Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko: zamierzam kupic jakiegos sempka 2800. Czy jest jakaś konkretna różnica przy pracy w normalnym 32 bitowym trybie? pytam sie, bo różnica w tej chwili to 10 złotych i nie wiem czy jest jakiekolwiek znaczenie czy mam zwyklego 32 bitowca czy 64 bitowca...

nie ma sensu sie pakowac w 32bit procesory, tymbardziej skoro 64-ki sa szybsze i tylko 10zl drozsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA ostatnio mialem okazje wymienic swojego sempa na mocniejszego i moge od siebie dodac ze na 10 procow z tej samej serii i tygodnia kazdy krecil sie inaczej - byly takie co nie chcialy biegac na 2.2 ghz a moj np biega na 2.7 bez zwiekszania vcore :D

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A powiedzcie mi dlaczego sempron'y na 939 przewaznie sprzedawane sa w zestawie plyta+procesor?

Taka polityka amd, ale i tak wycofali je z naszego kraju, ciężko je dostać, przeważnie allegro a jak sklepy to prawie w cenie venice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma moze ktos porownanie procesorw Sempron 2600 i 2800, bo te procesory roznia sie jedynie cache, ale taktowanie maja takie samo. Czy oba sa tak samo podatne na OC i czy ta ilosc cachu ma az tak diametalne znaczenie?

ilosc cachu nuie ma aż ta`kiego wpływu na wydajność co zostało udowodnione w testach na egieldzie a co do o/c to naprawde czysta loteria nie raz zdarza sie ze procesory z tego samoego tygodnia kręca sie zupełnie róznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ma moze ktos porownanie procesorw Sempron 2600 i 2800, bo te procesory roznia sie jedynie cache, ale taktowanie maja takie samo. Czy oba sa tak samo podatne na OC i czy ta ilosc cachu ma az tak diametalne znaczenie?

Cofnij sie na strony 60-70, tam były linki do egiełdy i testów tych sempronów <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Tobie tak cięzko było podać linka ? :mur: <_< (Twoje kochane emoty :lol: )

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=327-3

Dzieki Dejot, wlasnie o to biegalo. A co do Pana Grzechu_1990 wybaczcie mu, w szczegolnosci gdy ta liczba przy nicku to rok jego urodzenia - jest mlody i wszystko go denerwuje (oraz wszystko wie najelpiej), taki wiek :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój 2580 na def robi :lol: I co? Kto jest tera mistrzunio? (przynajmniej chwilowo) :lol:

Edit:

Mój na 1,55V robi 2770 :)

Strongmen ma podobno s2800+ co robi 2600mhz na def. Nie widzialem zadnego screena ale tak pisal kiedys w tym temacie i tak ma w sigu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strongmen to ma kosmiczne szczescie do sprzetu, wczesniej mial tez super 2600+, a jakie meki trafil...

Zreszta wiesz jak to jest, dla jednego stabilny proc to sie nie wiesza dla innego (np. dla mnie) stabilny to jest kilkanascie godzin blenda plus s'n'm na max obciazeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój 2580 na def robi :lol: I co? Kto jest tera mistrzunio? (przynajmniej chwilowo) :lol:

Edit:

Mój na 1,55V robi 2770 :)

Mój 2800 ;>(a wczesniejszy 2600 z errorami w sp2004 - mega padaka) ale dobra skonczmy ot.

Zastanawiam się nad zrobieniem drut-moda napięciowego zeby zapodac 1.7v, myślę ze dobiłbym do 3GHz...tylko ciekawe co na to powiedzą mosfety :blink:

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj w temp pokojowej nie zrobi wiele powyzej 2900MHz ale pi1m to max co moze na takich taktach zrobic.

Dopiero na mrozie kopa dostaje. Jak dozbieram na drugi to swojemu zeszlifuje jajko :D bo jest lekko wklesłe! Moze wtedy cos pomoze jeszcze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosiarz_1987 czy twoj proc robi na default 2520MHz ?

Dokładnie 2517 Mhz

a na 1.55v robi tyle co mam w podpisie teraz czekam aż mi pompka przyjdzie załoze wc i wtedy wezne sie za pożądne oc tego sempa tylko szkoda że mrozy sie już skończyły :wink:

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis sie pobawilem troche Swoim sempem (bo wczesniej zaraz po zakupie sprzetu zostalem zmuszony do wyjazdu na miesiac)

tak wiec 1,4v i 2600mhz - jest stabilnie tak pracuje komp na codzien (to juz ustalilem przed wyjazdem)

Ale marna to pociecha bo teraz zeby 2800 mhz zrobic musze mu dowalic 1,625 bo na 1,6 wywala sie ;/

tak wiec Qpa z lekka ;/

Czapka co prawda nie sciagnieta ale z doswiadczenia wiem ze da ona max okolo 50 moze 80 mhz (przynajmniej tak bylo w poprzednim sempronie)

dalem 2900 mhz i 1,7 i komp co prawda uruchomil sie normalnie ale windows sie juz nie zaladowal :(

Szkoda bo fajnie sie procek Zapowiadal - chyba ze jak sciagne czape to cos sie odmieni (chodz na cuda nie ma co liczyc )

ewidentnie ma straszny rozrzut mocy i dziure miedzy tym 2600 mhz a 2800 ;-/

Zdam relacje jak juz sciagne czapke i zaloze chlodzenie

ale z tego co widze to procek jesli idzie o MAX mhz chyba nie pojdzie jak moj poprzedni 2600 z dobrej seri ;-/

Acha i jeszcze jedna zastanawiajaca rzecz jaka zauwazylem

Pomimo Tego czy dam 1,4 czy 1,6 i czy 2600 mhz czy 2800

W stresie po rozgrzaniu procesor MAX osiaga Temp 28 stopni ...

Przy czym Termometr elektorniczny zamieszczony na Ihs pokazuje przy 1,625 i 2,8 max w stresie 29,4 stopnie

nasuwa sie pytanie czy mozliwe jest aby byl skopany Czujnik temp ?

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda bo fajnie sie procek Zapowiadal - chyba ze jak sciagne czape to cos sie odmieni (chodz na cuda nie ma co liczyc )

ewidentnie ma straszny rozrzut mocy i dziure miedzy tym 2600 mhz a 2800 ;-/

Zdam relacje jak juz sciagne czapke i zaloze chlodzenie

ale z tego co widze to procek jesli idzie o MAX mhz chyba nie pojdzie jak moj poprzedni 2600 z dobrej seri ;-/

mozesz podac pełne oznaczenia z procka?? i jesli moglbys to z tez z sempka 2600+ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz podac pełne oznaczenia z procka?? i jesli moglbys to z tez z sempka 2600+ ;)

Nawet jakbyś zauwazył w jakims sklepie procka o identycznej serii i dacie produkcji, były by bardzo małe szanse ze bedzie się podkręcał tak samo, w K8 zupełnie nie ma powtarzalności(oprocz sławnych E3 17 i 21). Ale za to na pocieszenie powiem, ze kazdy E6 wyprodukowany w 06 roku robił 2400MHz na zanizonym napięciu, a około 2.5Ghz na default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi