grzesiu Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 U mnie zabawa alphami dała 400mhz, wiecej juz płyta nie może :P Najpierw testowałem na 1x512 dwustronnej, potem włożyłem do tego jeszcze kość 1x256mb i na tyle samo się podkręca co na jednej kości. Najwidoczniej dobry kontroler mam w procku, bo 325HT stabilnie i bez problemów z dwiema pamięciami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 U mnie zabawa alphami dała 400mhz, wiecej juz płyta nie może :P Najpierw testowałem na 1x512 dwustronnej, potem włożyłem do tego jeszcze kość 1x256mb i na tyle samo się podkręca co na jednej kości. Najwidoczniej dobry kontroler mam w procku, bo 325HT stabilnie i bez problemów z dwiema pamięciami :) HTT 325 + 200(400) MHz na mem to prawie nic. Wg mnie dobry kontroler to tak pamięci [2x512 stronne] i 300(600) MHz. U mnie są dziwadła... pacjenci: 4x KingmaxHardcore PC4000 [2 stronne kości po 512 MB] timingi: 3-8-3-3 2T + alphy: 1. kość 276 MHz - wrzesień 2005 2. kość 277 - j/w 3. kość 279-280 - j/w 4. kość 280 -grudzień 2004 [wydłużenie timingów już niewiele daje...] 1 kosć max MHz wiadomo: 280 MHz [różne dzielniki div 200,183,166... ] 2 kości max MHz 272-276MHz - kontroler daje rade - stable HTT 350 [różne dzielniki ale tylko pierwsze 3 kości jak dam połączenie z pamięcią "4" to wtedy max jakieś 260 MHz a ta 4 pamięć taka sama i gdzie tu logika :mur: ?? 3 kości to już wogóle cyrki... przy div 100 moge mieć HTT 350 + mem 175 MHz więc nędznie. Przy div 133 pamięci się zatrzymują ok 200 MHz a przy div 133 udało mi się max ok 235(470) MHz ale wtedy dzielnik z pod windy muszę zmieniać... system nie wystartuje mi na HTT 300 + div 166 + 3x512 MB :mur: Pozatym przy 3 jest o tyle dziwnie że wydłużanie timingów zwłaszcza alph skraca max MHz :mur: A jak mam 1x512 lub 2x512 to wtedy tylko są zyski MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Witam, taka mała ciekawostka przyrodnicza. Chciałem sprawdzić jak nisko można zejść z Vcore proca (Sempron64 2800+ default 1.4V) No i zobaczcie sami. Przeszedłem SuperPI 16M ... nie ważne jaki wynik, bo jest dosyć kiepski ... ale liczy sie napiecie na procu. Dodam, że temperatura w stresie nie przekroczyła 29 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) Z tego między innymi względu preferowłem tu na forum płyty głowne z liniową regulacją napięcia od 0,8V-~1,6V. :wink: 1,6GHz 0,96V wynik niezły spróbuj czy poniżej 1V pociagnie 2GHz to bedzie dobry wynik(mój ale to a64 1,5V dev; robi 2,0GHz 1,1V) :wink: Edytowane 5 Grudnia 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Z tego między innymi względu preferowłem tu na forum płyty głowne z liniową regulacją napięcia od 0,8V-~1,6V. :wink: 1,6GHz 0,96V wynik niezły spróbuj czy poniżej 1V pociagnie 2GHz to bedzie dobry wynik(mój ale to a64 1,5V dev; robi 2,0GHz 1,1V) :wink: Niestety na 2Ghz poniżej 1V nie da rady. Ale na 1.075V juz idzie. Ale z tego co zauważyłem to proc z takim niskim napięciem jest jakby "niedotleniony", dostaje zadyszki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Mam pewien problem: Przy taktowaniu ~2310 (7 x 330) po wejściu do windowsa przywraca się standardowe taktowanie procka 1400 (7 x 200). Czy to jest już max tej płyty i procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Mam pewien problem: Przy taktowaniu ~2310 (7 x 330) po wejściu do windowsa przywraca się standardowe taktowanie procka 1400 (7 x 200). Czy to jest już max tej płyty i procka? Nie ta płyta ma takiego buga... HTT 327 jest OK dajesz 328 to jest 200 ;/ To jest strasznie wnerwiające... ustawiasz w biosie 327 a potem zawsze ColckGenem musisz podciągać :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciu22 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Z tego między innymi względu preferowłem tu na forum płyty głowne z liniową regulacją napięcia od 0,8V-~1,6V. :wink:Na Socket A, w Windowsie na noc odkręcałem procesor i zmniejszałem znacznie Vcore. eMule ściągał, wiatraki zwalniały, a ja mogłem się porządnie wyspać - niestety teraz EasyTune 5 przy próbie obniżenia Vcore zawiesza się :cry: Jest jakiś inny program (prócz Clockgen'a), w którym będą mógł pod Windowsem manipulować HTT i Vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Ostatnio jako ze mam wiecej czasu zaczelem wkoncu bawic sie prockiem i powiem szczerze ze juz qrwicy dostaje ;/ Nie wiem czym to jest spowodowane .. ale 2,9 ghz na lajcie w PRIME95 bez bledow ... (wszystkie 3 opcje torture test 1,715) Wlaczam natomiast 3dmarka2003 w 1 tescie w polowie jeb... restart albo zawias ;/ Zjezdzam z HTT do okolic 350 - to samo ... -||- -||- do okolic 330 to samo .., A w prime wszystko okey ... Pamieci raczej odpadaja .. bo zostaly przetestowane doklandnie memtestem i chodza spokojnie przy 250 / 2 2 2 5 na 3,3 (dzieki harry86 :-) ) jednak dla wykluczenia wszystkiego - dalem div 100 i dalej to samo co poprzednio resty w 3dmarku i nfs ... ma ktos jakies sugestje ?? bo w NFS - przejade chwile i Albo Zwis albo Restart ;/ Porazka ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawell262 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 ma ktos jakies sugestje ?? bo w NFS - przejade chwile i Albo Zwis albo Restart ;/ Porazka ... być może grafa za bardzo OC, a w innych grach się nie wywala? Jest jakiś inny program (prócz Clockgen'a), w którym będą mógł pod Windowsem manipulować HTT i Vcore? przyłanczam się do pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 ma ktos jakies sugestje ?? bo w NFS - przejade chwile i Albo Zwis albo Restart ;/ Porazka ... Dziwne w sumie ... ale ja na twoim miejscu bym troche sobie odpuścił. Jak tak dalej bedziesz go zajeżdżać to on Ci niedługo nogi wyciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Strongmen - obniz grafe na default, u mnie jest coś takiego ze gdy zapodam 2600 @ 1.6v i grafe na 500mhz core, to 3dmark zwis, a jak grafa na default to przechodzi ;| nie wiem od czego to zalezy...(oczywiscie super pi i prime stabilnie)a co do zajeżdzania procka :P jest gwarancja zawsze wiec mozna nawet 1.8v zapodawac :D Edytowane 6 Grudnia 2005 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Strongmen - obniz grafe na default, u mnie jest coś takiego ze gdy zapodam 2600 @ 1.6v i grafe na 500mhz core, to 3dmark zwis, a jak grafa na default to przechodzi ;| nie wiem od czego to zalezy...(oczywiscie super pi i prime stabilnie)a co do zajeżdzania procka :P jest gwarancja zawsze wiec mozna nawet 1.8v zapodawac :D DOKLADNIE !!! do tego samego przed chwila wlasnie doszedlem !! 1,715 - 2900 mhz - Grafa core 300 mem 860 - 3dmark przechodzi caly elegancko 1,715 - 2700 mhz !! grafa core 650 mem 860 - zwis w 1 tescie !! qfa wie ktos o co kaman ?? - normalnie - juz myslalem ze zasilka nie wyrabia ... ale widze ze Grzesiu ma ten sam problem ... Ale jaja ... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Odezwe się dziś wieczorem na gg to może do czegoś wspólnie dojdziemy bo mnie to wkurza...tak to bym miał cpu 2600mhz a przez te zwisy w marku nie moge i musze jechac na 2200mhz(wyzej nie testowałem ale podejrzewam ze to samo by było ;/) kurde myślałęm ze to przez słabe chłodzenie grafy bo przy 500mhz ma 80c, ale jednak to nie to... Edytowane 6 Grudnia 2005 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theboo Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 qfa wie ktos o co kaman ?? - normalnie - juz myslalem ze zasilka nie wyrabia ... ale widze ze Grzesiu ma ten sam problem ... i tą samą zasiłkę... może skombinujcie na próbe coś lepszego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zasiłka to chyba nie to bo napięcia trzyma idealnie i nawet wentylatorów nie rozkręca za mocno pod 100% obciązeniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Ja zaraz porobie testy Zwieksze/zmniejsze napiecie na AGP ... itp podepne grafe pod OSOBNY drugi zasilacz - tak zeby nie obciazac szefa dodatkowo... Btw. nie wiem jak twoj chieftec Grzesiu - ale moj ledwo ciagnie ... wszystkie co prawda napiecia IDEALNE poza jednym ;/ +12 - spadam mi qfa do 11,71 :oops: - nie wiem na ile mozna wierzyc tym odczyta z Everesta ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) bardzo prawdopodobne ze zwisy przez spadki na 12v....:(...kurna zajefajnego masz proca...jakie masz temperaturki przy prime na 2700-2900MHz??? podkrec napiecie 12v na 12,3-12,5 i sprawdz czy bedzie stabilniej, ale najpierw sprawdz napieci miernikiem, bo mozliwe ze wskazania szwankuja Edytowane 6 Grudnia 2005 przez dzidzion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Podpielem grafike pod osobny zasilacz = tak ze testy robilem teraz Cwei Baten :lol: Ale nic to nie dalo ;-/ Co prawda linia + 12 sie "nieco" poprawila - bo bylo ok 11.86-90 lecz w dalszym ciagu ZWISY w 3dmarku qfa nawet na 600 mhz na GPU jak dam - qfa co sie dzieje >?? na poprzedniej platformie na tym samym zasilaczu karta szla 680/860 i nie pierdnela nawet - a teraz :mur: Ja pitole :-/ Co do procka to nawet nie jest zly - tyle ze coz mi z niego jak nie moge normalnie O/C karty jak kiedys ;/ Btw. Ty tez masz fajnego przynajmniej mozesz Mnoznikiem w dol leciec i COOla uruchomic ... NIe jest zle chcesz mozemy sie zamienic :lol: acha temp - mialem max 46 w stresie w prime przy 1,825 przy 1,7 mam ok 32-4 - w stresie ok 37 Edytowane 6 Grudnia 2005 przez Strongmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 daj jakiegos screena z pi albo prime bo pewnie niezle wyniki w pi masz na takich zegarach....no i te temperaturki cos podejrzanie male masz przy takim napieciu i zegarach.u mnie przy 1,7v i 2,7 w prime dochodzi nawet do 50 stopni na wodzie wiec cos tu jest nie tak...mozliwe ze mam krzywo bloczek zalozony ale watpie...no chyba ze krzywa czapeczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 To masz cos zjeb... z temp - 50 stopni na Wodzie przy 1.7 o_O ? ja co prawda mam modowanego Freezera pro (sa jego zdjecia w dziale chlodzenie) i w sumie calkiem wydajne chlodzenie /wczesniej mialem BigTYphoona ale na poprzedniej platformie wiec nie mam porownania 3040 mhz to rekord w jakim wchodzi do windowsa natomiast w testach sie juz wysypuje 2900 mhz full stabilnie - screena dawalem gdzies wczesniej na dzien dzisiejszy nic mi z tego procesora bo nawet na 2700 nie chodzi dobrze gdy mam grafike podkrecona do 680/860 jak na Abicie nf-7 zawiesza sie we wszystkim 3dmarkach - Nfs Mw ... Totalna Porazka ... Wywalilem GARTA / podpielem pod osobny zasilacz / zwiekszalem napeicie na AGP i zonk ... Wie moze ktos co to moze byc za przyczyna ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) No, udało mi sie przeliczyc pi16 na przeszło 3,0GHz! :D O prosze: C L I C K ! :) Kto sie posciga?? :lol: @Miazga82 Lol ... to że ci tak progam mówi to nie znaczy że tak jest! A kto ci powiedział ze ja to softem mierzylem co?? Nie wiesz to sie nie odzywaj... <_< To napiecie z miernika jest 1,76v, a soft mi pokazuje 1,71v. Edytowane 7 Grudnia 2005 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 o qrw hary!! jak chlodziles procka? wysoko postawiles poprzeczke! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 o qrw hary!! jak chlodziles procka? wysoko postawiles poprzeczke!Chlodzony zalmkiem 7k-cu przy otwartym oknie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 naprawde slowa uznania! ja myslalem ze ze swoimi 2826 juz jestem niedaleko... updatuj swoj wynki w rankingu http://superpi.zenfist.pl/ . Wytnik pierwsza klasa poprostu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 no Harry86 - Pieknie - moje gratulacje :-D doskonala Robota :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) no Harry86 - Pieknie - moje gratulacje :-D doskonala Robota :-)Hehe! W sumie to jak zima troche ostrzej zaatakuje to jeszcze mam nadzieje w tym sezonie zejsc ponizej 12 minut... :lol: Edit: Aha, Strongmen, bo zapomniałem ci powiedziec: stabilnosci pamieci NIE sprawdza sie w zadnym wypadku memtestem!!! Tylko i wylacznie goldmemory 6.64. Edytowane 7 Grudnia 2005 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 kurde dzizus kur** ja pier**** co za wyniczek... ze swoim procem to sie czuje już zupełnie jak Rumun.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 A kto ci powiedział ze ja to softem mierzylem co?? Nie wiesz to sie nie odzywaj... <_<Troche kultury! Nie jesteś u siebie na wiosze! Wynik ładny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Dokładnie tomcat.. czuje to co ty.... i teraz mysle czy upgradowac sprzet i przegonic harego czy juz nigdy nie wlaczac spi na mojej obecnej platformie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...