rade ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 A moze lepiej by bylo przekonac kolege do platformy 64bitowej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_em Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 no cóż. powiem Ci tak. Płytę z nForce'm mam sam tylko troche bardziej rozbudowaną, też MSI. Z tą drugą też miałem doczynienia. Nie wiem jak ta pierwsza sie zachowuje ale moja i ta z VIA są dobre i stabilne. Jedna różnica dla mnie istotna, nForce sprzętowo obsługuje SATA, ta VIA tylko przez RAID czyli by wydajnie chodził musisz dodatkowe sterowniki instalować. jak pisali poprzednicy, jeśli kolega będzie chciał podkręcać - lepiej nForce. Zależy do czego i z jakim sprzętem będzie płyta używana. jeśli do stabilnej, "spokojnej pracy" typu word i net wystarczy VIA. jeśli będzie na tej plycie Barton poelcam nForce. ja ze swojej MSI z nForcem jestem bardzo zadowolony! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 via jest mniej problemowa ;) i zeby nie bylo mam abita nf-7s :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...