Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

moze by tak zrobic jakas ankiete na ile kreca sie nasze semprony(jakies zalozenia co do napiecia czasu stabilnej pracy, zeby zbyt latwo nie bylo :))

ciekaw jestem czy komus smiga stabilnie na 2700 przy napieciu powiedzmy 1,6v

Edytowane przez dzidzion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po całym dniu męczarni z prockiem uzyskałem 290 HTT przy 1.38V z zaznaczeniem, że działa to wszystko na paswynym chłodzeniu. Radzę sprawdzić użytkownikom Sempronów, czy wytrzymują one dane częstotliwości przy wyokich temperaturach, bo nadejcie lato i kompy wam się zagrzeją. Dopiero wysoka temperatura żędu 50 stopni pokazuje, czy procesor jest w 100% stabilnych w każdych warunkach.

PS- ostatecznie nie wiem, ile dokładnie uzyskam, bo jeszcze sprawa wersji biosu płyty pozostaje. V-Core nie bedę podnosił, bo to pewna droga do zagrzania mojego CPU.

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

była wersja 64 bitowa jeszce bez sse3-wiem bo na pclabnie są 2 osoby co mają takie proce-ogolnie padaczka o/c podobne do mojego, jedyny+ to obsługa 64 bit. To są jeszcze rdzenie "winchesteropodobne" .Obecne sempy 64 mają rdzenie pochodne od Venice e6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba mowa o starych sempach?  nowe  wszystkie maja 64 bity-inna sprawa ,zę jakoś nikt nie chce stawiać na nich systemu 64 bit

1672582[/snapback]

Dlaczego nikt nie chce stawiać systemu 64bit? Widze, że parę osób juz ma XP x64, ja mam W2003 x64 i jest naprawde bardzo bardzo przyjemny w pracy :D Moze to przez brak wersji PL :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nikt nie chce stawiać systemu 64bit? Widze, że parę osób juz ma XP x64, ja mam W2003 x64 i  jest naprawde bardzo bardzo przyjemny w pracy :D Moze to przez brak wersji PL :lol2:

1672737[/snapback]

a ja mysle ze to przez brak kupy rzeczy pod win64bit :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np brak 64bitowych sterownikow Microsoftu do myszy Microsoftu IE :]

ciekaw jestem czy komus smiga stabilnie na 2700 przy napieciu powiedzmy 1,6v

Mi smiga stabilnie na 2700 przy 1,7v

Dołączona grafika

oraz 2666mhz przy 1,65v

Dołączona grafika

Mozliwe ze po wygrzaniu i zdjeciu czapeczko moznaby zejsc nizej z napieciami.

Edytowane przez gaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, w sumie to racja, chociaz ja tam sterowników do myszki nie uzywam.

To byl przyklad jak Microsoft dba o ten system. ;) Ja naprzyklad bez sterownikow mam caly czas wlaczana akceleracje co wyjatkowo mi przeszkadza.

No przecierz jest screen i widac prime.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To byl przyklad jak Microsoft dba o ten system. ;) Ja naprzyklad bez sterownikow mam caly czas wlaczana akceleracje co wyjatkowo mi przeszkadza.

No przecierz jest screen i widac prime.

1673148[/snapback]

Akceleracja mi tez przeszkadza, szczególnie w Quake 3 :D A co do screena to łomatko, nie zauważyłem ze to Prime, zawsze uzywałem "klasycznego".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie wyszło, że mam za słaby zasilacz ( wiem, że to żadna rewelacja) :( Przy wysokich HTT żeby mieć 315 i więcej MHz grafika mi się kaszaniła, rózne artefakty itp.- za mało prądu idzie do karty grafiki. Prawdopodobnie płyta główna ciagnie znacznie więcej pradu, niżeli poprzedni K7S8XE zaopatrzony w przecież znacznie bardziej prądożernego Bartona 2.4 GHz przy 1.68V. :huh:

Jak na razie granica 286 MHz HTT x8 jest niestety tym, czym zasilacz może stabilnie maksymalnie zasilać <_< Napięcie jest zaniżone do 1.38 V, ale stabilne, nie mogłem za to obniżyć go jeszcze bardziej, bo pojawiały się w grafice artefakty-identycznie jak przy zwiększaniu poza standard. Prawdopodobnie zasilacz nie potrafi obsłużyć prawidłowo tak niskich napięć.

Widocznie wyższa temperatura negatywnie wpłynęła też na możliwości zasilaniacza, no ale trudno. :mellow:

Dodam, że na poprzednim chłodzeniu QVC-120 Cu procek działa znacznie wyżej i na wyższym napięciu bez problemów ( 2550 Mhz przy 1.55V), więc tak jak pisałem- wyższa temperatura powoduje zmniejszenie skuteczności zasilacza.

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz z innej bajki czy sepron na 754 z fsb puszczonym asynchro bedzie chodzil wolniej tak jak bartek czy bezroznicy?

1676659[/snapback]

Przeczytaj to,a zauważysz że w architekturze K8 zanika pojęcie sychro i asynchro ponieważ pamięci komunikują się z prockiem bezpośrednio(kontroler pamięci jest umiejscowiony w procku); na tym głównie polega przewaga nad architekturą K7. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witma

na allegro sa wersje sempron'a venice 2500 za 220 zł

czy wg was jest to opłacalny zakup , czy dołozyc i kupic 2800 za 330 zł

czy one na pewno maja sse3 instrukcje ?

i co myślicie bo chciałem do tego płyte ABIT NF8-v2 albo ABIT KV8-PRO K8T800PRO

sam nie wiem ostani onie interesowałem sie na duzo tym :)

chyba ze proponujecie cos iinego a nie moge raczej NF4 bo mam AGP karte a nie chce wchodzić w PCI-E

Edytowane przez Kleiber

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi