Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

@Pageup - jak sie spisuje freezer 64? Jak w stosunku do boxa stoi z temperatrami?

hehe boxa nawet nie rozpakowalem ;)

ale pamietam jak kumplowie składalem kompa to on miał 2600+ i własnie boxowe chłodzenie. Mój ma tyle samo w zamknietej obudowie (choc dobrze wentylowanej) i 1450rpm (standart 2200rpm) co box bez obudowy na full obrotach(takty te same) :) wiec jest dobrze. choc zebym nie slyszal freezera musze go miec na 1100rpm (mam ogolnie cichego kompa) ale temp niewiele wyzsza. ale na 1500rpm slychac lekki szum aczkolwiek nie przeszkadza. na 2200rpm dla mnie suszarka choc i tak ciszej niz box ;) .

Paste narazie mam tą co była nałozona na cooler.

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meeron

fajny procek ;) clockgenem tez wyżej nie idzie ?

mozna podnosic clockgenem ale jest juz niestabilna plyta (prime) powyzej 224htt moze sie jeszcze opcjami pobawie i wyciagne cos lepiej, a przy 2700Mhz mam reset

edit:

po malych zmianach ustawien max async latency z 7 na 8 mam juz o wiele wyzsze stabilne htt i dopiero teraz zaczynam meczyc procka

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... zima daje sie z powrotem we znaki :D chyba wiecie co to znaczy... :twisted2:

Dołączona grafika

-5* na polu, 7* cpu

A teraz ma być -15 na polu... :D

No i 16mb wypadało by spróbować :) ale ramy niestety wymiekają... na 270 :/

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe że takie pytanie już było ale ciężko by mi było znaleźć...

Mam płytke Asus K8N4 E-Deluxe i Semprona 2800+ (s754) 64-bit

i nie moge w biosie zmienić napięcia na tym procesorze. jest jakiś program którym to zrobie?

Bo na ASUS'ach nie ma możliwości zmiany Vcore dla proców bez Cool&Quiet...

Panowie... zima daje sie z powrotem we znaki :D chyba wiecie co ot znaczy... :evil:

http://img.photobucket.com/albums/v675/Swider/Pi330x9.jpg

-5* na polu, 7* cpu

A teraz ma być -15 na polu... :D :evil:

wiem wiemy :D

Zapodaj 16M bo powinien być jakiś fajny wyniczek :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety trafiłęm kiepskiego proca <_<

Pociągnie tylko 270MHz i niewiele wyżej się kończy. Potzrebuje do tego napięcia 1,55V wyżej nie próbowałem.

Ale przynajmniej chodzi synchronicznie z pamiątkami, bo te też do 270MHz ciągną

Proc 3000+ s.939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efyr, wcale nie jest to kiepska sztuka,.

Ja kupilem juz 4 procki , wszystkie sempy 939, 3z nich robily max ok.2650mhz na 1.7V !!! takze Twoj wynik nie jest zly.

Gadalem z roznymi osobami, wiem teraz ze ciezko baardzo kupic dobrze krecacego sie sempa, wiekszosc jest przebrana....

a 4 z moich sempow kupiony od znajomego ..ten z podpisu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efyr, wcale nie jest to kiepska sztuka,.

Ja kupilem juz 4 procki , wszystkie sempy 939, 3z nich robily max ok.2650mhz na 1.7V !!! takze Twoj wynik nie jest zly.

Gadalem z roznymi osobami, wiem teraz ze ciezko baardzo kupic dobrze krecacego sie sempa, wiekszosc jest przebrana....

a 4 z moich sempow kupiony od znajomego ..ten z podpisu. :)

Które tygodnie sempów 939 się tak słabo kręcą???

Ja brałem na początku lutego i to co w podpisie nie jest dla niego problemem, tyle, że jest to 32 tydzień E6...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

1.4V i 30-40*C ;)

Co do napięcia, u mnie jest 1.3V chyba że mam innego sempa ;] Ale napięcia z dfi też nie można brać na serio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge sie mylic ale jestem prawie pewien ze nie ma narazie zadnych "pewniakow" jezeli chodzi o tygodnie produkcji sempow.

Ja mialem z kilku roznych, i wszystkie byly zalosne. a z kolei ktos mial z tego samego tygodnia co jeden z moich i robil 2.8 bez problemow.

UDALO MI SIE POSCIC MOJEGO PROCKA na 3.2ghz ;)

zapraszam na ogledziny screena

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=75376

Edytowane przez pr1nce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupuje Semprona Venice 3000+ na 939......to raczej pewne.........tylko że Znak mi nie chce go sprzedać solo, mają tylko w zestawie z mobo :(

Gdzie w Wa-wie kupie najtaniej tego procka ? jeśli ktoś wie proszę o info bo w czwartek wkońcu będe skłądał sobie kompa :)

Pozdrawiam

Edytowane przez albercikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge sie mylic ale jestem prawie pewien ze nie ma narazie zadnych "pewniakow" jezeli chodzi o tygodnie produkcji sempow.

Ja mialem z kilku roznych, i wszystkie byly zalosne. a z kolei ktos mial z tego samego tygodnia co jeden z moich i robil 2.8 bez problemow.

UDALO MI SIE POSCIC MOJEGO PROCKA na 3.2ghz ;)

zapraszam na ogledziny screena

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=75376

Gratulacje!!

jakie V?

jaki wynik w PI? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy przypadek dzś miałem.

Kumpel jak usłyszał, jakie mam wyniki na podkręconym sempie postanowił podkręcić swojego Athlona Venice 3000 albo 3200

Ma płyte Asus A8NE SLI

I po którymś podniesieniu FSB (jeszcze na niskim poziomie) zaliczył totalną zwieche.

Twardy reset, a komp zero życia, tylko wiatraczki się kręcą. Clear Cmos i bez zmian.

Przyszedł do mnie aby sprawdzić co padło. Zaczeliśmy od zasiłki bo ma Tracera 400W, potem po kolei grafike i ramy.

Po pewnym czasie jako wykluczyliśmy awarie wszystkiego oprócz mobo i proca.

I tu postanowiłem starym sposobem (z socketu A) aby wyciągnąć procka z gniazda i włożyć go z powrotem i ....

podziałało :D

Ale postanowił, że już nie będzie więcej podkręcał :lol:

Zresztą ja na takim zasilaczu bałbym się kompa odpalać a co dopiero kręcić :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kręcić A64 na tracerze to jest odwaga...dać mu medal!! ;)

eee tam jak rok temu kręciłem swojego winnego 3000 na feelu 300W :lol: o dziwo zasiłka trzymała się zajedwabiście, procek latał na 2780mhz i all napięcia w normie .

dzis uslyszalem zalamujaca wiadomosc..

firma AMD wycofuje ze sprzedazy w polsce procesory sempron 3000 socket 939....

czyli juz nie beda dostepne w sprzedazy wczoraj udalo mi sie kupic 2 ostatnie sztuki w bitkomputer.....

jest jeszcze troche sempów w hurtowniach, ale wszystko nowe są strasznie słabe :/

Cóż sempy na 939 zostawiały całą konkurencje daleko z tyłu, cięzko znaleźć lepszego procka w kategorii cena/jakość

Jaki teraz jest najnowszy tydzień w sklepach hurtowniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

dzis uslyszalem zalamujaca wiadomosc..

firma AMD wycofuje ze sprzedazy w polsce procesory sempron 3000 socket 939....

czyli juz nie beda dostepne w sprzedazy wczoraj udalo mi sie kupic 2 ostatnie sztuki w bitkomputer.....

Sempki to co oferowały za tę kasę to były super procki, ale nie wierze żeby je wycofali z produkcji albo sprzedaży na polski rynek.

BTW Pisze sie Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempki to co oferowały za tę kasę to były super procki, ale nie wierze żeby je wycofali z produkcji albo sprzedaży na polski rynek.

BTW Pisze sie Polsce.

z produkcji nie wycofali ale ze sprzedaży w tym pięknym kraju.....

jakie sa najlepsze serie tego sempa??

Edytowane przez bartek23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

witam

ja zas slyszalem ze do wszystkich sklepow trafia za jakis miesiac

ja kupilem sempka przedwczoraj komp jak w podpisie

i bez zmiany napiecia mi ro 2265 100%stabilnie wiecej nie probowalem

czy to dobry wynik jak na bez podnosienia napiecia? czy w mojej plycie mozna dawac wieksze ht niz 1000? a jak tak to o chlodzenie czego trzeba zadbać szczególnie??

pzodr.

mam pytanko co bardziej warto podnosić częstotliwość ht czy pamięci??

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapraszam do topicu o tym mobo ;]a takze radze przejrzec reszte przylepionych tematow ;]

mam problem natury softowej pomimo niskiego prio mula/prime progsy z wiekszym tna np opera subedit jak temu zaradzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam jak rok temu kręciłem swojego winnego 3000 na feelu 300W :lol: o dziwo zasiłka trzymała się zajedwabiście, procek latał na 2780mhz i all napięcia w normie .

hehe feel a tracer :D

feel'a można uznać za zasilacz (ofkors do kompów nie kręconych i nie do gier) i nie wybuchają generalnie bez powodu :)

Według benito dają prawdziwe waty i właśnie stabilnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się zgodze, że Feele w miare dobre są, ale te z obudowami, bo podobno kupowane osobno gorsze

Ja miałem przez pół roku Athlona 1800+ (troche podkręconego), nagryware, cd-rom, mocno podkręconego gf4mx 440 z wiatrakiem, hdd, flop, kilka rzeczy na usb, spory wentyl na procu, SB Live, a do tego 2 dodatkowe wentyle i wszystko na.....

125Watt Fell :lol:

I się nie wieszał, ale zasilacz prawie parzył B)

A wracając do tematu:

Lepiej jak jest proc na standardowym mnożniku i niskie FSB, czy obniżyć mnożnik i FSB wyciągnąć wyżej? Jak radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do tematu:

Lepiej jak jest proc na standardowym mnożniku i niskie FSB, czy obniżyć mnożnik i FSB wyciągnąć wyżej? Jak radzicie?

bez róznicy calkowicie, wysokie htt nie ma wplywu na wydajnosc tak jak to bylo np w przypadku fsb na socetA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi