Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, ale jak dlamnie to drogawy ten freezer, nie znajdzie sie cos do 50zl, ten pentagram jest kuszacy tylko 30zl za wersje z 90mm wiatrakiem , czy wydjanosc na pewno nie wzrosnie w porwnaniu z boxeem wycisszonym na 7v??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koniecznie zle pokazuje ze 32C, moze byc taka temp jesli procesor nie jest obciazony, a co do tego chlodzenia to bym odradzal, lepiej cos z miedziana podstawka bo nie poczujesz zbytniej roznicy na tym co chcesz kupic

najlepiej Freezera 64 akurat w proline obecnie nie maja ale mozesz poszukac gdzie indziej, naprawde dobry cooler i wydajny jak za ta cene, a takze prosty w montazu, TUTAJ mozesz przeczytac jak wypada w porownaniu z innymi wiatrakami ;-)

w prolinie nie ma to fakt, ale na allego jest freezer 64 pro tanio, wiec bedzie napewo lepszy od zwyklego freezra 64.

Ten pro jest bardzo podobny do mojego AURAS'a i mój ladnie chlodzi-jak narazie semp 3000+ na s939 wykrecony na 1800@2512MHz i chodzi stabilnie(1,55V). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczytalem na pewnym forum (i to pare osob tak pisalo) ze nalezy unikac ustawien FSB takich jak np 253, 272 itp i nalezy wylacznie ustawiac na cos co ma na koncu 5 lub 0 tzn 250, 275 itd i ze wtedy osiaga sie lepsza stabilnosc procka?

Co o tym myslicie, "bujda na resorach"? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale jak dlamnie to drogawy ten freezer, nie znajdzie sie cos do 50zl, ten pentagram jest kuszacy tylko 30zl za wersje z 90mm wiatrakiem , czy wydjanosc na pewno nie wzrosnie w porwnaniu z boxeem wycisszonym na 7v??

to juz lepiej zostan przy boxie jak Ci szkoda kasy i zamontuj wiatrak wtlaczajacy powietrze do obudowy, ja tak mam i temp wacha mi sie od 26 - 28C a wczesniej bylo okolo 32C (dodam ze moj S64 chodzi tak bez podnoszenia napiecia na 2,32ghz na codzien a max temp to okolo 39 - 40C meczenia programami typu prime i sp2004, super pi 16M tez liczy bez problemu, ogolnie jest stabilnie, do tego boxowe chlodzenie) wczesniej wcale wentylacji w obudowie nie mialem, a teraz wiatrak z procesora dostaje swierze powietrze z zewnatrz ktorym chlodzi radiator procesora, (jeszcze lepszy by byl tunel powietrzny, wtlaczanie i wyrzucanie powietrza z obudowy)

wiec jakbys mial kupic cooler ktory zrobiony jest z aluminium tak jak ten box to nie poczul bys zbytniej roznicy pomimo jego innej budowy, i na twoim miejscu kupil bym jakiegos freezera albo zostal przy boxie, cos posredniego nie ma wiekszego sensu, niepotrzebnie wydasz kase, taka moja skromna teoria, ale twoja decyzja ;-)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly problem z podkrecaniem :}

Ustawiam 2400mhz i 1,5V , mnoznik pamieci nisko, testuje tylko CPU uruchamiam Prime ktory testuje mi przez ponad 2godziny, wszystko OK.

Nastepnie uruchamiam net'a, przegladam stronki i nagle komp zawiesza sie.

Co moze byc problemem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh lipa panowie. Mój proc nawet na 1.6v przy 2400mhz sie krzaczy ;| nie wiem czym to jest spowodowane. Prawdopodobnie mam krzywego IHSA (43c w stress na 1.6v, freezer 64pro), ustawiam htt 300, ht na x2, pamieci na najmniejszy dzielnik(testuje proc na jednej kosci twinmos 512, wyjmujac elixiry wczesniej) podnoszenie napiecia na chipsetcie nie pomaga, krzaki w prime nadal ;/ co zle robie?? prosze o pomoc :( bo 2200mhz mnie nie zadowala :(:(:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh lipa panowie. Mój proc nawet na 1.6v przy 2400mhz sie krzaczy ;| nie wiem czym to jest spowodowane. Prawdopodobnie mam krzywego IHSA (43c w stress na 1.6v, freezer 64pro), ustawiam htt 300, ht na x2, pamieci na najmniejszy dzielnik(testuje proc na jednej kosci twinmos 512, wyjmujac elixiry wczesniej) podnoszenie napiecia na chipsetcie nie pomaga, krzaki w prime nadal ;/ co zle robie?? prosze o pomoc :( bo 2200mhz mnie nie zadowala :(:(:(

Ht x3 ustaw, x2 raczej nie bedzie dzialac poprawnie, pobaw sie alpha timingami, 43st stres to temp w normie jak na 1,6v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ht 2x na nF3 odpada, ja i dwuch innych kumpli mamy sepmy 2600+ i bez zmiany napiecia lekko ida od 2400 do 2450mhz !! wiec mamy troche szczescia :), ale jest problem, na epoxie 5kda3i nie da sie dobrze krecic pamiatek na div 133 i div 166 !! ktos wie czemu tak jest? ledwo osiagaja 180mhz, clockgen nic nie daje pod windowsem, timingi ustawiane na wszystkie mozliwosci nic nei daja, a max pamiatek to 250mhz (500) przy 3.3.3.8, wiec ktos juz mial taki problem? podejzenie pada na kontroler pamieci...

pomocy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ht x3 ustaw, x2 raczej nie bedzie dzialac poprawnie, pobaw sie alpha timingami, 43st stres to temp w normie jak na 1,6v.

ht 2x na nF3 odpada, ja i dwuch innych kumpli mamy sepmy 2600+ i bez zmiany napiecia lekko ida od 2400 do 2450mhz !! wiec mamy troche szczescia :), ale jest problem, na epoxie 5kda3i nie da sie dobrze krecic pamiatek na div 133 i div 166 !! ktos wie czemu tak jest? ledwo osiagaja 180mhz, clockgen nic nie daje pod windowsem, timingi ustawiane na wszystkie mozliwosci nic nei daja, a max pamiatek to 250mhz (500) przy 3.3.3.8, wiec ktos juz mial taki problem? podejzenie pada na kontroler pamieci...

pomocy :)

Ja mam NF4-4x...ale zaraz sprawdze na ht x3. Własnie sie tak zastanawiam co z tym IHSem bo przy 1.44v mam 40c, a na 1.6v mam 43c...no ale niewazne narazie działa a gwarancja jest :] No własnie z tymi pamięciami na epoxie tez jest lipa, bo musze jechac na div133, i to mi daje narazie 183mhz(chyba) a jak wrzuce div166 to 239 a tego moje elixiry nie przezyja...chciałem dojechać do 200mhz na pamieciach i dac prockowi spokój.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja wypowiedz nie ma sensu... <_<

Przeczytaj poprzednie wypowiedzi a bedziesz wiedział o co chodzi.

Niejeden tutaj nie może wykręcić tego sempa na 2400Mhz .....

Mam maly problem z podkrecaniem :}

Ustawiam 2400mhz i 1,5V , mnoznik pamieci nisko, testuje tylko CPU uruchamiam Prime ktory testuje mi przez ponad 2godziny, wszystko OK.

Nastepnie uruchamiam net'a, przegladam stronki i nagle komp zawiesza sie.

Co moze byc problemem....

Jak jeszcze nie rozumiesz to nie wiem jak inaczej mam to powiedzieć :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to tak jest ze szczesciem, mialem bartona xp-m 2500+ AQYHA FQQ4C!!! i szedl ledwo 2500mhz na WC a teraz mam sempa s754 64 i na 1,4v 2440mhz bezproblemowo, nie kazdy poprostu ma szczescie zawsze, wiec twoje 2600mhz nikogo niedziwi stary.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to tak jest ze szczesciem, mialem bartona xp-m 2500+ AQYHA FQQ4C!!! i szedl ledwo 2500mhz na WC a teraz mam sempa s754 64 i na 1,4v 2440mhz bezproblemowo, nie kazdy poprostu ma szczescie zawsze, wiec twoje 2600mhz nikogo niedziwi stary.......

Bo tego Xp-M Zasilałes tylko 1,93v :)... Niektorzy (ja) Maja jeszcze wiekszego pecha i zeby ich Xp-M chodzil na 2500 mhz Musza dawac 2,15v :P, a nawet na 2,3v nie dochodze do 2550 mhz :P

Tak to bywa... niektorzy maja pecha :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

posiadam takiego sempa 2600+:

SDA2600AI02BX

LBBWE 0537DPMW

Z808889I51782

bez problemu bez zmiany napiecia poszedl na 2440mhz, na 2640 przy 1.47v

mam epoxa 8KDA3I i mam z nim problemy z @ pamiatek

otoz wraz ze zmniejszaniem dzielnika (poczawszy od div200, div166, div133) spadaja mi drastycznie mozliwosci oc pamieci, na div 200 osiagam max 255mhz, na div166 juz tylko 235, div133 to juz tylko 185mhz, bios nowy ze strony, timingi i regulacja napiec prawie nic nie daje, htt max tej plyty to jakiej 325 (ht na 3x)

ktos mial juz taki problem??

wie ktos jak mozna rozwiazac taki problem??

dzieki z gory

Wraz ze zmianą dzielnika spróbuj równocześnie zmienić Refresh rate (Tref). Sam musisz sprawdzić jakie u Ciebie Tref będzie najlepsze dla konkretnego dzielnika. Ja mam GA-K8NE, ale w epoxach też coś takiego w biosie powinno być. Jeśli nie ma to pozostaje zawsze A64tweaker. :wink:

Pozdro

Edytowane przez JohonyDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wygląda zdziewiczony Semp 2500+...zwróćcie uwagę na rozmiar jądra w stosunku do jądra A64 (niestety, już martwego)

Ciekawie widać, jak nabyłem wprawę w uzywaniu żyletki :D A64 troszke poucinany itp :P , a Sempik lux :D

przecie A64 jest wykonany w technologii 130nm a Semp 90nm :-P wiec to raczej nie dziwne

BTW: jaką poprawe odczułeś po zdjęciu IHS? Tempy spadły? oc sie zwiększyło ?

soker- ja zrobiłem dokładnie odwrotnie- sprzedałem A64 i kupiłem dwa Sempy 2600+ :lol2:

pytanie do posiadaczy Sempów 3000+ S939 - jakie macie maxTcase ? Ja mam 69* i sie zastanawiam czy to nie za dużo- w końcu średnia dla Venice E6 to 55-59max :blink: czy w sempach inna jest ta zależnosć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi