Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy to zobaczylem to prawie sie polalem... :lol2:

Wlasciwie to to jest jakies combo ?! B)

przestawiasz zworke i wyskakuje dodatkowe 185 nóżek :lol: :lol: :lol:

ktoś tu pytał w tym temacie o selekcje sempronów- podajcie numer posta bo jakoś nie moge znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze swoim sempronem. Mianowicie zalozylem na niego freezera 64 pro ze standardowa pasta jak tam byla. Teraz po 3 dniach uzytkowania chcialem zdjac chlodzenie aby zobaczyc z ktorego tygodnia on jest odczepiam zapinke z jednaj strony i z drogiej. Wszystko ok. Ale nie moge odczepic chlodzenie od procka :blink: . Jedno pytanie WTF <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze swoim sempronem. Mianowicie zalozylem na niego freezera 64 pro ze standardowa pasta jak tam byla. Teraz po 3 dniach uzytkowania chcialem zdjac chlodzenie aby zobaczyc z ktorego tygodnia on jest odczepiam zapinke z jednaj strony i z drogiej. Wszystko ok. Ale nie moge odczepic chlodzenie od procka :blink: . Jedno pytanie WTF <_<

Cooler ci sie zassał :D Odczep zapinki, weź nitke w łape i przeciągnij ją pomiędzy podstawą freezera a IHS`em. Potem zdejmij coolerek

na wszelki wypadek dodam że komp musi leżeć :lol:

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler ci sie zassał :D Odczep zapinki, weź nitke w łape i przeciągnij ją pomiędzy podstawą freezera a IHS`em. Potem zdejmij coolerek

na wszelki wypadek dodam że komp musi leżeć :lol:

Zapomniales dodac ze pc musi byc wylaczony <_<

Moj qmpel tez ma taki problem tzn mial to wyciagnol cooler z prockiem. Dodam ze socket byl zapiety. Naszczescie procek caly ale nie moze go odkleic. Uzyl pasty jaka byla z plyta glowna ta pasta okazala sie klejem :D. Lada dzien wracaja mu pamieci z gwarancji i nie wie co zrobic :] Chyba beidze musail wsadzic coolerek i proca do zamrazalnika.

Edytowane przez Gucio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KArta telefoniczna i można próbować, przecież on jest w metalowej osłonce. A nie tak jak mój obecny, rdzeń na wierzchu... ;] Semrpon s939 incoming!

EDIT>

Przeczytałem na innym (konkurencyjnym) forum, że jednemu gościowi semrpon s939 wykrywa jako 2 rdzeniowy procesor, semp ten jest ze stepingiem E6, czy ktoś posiada taki procesor i mógłby zobaczyć w Everest Ultimate Edition? Piszę tak, daltego że u niego również 3d mark wykrył 2 procesory... Fajnie by było odblokować 2 rdzeń :D chciaż to pewnie nie możliwe ale co tam :D Tutaj macie zdjęcia..., nie moje rzecz jasna.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Nuklear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniales dodac ze pc musi byc wylaczony <_<

Moj qmpel tez ma taki problem tzn mial to wyciagnol cooler z prockiem. Dodam ze socket byl zapiety. Naszczescie procek caly ale nie moze go odkleic. Uzyl pasty jaka byla z plyta glowna ta pasta okazala sie klejem :D. Lada dzien wracaja mu pamieci z gwarancji i nie wie co zrobic :] Chyba beidze musail wsadzic coolerek i proca do zamrazalnika.

ja używam najbardziej klejącej pasty - AS5 i zawsze mi sie udaje ściągnąć cooler bez proca.

Wystarczy poobracać cooler w lewo, w prawo i sam schodzi :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką polecacie płyte pod SEMPA na 939?

Byle cena nie była wyśrubowana w kosmos

Coś do w miare dobrego podkręcania i stabilne

Prosiłbym o wypowiedź także Niemca, bo jak widziałem testował swego Sempa na 3 różnych płytach

Zastanawiam się nad DFI INFINITY

Pytam bo jak wyczytałem z niektórymi płytakami są problemy aby Sempa podkręcić

Nawet ten wypadek Niemca, co prawda udało mu się w końcu, ale napisał że nie wie jak, więc wole nie ryzykować, że mi się nie uda :razz:

PS. Może ktoś widział gdzieś linki odnośnie takich testów? Bo znalazłem tylko do Athlonów, a jak się okazuje nie znaczy to że na Sempie będzie tak samo :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KArta telefoniczna i można próbować, przecież on jest w metalowej osłonce. A nie tak jak mój obecny, rdzeń na wierzchu... ;] Semrpon s939 incoming!

EDIT>

Przeczytałem na innym (konkurencyjnym) forum, że jednemu gościowi semrpon s939 wykrywa jako 2 rdzeniowy procesor, semp ten jest ze stepingiem E6, czy ktoś posiada taki procesor i mógłby zobaczyć w Everest Ultimate Edition? Piszę tak, daltego że u niego również 3d mark wykrył 2 procesory... Fajnie by było odblokować 2 rdzeń :D chciaż to pewnie nie możliwe ale co tam :D Tutaj macie zdjęcia..., nie moje rzecz jasna.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tez tak mam... A w programie testujacym crystalmark wykrywa jako Athlon Fx :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam najbardziej klejącej pasty - AS5 i zawsze mi sie udaje ściągnąć cooler bez proca.

Wystarczy poobracać cooler w lewo, w prawo i sam schodzi :-P

ja mx-1 - ciekawe czy sie zassała :P

biedne te nasze semprony :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest to okrojony Venice E6 x2, fajnie... ciekawe czy dałoby się w nim odblokowac chociaz dodatkową pamięc L2... ale nic nie moge znaleźć o tym w google...

Syszaleś kiedyś o czym ś takim jak venice X2 ?? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest to okrojony Venice E6 x2, fajnie... ciekawe czy dałoby się w nim odblokowac chociaz dodatkową pamięc L2... ale nic nie moge znaleźć o tym w google...

jeszcze nikt nic nie odblokował w K8, ale chęci zawsze są mile widziane :-P

zresztą X2 jest na jądrze E4; manchester i toledo

sprzedają manchestery zablokowane 3000+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie na tym Twoim zasilaczu ja bałbym się kręcić. Oszczędź sobie tego bo możesz spalić cały zestaw... Lepiej kup sobie mode coma 350 GTF - powinien Ci wystarczyć, kosztuje nowy ok 100 zł. Co do kręcenia, kręć tyle aż temperatura w stresie nie przekroczy 50 C po całej nocy primem... to takie ogólne info :)

P>S> Też napisałe maila z zapytaniem o ten opis :)

Opis:Klasa produktu: Procesor; Typ procesora: Sempron (Socket 754); Typ gniazda procesora: Socket 754; Obsługa technologii Hyper-Threading: Nie; Częstotliwość taktowania procesora: 1800 MHz; Częstotliwość szyny FSB: 800 MHz; Pojemność pamięci cache: 128 kB; Dołączony wentylator: Nie;

Jak odpiszą dam znać :)

Edytowane przez Nuklear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanie czy moge krecic proca ?? kolega mi mowil ze niemoge bo mam z[ciach!]y zasilacz codegen

..

a i jak moge to o ile bez zmiany chlodzenia??

Zasilacz może być dobry do OC - jeśli ma stabilne napiecia (w co wątpie), sprawdź miernikiem napiecia czy są stabilne, jeśli nie masz miernika to pożycz miernik albo kup inny zasilacz tak jak podpowiadal Nuklear - modecoma lub coś lepszego

bez zmiany chłodzena mozesz kręcić do ok 2,5Ghz na niskim napieciu 1,4-1,5V, jak masz dobra cyrkulacje powietrza w budzie nawet więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam zamiar zmienić niedługo procka + mobo i mam parę pytań do posiadaczy Semprona 64 3000+ :

- Na jakiej platformie Sempron będzie najlepiej działać S754 & S939

- Jakie będzie najlepsze mobo do o/c ( oczywiście Agpx8 )

- Czym go chłodzić

- Jak Sempron spisuje się w grach

Czekam na odp.

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam CI semprona na s939 - ten socket pożyje jeszcze trochę :)

Płytę (jeżeli chcesz prawdziwe AGP) to ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695, jak podkręcać na niej itd. masz w innym temacie na tym forum w tym samym dziale.

Schłodzić go najlepiej (za przystępną cenę) AC Freezer 64 PRO

Spisuję się tylko o 5 do max 10% gorzej niż Athlon 64 3000+, jednak gdy go podkręcisz to może byc porównywalny nawet do Athlona 64 3800+

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj GB skonczyl sie na 335 - na 340 juz same restarty.

co do sempow z nowych serii to moj jest z 41 tyg. i idzie na 7x325=2280MHz na 1.25V, na HTT 335 tez przechodzil superpi na tym napieciu, ale chyba zdarzaly sie jakies zwisy w css ;) chociaz mogla to byc wina ramu.

pobawie sie nim jeszcze kiedys, moze uda sie ustawic 335 stable.

update:

no i udalo sie.

chodzi stabilnie na 335 na ~1.32V, na 343 zrobil pi 16M w 15m17s :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam zamiar zmienić niedługo procka + mobo i mam parę pytań do posiadaczy Semprona 64 3000+ :

- Na jakiej platformie Sempron będzie najlepiej działać S754 & S939

- Jakie będzie najlepsze mobo do o/c ( oczywiście Agpx8 )

- Czym go chłodzić

- Jak Sempron spisuje się w grach

Czekam na odp.

Pozdrawiam !

S754

DFI LP NF3 250GB (Gigabyte K8NS, MSI K8N-Neo)

Freezerem64- w sumie wszystko da rade, bo jest chłodniejszy niż proce na Socket A, ja chłodziłem WR IV (mam zapinke S754/939 pod coolery Socket A)

bardzo dobrze :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S754

DFI LP NF3 250GB (Gigabyte K8NS, MSI K8N-Neo)

Freezerem64- w sumie wszystko da rade, bo jest chłodniejszy niż proce na Socket A, ja chłodziłem WR IV (mam zapinke S754/939 pod coolery Socket A)

bardzo dobrze :-)

Jeszcze EPOX 8KDA3I rev 3.2 :wink:

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi