Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

no niestety sam nie przylutuje bo moj sprzet ogranicza sie do lutownicy z praktikera za 10ziko. poza tym nie wiem czego uzyc jako zamiennika tych nozek...

wie ktos ile moze wynosic koszt takiej uslugi?

no a te nóżki gdzieś zgubił :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakims cudem wsadzilem dzis procek do socketu odwrotnie, przez co stracil dwie nozki. komp oczywiscie nie startuje....ktos ma jakis pomysl co mam zrobic?:>

nie wiem czemu jestem podejrzliwy, ale na allegro ktoś syla sempa bez 2 nóżek...

Coś tak czyuje,zę pyttasz czy da sie to kupić za grosze i zreanimować :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czemu jestem podejrzliwy, ale na allegro ktoś syla sempa bez 2 nóżek...

Coś tak czyuje,zę pyttasz czy da sie to kupić za grosze i zreanimować :lol:

chcialbym zeby tak bylo :P

http://allegro.pl/show_item.php?item=80759061

chyba chodzi o tą aukcje[innych juz nie ma].U mnie procek zostal pozbawiony tych samych pinow co na zdjeciu z tej aukcji, tylko ze tam dziala a u mnie nie...mam zaczac sie bac? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej pierwsze ustawienie, pokombinuj z timingami pamięci, to może uda się coś więcej wycisnąć. Jak nie, to w drugim ustawieniu po prostu ustaw lepsze timingi i nie będzie aż takiej różnicy :) Zresztą po każdej zmianie sprawdzaj wydajność w np. SuperPi 2M i zobaczysz co jest korzystniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej pierwsze ustawienie, pokombinuj z timingami pamięci, to może uda się coś więcej wycisnąć. Jak nie, to w drugim ustawieniu po prostu ustaw lepsze timingi i nie będzie aż takiej różnicy :) Zresztą po każdej zmianie sprawdzaj wydajność w np. SuperPi 2M i zobaczysz co jest korzystniejsze...

W super PI korzystniejszy będzie pierwszy wariant bo tam się bardziej liczą MHz proca niż pamici ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie ustawienia mam właśnie po zmianie timingów na 2.5.3.3.5 wcześniej przed zmianą timingów w drugim ustawieniu max dla ramu było 430mhz.

W superpi lepsze wyniki mają ustawienia 1 ale w grach chyba bardziej przyda się szybszy ram bo mam tylko 512mb :cry: jak się wam wydaje ?

Pod koniec lutego zamieżam kupić sobie patrioty lub adaty 2x512mb które może pójdą z 250-260mhz w ustawieniu 1:1 (teraz 235) jak myślicie czy dzięki temu lepiej podkręci mi się proc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Frezer Dzieki pamięci lepiej sie proc podkręci :/. Jak teraz sie nie kreci to pamięci mu tez nie pomogą. Ustaw je dzielnikiem np na 1,33 i lec z htt w gore jak cos bedzie nie stabilnie to proc albo płyta, płyte to chyba wiesz jak sprawdzic (mnoznik w dol i htt w gore). Tak sobie patrze na twoje wyniki w 3d smarkach to troszke sie dziwie. Bo chce przejsc na sempira i nie wiem czy to on winny jest takim wynikom co masz w podpisie?? Tozto ja na barthonie 2500@3200 z r9800 mialem ponad 7k w 3dmarku03, a w 2001 ktory mierzy ogolnie bardziej calego kompa niz karte graficzna to mialem prawie 20k. Oj grubo sie musze zastanowic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P>S> Ale i tak przylutuj te 2 nóżki

tak jest mamo , przylutuje :D

kolega Gregor1230 mi pomogl

i nastepnym razem wkładaj procesor na trzeźwo :D... bo sam widzisz, co zrobiłeś :) No chyba, że nie szkoda Ci kasy...

e tam, zawsze jest gwarancja...[; zawsze da sie zrobic tak ze serwis sie nie zorientuje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisaj zobaczylem w znaku takie cos sempron64 3100 s.939 i zastanawiam sie na jakim jadze on jest??

Teoretycznie wg. specyfikacji ze strony AsRock - to jest to samo co Semp 3000+ ale ma 256kB Cache L2 , gdyby cena była OK można brać - tylko szkoda ,że tylko z tą płytą :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mała ciekawostka.

Mój sempron 2600 (754, k8ns) podczas porannego włączenia ma temperaturę 16stopni. Raz nawet Windows XP nie chciał się uruchomić (niebieski ekran), chociaż nie wiem czy to była akurat wina tego. Po kilkunastu minutach zwykłej pracy temperatura normuje się do około 25 stopni.Procesor nie kręcony. Jednym słowem procesor zimny jak lód z rańca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mała ciekawostka.

Mój sempron 2600 (754, k8ns) podczas porannego włączenia ma temperaturę 16stopni. Raz nawet Windows XP nie chciał się uruchomić (niebieski ekran), chociaż nie wiem czy to była akurat wina tego. Po kilkunastu minutach zwykłej pracy temperatura normuje się do około 25 stopni.Procesor nie kręcony. Jednym słowem procesor zimny jak lód z rańca.

Ciekawostka jak ciekawostka jak masz 15C w pomieszczeniu to nic niezwykłego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mała ciekawostka.

No ja ci współczuje że masz taką zimnice w domu. Chyba że rodzice nie płacą za ogrzewanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zimnicy w domu. Po prostu na noc wyłącza się ogrzewanie i temperaturka mimo wszystko spadnie do tych 15-16 stopni. Względy ekonomiczne :]

Natomiast co do temperatury samego procesora, to czy ma ona jakis wpływ (szczególnie taka o której ja pisałem parę wiadomości wyżej) na działanie systemu? Czy to zjawisko, które napisałem (błąd podczas ładowania systemu) było akurat zależne od tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisaj zobaczylem w znaku takie cos sempron64 3100 s.939 i zastanawiam sie na jakim jadze on jest??

Nie wiem czemu ale mnie ten link co podałeś przenosi do strony z: "AMD Sempron 3000+ (Socket 939, 64bit) BOX + Gigabyte GA-K8N51GMF-9"

Zresztą przejrzałem oferte Znaku i mają tylko jednego sempa na 939 i to starego :-P 3000+ tylko z 2 różnymi płytami Gigabyte.

Zresztą już sam zaczynam się zastanawiać nad mobo Gigabyte pod tego sempa, bo z tym Infinity nikt mi nie odpowiedział co z tymi problemami z SB Live! :mur: :mur:

Jak się ma sprawa z tymi płytkami od Gigabyte? Dobrze się kręcą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak gigabytea sobie daruj juz lepiej brac asrocka 939-dual-sata

A można wiedzieć czemu taka opinia?

A szczerze mówiąc to mam niewielkie zaufanie do płyt asrocka - złe doświadczenia kumpla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast co do temperatury samego procesora, to czy ma ona jakis wpływ (szczególnie taka o której ja pisałem parę wiadomości wyżej) na działanie systemu? Czy to zjawisko, które napisałem (błąd podczas ładowania systemu) było akurat zależne od tego?

Jak ludzie kręcą procki na temperaturze -115* to te twoje +16* to nic ;) Może mobo miała karpys tego dnia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock to rzeczywiscie plytka lowendowa ale bawilem sie nim i ten dul-sata spisywal sie calkiem niezle na biosach modowanych lepiej niz GB ale i tak go nie zostawie dlatego biore tego epoxa sadze ze jest to calkiem niezla propozycja i konkurencja dla infinity http://www.epox-europe.com/products/view.php?product_id=421

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem gigasyfa k8n-sli i htt250 bylo dla niego niewykonalne.

Czyli k8 omijać, a ma ktoś coś do powiedzenia na temat K9NF?

Może ewntualnie inna mobo w podobnej cenie? Jak się mają Asus, MSI, Abit jeżeli chodzi o OC sempa na 939?

Lub może ktoś tu będzie znał odpowiedż na temat Infinity i SB Live :mur: :mur: bo już pytałem wszystkich i jak na razie nikt nie odpowiedział konkretnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asusa a8n-e moge polecic. fajna mobo za niezla kase. szkoda tylko, ze vcore do 1,55V. sciagnij sobie to infinity z neta i jak cos nie bedzie dzialalo to mozesz oddac ja w ciagu 10 dni albo zmienisz live na audigy oem lub 2 value i bedzie po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi