Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to jest tak, że chodzi mi całkiem stabilnie na takich ustawieniach: HTT 245, dzielnik pamięci 166, HT x3, napięcie CPU 1.45

Natomiast gdy zmieniam na 255 to system już W OGÓLE NIE WSTAJE, tylko po przyjęciu przez pokazywanie info o komie, to zamiast żeby pokazał się chwilę napis "Detecting DMI Pool Data" tak jak zawsze, a następnie zacząć uruchamiać windowsy, to pokazuje mi się tylko napis "Detecting array" i stoi... Gdy nacisnę wtedy reset to komputer nie wstaje, nie reaguje też na przytrzymanie przycisku power - muszę wyłączyć go przyciskiem z tyłu zasilacza. Próbowałem na obu dzielnikach - i 133, i 166 ( w końcu chyba każda pamięć podkręci się o te 10 mhz). Co to może być? Czy to możliwe, że możliwości procesora kończą się w okolicach HTT 250 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest tak, że chodzi mi całkiem stabilnie na takich ustawieniach: HTT 245, dzielnik pamięci 166, HT x3, napięcie CPU 1.45

Natomiast gdy zmieniam na 255 to system już W OGÓLE NIE WSTAJE, tylko po przyjęciu przez pokazywanie info o komie, to zamiast żeby pokazał się chwilę napis "Detecting DMI Pool Data" tak jak zawsze, a następnie zacząć uruchamiać windowsy, to pokazuje mi się tylko napis "Detecting array" i stoi... Gdy nacisnę wtedy reset to komputer nie wstaje, nie reaguje też na przytrzymanie przycisku power - muszę wyłączyć go przyciskiem z tyłu zasilacza. Próbowałem na obu dzielnikach - i 133, i 166 ( w końcu chyba każda pamięć podkręci się o te 10 mhz). Co to może być? Czy to możliwe, że możliwości procesora kończą się w okolicach HTT 250 :blink:

Daj pamieci na div 100 i wtedy krec zobaczysz ile ci proc pujdzie. Jesli na wyzszym napieciu nie pujdzie wyzej to znaczy ze masz MOBO jakąś lipną :( natomiast jesli pujdzie wyzej to oznacza ze masz kiłowatego proca :D

A tak swoja droga poczytaj sobie TO

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie czego nie rozumiesz? Napisano Ci co masz zrobić a ty dalej swoje. Dość przykre

A jakbyś przeczytał kilka stron tematu to w ogóle byś takich pytań nei zadawał.

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem większość stron tego tematu, a już na pewno kilka ostatnich. Mogę tak zrobić, tylko po prostu mało prawdopodobne wydawało mi się, że komputer w ogóle nie startuje przez to... A tamten poradnik oczywiście czytałem.

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie czy zrobienie 2450Mhz na 1,4v na box chłodzeniu z semprona 2500+ to jest cos:>

dodam ze na tej płycie: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21250

czy mam się nie podniecac i przejsc do porządku dziennego z tym:|

dodam, ze nie zmienialem napiecia bo nie moglem;(

na biosie 1005 nie ma takiej mozliwosci:|

jutro poprobuje z innymi.

EDIT: Zapomnialem dodac ze w biosie rusza na 2800MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie czy zrobienie 2450Mhz na 1,4v na box chłodzeniu z semprona 2500+ to jest cos:>

dodam ze na tej płycie: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21250

czy mam się nie podniecac i przejsc do porządku dziennego z tym:|

dodam, ze nie zmienialem napiecia bo nie moglem;(

na biosie 1005 nie ma takiej mozliwosci:|

jutro poprobuje z innymi.

EDIT: Zapomnialem dodac ze w biosie rusza na 2800MHz

nie raczej nie masz się czym podniecac bo mój na dochodzi do 2,5GHz na 1,4V ;) także na box chłodzeniu ;)

Inne biosy Ci nic nie dzadzą niestety..bo na ASUSie nie ma możliwości zmiany napięcia dla procków bez C&Q :(..

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za tandeta:|

a manualu jest pokazane ze mozna...rozumiem ze to tylko dla c&q? ech...

ale ogolnie fsb 350 wytrzymuje:)

EDIT: bios najnowszy w plycie zmian napiecia brak wrrr to juz nawet w gigabyte to bylo! ech...

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj chodzi na 2.3GHz na 1.25V ;)

dalej jeszcze nie probowalem, bo brakuje mi dzielnika 1.2 w biosie.. czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego go tam nie ma skoro powinien byc? :P plyta GB K8NS bios f17.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Mam pierwsze wyniki superpi 16m, przy 2500mhz wyszło uwaga aż 18 minut, nie dam screena niestety bo nie zrobiłem, ogólnie jest tragiczny ten wynik. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pierwsze wyniki superpi 16m, przy 2500mhz wyszło uwaga aż 18 minut, nie dam screena niestety bo nie zrobiłem, ogólnie jest tragiczny ten wynik. :(

Hmmm to cos baaardzo cienko. Pewnie masz słabe timingi ustawione na pamieciach.

Pobaw sie nimi a wyniczek bedzie napewno lepszy.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie po zmianie htt z 325 na 330 wynik w superpi pogarsza sie o jakies 20-30s... podejrzane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo poważny problem. Dostałem dziś kompa z DFI LanParty Ultra-D

Płyta powinna mieć zintegrowaną kartę muzyczną. Wyjścia na głośniki i mikrofon mam tylko u góry (Soprano) a z tyłu obudowy jeste pusto. W pudełku po płycie DFI był tak jakby dodatek (6 wejsc na glosniki chyba) któy by pasował w to puste miejsce z tylu ale za cholere nie wiem jak to tam wsadzic. Komp w ogole nie pokazuje ze jest jakas karta muzyczna tak jakby w ogole jej nie bylo! Czy to przez ten "dodatek"? Proszę kogoś kto ma tą płytę o pomoc bo sie normalnie załamałem :(

EDIT Sory za pomylenie tematu! Juz napisalem w odpowiednim

Edytowane przez LinaPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

No! Udało sie! Zszdłem z Pi16 poniżej 12 minut na sempku!!!

K L I K !

Gratuluje takiego wyniku, nic tylko pomarzyć i pozazdrościć :D A czym go chłodzisz, nie bałeś sie dać mu 1.7V, ile V dałeś na memki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi