Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie wygrzewajcie swoje semprony!! Ja wczoraj grzałem w SP2004 przez 4-5h(juz nie pamietam dokładnie) i dziś dla testu pobawiłem sie taktowaniem procka, udało mi sie uzyskać 40MHz więcej, niż kilka dni wcześniej na tym samym napięciu!! Równiez przy taktowaniu 2550MHz nie musze dawać 1.55v a 1.5v!! sam jestem zdziwiony....ale to prawda [;

Nomps chyba to coś daje bo mi tez troszke MHz podskoczyłz z porównaniem do tego co było na samym początku. :)

Jak jest najkorzystniej wygrzewać proca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada wygrzewania jest taka, zeby dać sporo napięcia, przy defaultowych albo ciut wyzszych MHz, ale trzeba równiez zachować w miarę dobrą temperature, u mnie po 4h "CPU STRESS" w SP2004 było 46c...sporo, ale warto :)

PS-> wygrzewałem przy 1.58v.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada wygrzewania jest taka, zeby dać sporo napięcia, przy defaultowych albo ciut wyzszych MHz, ale trzeba równiez zachować w miarę dobrą temperature, u mnie po 4h "CPU STRESS" w SP2004 było 46c...sporo, ale warto :)

PS-> wygrzewałem przy 1.58v.

no to do roboty...

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Płyta GB k8ns rev.2.0 , Sempron 2600, 512 ddr 400 goodram cl 2.5-8-3-3

HTTx3, ddr 2/1.33, cpu clock 250mhz, Vcore default i mam taktowanie 2000mhz.

Wynik SuperPi (8M) to równe 9 min. Temp w windzie 26st, w stresie max 32st.

I teraz kilka pytań:

1.Czy prawidłowo wszystko ustawiłam?

2.Przy jakim taktowaniu należy zacząc zwiększac napięcie procka?

3.Jakie są objawy niedowoltowanego proca?

Pytam bo trochę się boję z tym zwiększaniem napięcia , z drugiej strony chciałabym dojśc do 2400mhz.

Edytowane przez Monika.M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Płyta GB k8ns rev.2.0 , Sempron 2600, 512 ddr 400 goodram cl 2.5-8-3-3

HTTx3, ddr 2/1.33, cpu clock 250mhz, Vcore default i mam taktowanie 2000mhz.

Wynik SuperPi (8M) to równe 9 min.

I teraz kilka pytań:

1.Czy prawidłowo wszystko ustawiłam?

2.Przy jakim taktowaniu należy zacząc zwiększac napięcie procka?

3.Jakie są objawy niedowoltowanego proca?

Pytam bo trochę się boję z tym zwiększaniem napięcia , z drugiej strony chciałabym dojśc do 2400mhz.

Niesamowite! Kobieta ktora chce bawic sie w O/C - toz to skarb :D

W zasadzie mozna powiedziec ze dobrze, napiecie mozesz spokojnie zwiekszac do 1,55v(oczywiscie kontrolujac temperature, jak bedzie przekraczala 55 stopni to juz raczej niezadobrze) , a to przy jakim taktowaniu nalezy to juz kwestii sztuki, moj przy standardowym v idzie do 2,5GHz przeszlo.

Objawem niedowoltowanego proca jest niestabilna praca, czyli np. nie chce wejsc do windy, albo wysypuje sie przy liczeniu pi lub po kilku godzinach prime95.

Objawy sa rozne i trudno to tak opisac w kilku zdaniach! :)

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite! Kobieta ktora chce bawic sie w O/C - toz to skarb :D

Hehe, gratuluję - masz zepewnione, że wszyscy się rzucą, żeby tylko Ci pomóc z problemami w OC :D

(czemu nie wpadłem na to, żeby zarejestrować się pod jakimś "damskim" nickiem ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok pozwole sobie pochwalic sie moim wynikiem jaki udało mi sie uzyskac na sprzęcie z podpisu a konkretnie samego procka

A więc tak HTx3 pamięci div100(w moim epoxie nie działa div133 :cry: ) napięcie cpu default

Osiągnąłem HTT 305 CZYLI 1600@2440 (screny zamieszcze pózniej) czuje ze ten sempron może jeszcze wiecej tylko ze przy ok 330 kończa sie możliwosci szyny HyperTransport :cry:.Chciałbym tak do ok 320 bez podnoszenia napięcia dojechac B) tylko nie wiem czy jest to możliwe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, gratuluję - masz zepewnione, że wszyscy się rzucą, żeby tylko Ci pomóc z problemami w OC :D

(czemu nie wpadłem na to, żeby zarejestrować się pod jakimś "damskim" nickiem ;) )

A ty co myślisz że jak baba, to już nie ma pojęcia o komputerach?

Jestem przekonana, że jak siedziałam przy swoim pierwszym kompie (200mmx), to ty jeszcze bajki w tv oglądałes, więc się tak nie wymądrzaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A więc tak HTx3 pamięci div100(w moim epoxie nie działa div133 :cry: ) napięcie cpu default

Osiągnąłem HTT 305 CZYLI 1600@2440 (screny zamieszcze pózniej) czuje ze ten sempron może jeszcze wiecej tylko ze przy ok 330 kończa sie możliwosci szyny HyperTransport :cry:.C .....

Cześć

Ja również do wczoraj byłem przekonany, że div 133 nie działa na moim epoxie 8kda3j - wystarczyło zablokować timingi (nie zezwalać na ustawienia "auto" - płyta trochę tam miesza) ja ustawiłem tak jak dla div 166 (ustawienia "auto" określone przez płytę dla tego dzielnika są poprawne) i oczywiście mój sempron 2600 poszedł na 2720MHz (htt 340)

Spróbuj, warto.

Edytowane przez st35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Off topic

A ty co myślisz że jak baba, to już nie ma pojęcia o komputerach?

Jestem przekonana, że jak siedziałam przy swoim pierwszym kompie (200mmx), to ty jeszcze bajki w tv oglądałes, więc się tak nie wymądrzaj.

:blink:

Skąd tyle agresji?! Pożartować sobie nie można?! :) (przecież użyłem emotikonek :huh: )

(moim pierwszym komputerem był Commodore C-64 :-P )

Koniec

Czy ktoś z Was podkręca Semprona z jednym 1GB modułem pamięci? Macie jakieś z tym problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przeglądam różne oferty sklepów, aukcje i w pewnym momencie zgłupiałem. Otóż niektóre semprony (patrzę na modele 2600+) mają podaną specyfikację FSB 400 MHz a inne 800MHz. Ceny są niemal identyczne. Czy to jest po prostu błąd jakiś, czy ktoś tu chce kogoś oszukać? Jak mam rozpoznać czy to co ewentualnie kupie to będzie Sempron 64 2600+ a nie zwykły> Dlaczego są takie różnice w częstotliwości FSB? Ah no i podobno niektóre Semprony nie mają obsługi instrukcji 64? Wiem, namieszałem ale po prostu ogłupiałem od tego natłoku informacji. Jakaś dobra dusza mogła by mnie poratować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przeglądam różne oferty sklepów, aukcje i w pewnym momencie zgłupiałem. Otóż niektóre semprony (patrzę na modele 2600+) mają podaną specyfikację FSB 400 MHz a inne 800MHz. Ceny są niemal identyczne. Czy to jest po prostu błąd jakiś, czy ktoś tu chce kogoś oszukać? Jak mam rozpoznać czy to co ewentualnie kupie to będzie Sempron 64 2600+ a nie zwykły> Dlaczego są takie różnice w częstotliwości FSB? Ah no i podobno niektóre Semprony nie mają obsługi instrukcji 64? Wiem, namieszałem ale po prostu ogłupiałem od tego natłoku informacji. Jakaś dobra dusza mogła by mnie poratować?

1. opisy w sklepach do niczego sie nie nadają

2. przy opisie Sempów 2600+ mogą podawać FSB 400 (2x200MHz HTT) lub 800 (4x200 standardowa czestotliwość HT dla S754). Te z FSB 400 mogą sie okazać Sempami S462, ale niekoniecznie. Wogóle w architekturze K8 nie ma już pojecia FSB, tylko HTT i poprawną wartością byłoby tu 800, ewentualnie 200, a 400 to nawyk sprzdawców (częstotliwość "FSB"x2 wynikające z double data rate do którego to przywyknięto przy prockach AMD)

3. było wiele Semprów- nawet na jądrach 130nm. Wśród 2600 były tylko revE obsługujące 64bit (rev. E6) i nieobsługujące 64bit (starsze E, np rev. E3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, kupiles na allegro niedawno taka kostke?? te kostki sie nieciekawie kreca, wogole hynixy teraz kiepskie maja mozliwosci OC, teraz to juz tylko selekty z hynixow to wtedy poszalejesz,

a tak wogole to moze masz za ostre timingi hynix lubi cos kolo 3.4.4.8 nawet ^^

inne timingi tez sprawdz.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie i myślałem, że to dobry zakup za atrakcyjną cenę <_<

Tylko, że mi nie zależy na OC pamięci, mogą sobie pracować ~400Mhz, mi chodzi o to, żeby nie blokowały mi OC Semprona - kupiłem jeden moduł bo podobno to optymalne rozwiązanie dla s.754 (niestety nie ma 1GB, jednostronnych). Czy to znaczy, że jestem skazany albo na 512MB i porządne OC Semprona albo 1GB i słabiutkie OC CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok oto co udało mi sie uzyskac z mojego procka zaznaczam ze to nie koniec jego możliwosci w tym tygodniu jeszcze bede go katował jak narazie HTT 310 (bez podnoszenia napiecia)

Dołączona grafika

wynik nie jest oszałamiajacy poniewaz wszystkie testy odbywaly sie na div 100

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na tym napięciu to pięknie, mój do 2400 potrzebuje defaulta.... :)

sądze ze do ok 2500-2550 powinien dobic bez podnoszenia napięcia. Teraz tylko czekam na swięta i wymieniam pamieci bo w sumie mnie najbardziej blokuja <_<( na standardowych timingach 2.5-3-3-6 2T 214 mhz ) <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi