Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

guru napisał(a):

czyli z tego wynika ze mam cos popieprzone w kompie :| bo przy 2500 mhz powinienem miec wynik ~ 38 s :( ma ktos pomysl czego to moze byc wina ?? wczoraj dysk formatowale :P wiec nie wiem ///

Nie patrz na czas w SuperPi bo czas w superpi zalezy duzo tez od timingow pamieci, i ktos moze miec 40s na 2.7ghz a ktos moze miec 33s na tym samym taktowaniu z winbondami... a moj czas to 32.625 na 2.8ghz ;]

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_q_b_a_ napisał(a):

Kurde ja mam jednak jakiś lewy ten proc... Żeby tak ciężko mu było się o te 400mhz podkręcić :? Dałem mu 1.8@2.2ghz, napięcie default 1.4V, pamięci 166, HTT 245 (także wyszły pamięci idealnie 200 tak jak było) i zapuściłem SP2004. Pochodził tak jakieś 50 min (wiem, że niedużo ale i tak powinno sporo świadczyć o stabilności) , puściłem 2x 3Dmarka (też wszystko ok), włączyłem Crashdeya i po 5minutach błąd, że pamięć nie może być write czy coś takiego :/ Taki błąd może byś spowodowany przez procesor, czy TYLKO przez pamięć?

Podnieś napięcie na chipsecie (jeśli masz taką możliwość) i na pamięciach - ja też się mordowałem ale udało mi się 2400 MHz w końcu wykręcić na mojej płycie.

Edytowane przez kunio2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu napisał(a):

Były sempy 64bit na Newcastle??

były łinczestery ;) bez 64 bitów i SSE3 ;) ale one też chyba były w 0.9u <_<

z tego co pamiętam to ten gościu jest ze świdnika - mógłbym się do niego przejechać ale szkoda kasy na wachę :lol:

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary86 napisał(a):

winczestery mialy 64 bity ale sse3 nie mialy, ale byly jeszcze sempki 754 bez 64bit, ale to nie wiem na jakim rdzeniu.

w sempach 64 bity miały zablokowane ;) nazwa kdowa to było Paris ale tak naprawde to był winczester ;)

EDIT

Paris - technologia 0,13u brak 64bitów i SSE3

Oakville (* wykrywane jako Palermo) - 0,9u bez 64 bitów i SSE3 (winczester)

Palermo E3 - 0,9 podobno ma SSE3 i x64 ale nie jest to pewne, miałem takiego wsysać ale się rozmyśliłem :P

Palermo E6 - już ma wszsytsko :P

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dejot napisał(a):

w sempach 64 bity miały zablokowane ;) nazwa kdowa to było Paris ale tak naprawde to był winczester ;)

EDIT

Paris - technologia 0,13u brak 64bitów i SSE3

Oakville (* wykrywane jako Palermo) - 0,9u bez 64 bitów i SSE3 (winczester)

Palermo E3 - 0,9 podobno ma SSE3 i x64 ale nie jest to pewne, miałem takiego wsysać ale się rozmyśliłem :P

Palermo E6 - już ma wszsytsko :P

Zaraz zaraz...Winchester był w 0.09u więc Paris był takze 0.09, brak 64bit i SSE3. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winnie na 100% mialy 64bity, to byly proce z koncowką 'BO', kumpel ma takiego i wiem że ma 64bity bo nawet go kiedys w swojej mobo mialem. On ma paris'a, ale jest w tech. 0.09. Wiec Dejot, jak nie wiesz to nie pisz konkretnych informacji...

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu napisał(a):

Zaraz zaraz...Winchester był w 0.09u więc Paris był takze 0.09, brak 64bit i SSE3. ;)

Z tym Parisem to juz nie wiem wkońcu jak jest ;) ale chyba 0.9u...

hary86 napisał(a):

Winnie na 100% mialy 64bity, to byly proce z koncowką 'BO', kumpel ma takiego i wiem że ma 64bity bo nawet go kiedys w swojej mobo mialem. On ma paris'a, ale jest w tech. 0.09. Wiec Dejot, jak nie wiesz to nie pisz konkretnych informacji...

z końcówką BO są Palermo E3 dużo szukałem o nim informacji bo sam miałem zamiar takiego kupić ;) i ma 64bity..

A Oakville (końcówka BA) to winni bez 64 bitów i SSE3 ;)

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK napisał(a):

Chyba nie bo jakby miały to mogłbym raczej zmieniać vcore z biosu a nie mogę. Oczywiście proc to 3100+ bez dodatków.

Taki gniot jak w załączniku.

To jest max procka na 1.4 v ?

Skor to taki gniot to nie wiem z czego sie victor cieszy. ;]

Macie jakas metode na zdejmowanie chlodzenia z procka ? Mam boxa i poporstu przysysa sie do procka i wychodzi razem z nim, boje sie, ze moze sie cos uszkodzic nastepnym razem... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath napisał(a):

Macie jakas metode na zdejmowanie chlodzenia z procka ? Mam boxa i poporstu przysysa sie do procka i wychodzi razem z nim, boje sie, ze moze sie cos uszkodzic nastepnym razem... :?

Każdemu tak się robi :lol:

Ruszaj nim na lewo i prawo i wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz poleci moze i glupie pytanie...

Powiedzmy taki Sempron 2800+ ten z wszystkim,64bit 256kb czy:

-z podkreconego juz na 2,0 Ghz jest sens krecic go na np. 2,4 lub 2,5? Bedzie widoczna roznica nie wiem w grach ogolnie?

Dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath napisał(a):

przykatuj troszke w prime, wylacz kompa i wtedy zabieraj sie za sciaganie zanim jeszcze ostygnie, ewentualnie suszarka do wlosow cisnij na radiator cieplym powietrzem i wtedy sciagaj :)

Vitton napisał(a):

z podkreconego juz na 2,0 Ghz jest sens krecic go na np. 2,4 lub 2,5? Bedzie widoczna roznica nie wiem w grach ogolnie?

IMHO roznicy nie odczujesz a jesli tak to minimalna, co innego natomiast w benchmarkach typu superpi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

meeron napisał(a):

przykatuj troszke w prime, wylacz kompa i wtedy zabieraj sie za sciaganie zanim jeszcze ostygnie, ewentualnie suszarka do wlosow cisnij na radiator cieplym powietrzem i wtedy sciagaj :)

IMHO roznicy nie odczujesz a jesli tak to minimalna, co innego natomiast w benchmarkach typu superpi :)

między 2,0 a 2,5 jest różnica i to duża ;) bo dopiero od 2,5Ghz widać poprawę i kopa w surfowaniu po windzie [; Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi