Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już mowa o pamięciach, to w moim przypadku było tak, że na:

1x jednostr. + 1x dwustronna na dzielniku 2/1.33 maks. HTT 290

2x dwustronna 2/1.33 maks HTT 320

Na dzielniku 2/1 tyle ile płyta pozwoli w obu przypadkach.

Podsumowując na teoretycznie gorszej konfiguracji lepiej działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz daj zrzut tweakera +CPU-Z -tego ustawienia z 1x512 div200 225MHz mem.

Coś tu nie gra nie wiem nie znam biosu tej mobo może tutaj trzeba coś jeszcze grzebnąć. :wink:

Zrobiłem tak:

1. Clear cmos

2. All auto i 3-3-3-8-2T 445(490) MHz

2. Lekkie poluzowanie timongow i 250(500) MHz

3. Async value latency z 7 na 8 potem 9 -> to naprawdę wiele daje u mnie + jakieś 10(20) MHz :banana:

4. I w końcu przy 1 kości doszedłem do w miarę OK wyniku :) MHz mem

Alphy naprawdę wiele mogą zmienić... jakby płyta nie miała w biosie regulacji alpha timing to zabawę z pamieciam bym pewnie zakończył koło 255(510) MHz a takto jest troche więcej :banana:

I jeszcze jedno w przypadku płytt GB K8nxxx... przynajmniej u mnie Timing w AMD64 tweaker nie równa sie to co mamy w biosie ! - w biosie jedno AMD64 Tweaker pokazuje drugie :mur:

Więc zabawe z timingami z pod Windy sobie można wsadzić... :P

Wczoraj miałem reset przy 227(454) a to tak mniej wicej już koniec moich pamięci...

Dołączona grafika

Co nie zmienia faktu że płyta jakaś dziwna...

Jeszcze potem będę kombinował 1x256 [1 stronne], 2x256 [1 stronne], 2x512 [2 stronne] i 3x512 [2 stronne] zobaczymy do ilu co się da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzisiaj juz o wiele lepiej,okazuje się że memki poszły należało ich lepiej ustawić. :wink:

Mała uwaga techniczna ten zrzut z tweakera co podałeś(z gwiazdkami) jest niepoprawny oznacza że zbliża sie granica memek jak chcesz mieć poprawne wskazanie zamknij tweakera otwórz cpu-z z zkładką memory i powtórnie otwórz tweakera powinno pokazać poprawnie :spróbuj.

A tak na marginesie osobiste doświadczenia najwięcej uczą . :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc mnie nie blokuje tylko płyta. Konkretnie HT max co przeliczyłem Pi to na 1054 [263,5x4] i już chyba więcj nie będzie a jak mam HT ratio na 2 to max płyty 270.

Jakby "wynaleźli stabilne HT 2.5" to sądze że by jeszcze troche wyżej dało rade... mosfety ledwo ciepłe płyta się naprawde niewiele grzeje tylko to HT :?

Chyba że ktoś ma jeszcze jakieś cudowne pomysły aby wydusić więcej to jestem otwarty na propozycje :P

Pozatym płyta jeszcze ma 2 dziwadła jak ustawiam aby się botowała na HTT 330 to jest 203. Jeszcze dokładnie tego nie "obczaiłem" ale płyta chyba się źle botuje powyżej 327...do 320 jest normalnie...

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ma blokade do htt 327mhz. Przy htt 328mhz juz nie odpala albo startuje na 200mhz, niezaleznie od ustawien mnoznika HT, ani dzielnika pamieci

Zmodowanego biosu nadal nie znalazlem.

Edytowane przez gaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, witam! :D

Nowy wyniczek pi z dzisiajszego benchowania przy otwartym oknie CLICK! :D

Musze jeszcze tylko nad nim popracować bo powinienem zjeść VeGi'ego.

@ VeGi

Na jakim sysie robiłeś ten wynik? Zwykłym XP czy 64-ro bitowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, witam! :D

Nowy wyniczek pi z dzisiajszego benchowania przy otwartym oknie CLICK! :D

Musze jeszcze tylko nad nim popracować bo powinienem zjeść VeGi'ego.

@ VeGi

Na jakim sysie robiłeś ten wynik? Zwykłym XP czy 64-ro bitowym?

2863Mhz taktowaniia dla sempa! bardzo dobry wynik poprawiłeś zegar o ok 100MHz? co się stało?,mówiłeś kiedyś o jakiejś ścianie,czyżby wpływ niskich temperatur na zew ?

Wynik spi16m poniżej 13min budzi duży szacunek,gratulacje :lol:.Pozostałem daleko z tyłu.Mów mi zapraszam do klubu 12:xx:xxx :lol: .Mam nadzieję tam dołączyć jak już nowe memki zagoszczą w moim kompie(2-3tyg na razie spokojnie sobie leżą za dużą wodą w przeciwieństwie do mnie).

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

juz zakupilem sobie semprona 3000+ na s939, dfi infinity, i 6800 leadtek w apollo.pl. :-P

oc dopiero za pare dni bo hdd zwalony, no i czekam na nowe chlodzenie:

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...&id_towaru=1200

pozrdo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posiadam Gigabyte K8ns r2.0, oc calkiem calkiem ale wciaz jestem w fazie testow. Jedno co mnie zastanawia to do czego sa te dwie opcje:

Clock Spread Spectrum - Enable

CPU Thermal Thorrling - 50%

ustawione mam tak jak bylo w default, bylbym wdzieczny za opdowiedz czym to sie zajmuje i jakie ustawienia polecacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem.

Mam prośbę do tych którzy mają płytę główną opartą na chipsecie VIA K8T800 PRO i podkręcają swoje Semprony, żeby napisali ile udało im się wycisnąć ze sprzętu. Jakie HT, ile MHz wytrzymuje płyta...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi