Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

widać juz sie skończył przy tym Vcore-podnieś woltaż

czekam na odp do moich poprzednich pytań

LukeXe- przyczepiasz się do moich uwag, a na pytania nawet nie odpowiesz :mur:

testowałem i przy 1,5v nawet nie rusza ponad 280...:/ chyba kres jego możliwości albo płyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez partyzantki Harry86 -

1,7v - 2900 mhz :wink:

http://img444.imageshack.us/img444/3469/39dn.th.jpg

temp idle 29 stopnie - stres 36 /w domu

bedzie wiecej obiecuje

Pokazał byś może jeszcze czy przejdzeisz test w SuperPI, bo takiego screena na max niestabilnym kompie to też można zrobić i na 3Ghz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zrob i pokaz :-P

przy 1,7 - 2900mhz jest super stabilny

jednak zeby dobic do 3ghz - trzeba bedzie dowalic mu z 1.8v(jak nie wiecej!) - tak mysle bo pozniej jest dziura i cholernie sie nie skaluja mhz z V ;-/

tak czy inaczej jak zrobie te 3ghz stabilnie (co niestety nie jest 100% pewne) to zamieszcze tustaj screeny wraz z SuperPI i innymi testami

W sumie te 3ghz to i tak Wynik dla sportu - bo tylko szaleniec zostawi kompa na takim napieciu na stale.

Wogole zauwazylem dziwna rzecz w tym procku

otoz na standardowym napieciu 1,4 idzie b.wysoko do 2600-20 mhz do 2800 potrzebuje juz 1,55 natomiast zeby zrobic 2900 potrzebuje JUZ okolo 1,7(pisze okolo poniewaz uruchamia sie i chodzi na 1,675-lecz nie jest wtedy stabilny) natomiast dla 3ghz potrzebuje juz dobre 1,8 v - co prawda uruchamia sie i winda chodzi ale w 3dmarkach wychodzi mi do windowsa - wiec napewno nie jest stabilny - no i chlodzenie nabiera juz ok 42-3 stopni wiec troche duzo - Moze gdyby umiescic kompa w oknie ? :lol: - ogolnie zastanawiam sie nad wylaczeniem APIC powinno dac troche wiecej stabilnosci - oraz mam tez podejrzenia co do zasilacza bo chyba gdy jest tak extreme obciozony zaczyna nie wyrabiac ... linia +12 - wedlug programow ma spadek do ok 11,85 o_O

Tak czy inaczej bedziemy walczyc dalej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ricci

Procek i memki te same :D W temp pokojowej max memek to bylo 266MHz@3,6v, jednak po schlodzeniu zimnym powietrzem zyskaly troszke.

@wspac

Samsungi?? 1,5-2-2-5?? Weź nie żartuj... Serio nie wiesz co to za memki mogą być?? To niech ci koledzy z forum powiedzą... :D

@Miazga82

Nie dalem mu 1,8 tylko 1,76 a to zasadnicz roznica, na codzien proc bedzie se latal 2786MHz@1,54v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast procki od 3000+ maja w dol odblokowany... :)

P.S. w gore to teraz tylko FX'y maja odlobkowany

potwierdzam, u mnie w szkole 3300+ maja od 10 w dol :)

hmmm jak wymienic procka w budzie na mojego?:>:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokatowałem dzis moj sprzet, i wreszcie udało mi sie cos porządnego uzyskać z procka, a winą wczesniejszych niepowodzen były ustawienia pamięci :P pobawiłem sie alpha timingami i naprawde sporo to dało! (wczesniej niemozliwe 2400mhz @ 1.6v a teraz 2600mhz @ 1.6v realne, super pi 16m bez błędów). czy 1.6v przy 2600mhz to dużo/mało/przeciętnie?? niestety wyzej nie moge jechac z htt bo epox juz mówi NIE. ;/

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha! uwinal bym sie w max 5, ale czy to etyczne?:D no i jednak tak czy siak dreszczyk pozostaje...

hehe, uczelnia nie ucierpi a ty po 5min bedziesz szczesliwym posiadaczem sempa 3000+ czy jaki tam siedzi....

oczywiscie ja do niczego nie namawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ogolniaku, dawno temu, powiem, ze w tym roku pisze prace dyplomowa, wymienilem celka 400 mencodino na celka 666 :D coopermine :) zejelo mi to 3 minuty [; gdybym mial wiecej starych prockow to tez bym powymienial. moze to nie halo, ale i tak byl tam tylko dos i pascal z basiciem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ogolniaku, dawno temu, powiem, ze w tym roku pisze prace dyplomowa, wymienilem celka 400 mencodino na celka 666 :D coopermine :) zejelo mi to 3 minuty [; gdybym mial wiecej starych prockow to tez bym powymienial. moze to nie halo, ale i tak byl tam tylko dos i pascal z basiciem....

No prosze prosze ... czy to ładnei tak?

Jaki dajecie przykład na forum .. nie jeden dzieciak teraz pojdzie do szkoły i zacznie kraść procki, bo zobaczył, że na forum inn tak robili! :angry: :angry: :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas w szkole dyrektor jest sprytniejszy ;)

kupił celerony (połowa D, połowa N-wood) tym samym zapobiegając kradzieży :D

1,6v jest uznawane za max bezpieczne (aczkolwiek 1,55v jest bezpieczniej sobie ustawić )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no własnie co do sprawy napięcia, mój proc chodzi na 2600mhz przy 1.6v, w sumie to by mi wystarczyło 2400mhz ale do tylu tez potrzebuje 1.6v( :lol: wielka dziura napięciowa ) no i narazie jade na 2200mhz aby go nie zabić...1.6v na codzień jest BEZPIECZNE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjete jest maksymalnie 1,55v jako bezpiecznie przy pracy 24godziny 7dni w tygodniu.

Z 1,6v jesli zapewnisz odpowiedni chlodek prockowi to wszystko bedzie wporzadku.

Jesli masz gwarancje w kieszeni to mozesz dzialac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w stress cpu przy 2600mhz i 1.6v ma 43c...dużo to czy mało? chłodzenie - freezer 64 pro. Gwarancje mam, 3lata, ale jak proc zdechnie to potem czekać trzeba nie wiadomo ile na nowego ;/

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Hmm no własnie co do sprawy napięcia, mój proc chodzi na 2600mhz przy 1.6v, w sumie to by mi wystarczyło 2400mhz ale do tylu tez potrzebuje 1.6v( :lol: wielka dziura napięciowa ) no i narazie jade na 2200mhz aby go nie zabić...1.6v na codzień jest BEZPIECZNE?

nawet 1,7V jest bezpieczne

warunek jest jeden - temp ma być mniejsza od 55*C po wielogodzinnym stressie. I tak wiekszosć ma większe MAxTcase

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi