grzesiu Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bo kazdy robi te 2400mhz, ale zeby zrobic nawet te 2.4ghz trzeba miec choc minimalne pojecie o kreceniu k8 i dobry sprzet, ale najlepiej wejsc na forum i pisac ze beznadzieja, jak sie nawet nie umie poprawnie odczytac daty z cpu. Poczekamy do jutra, moze mariush190 wróci z jakims ładnym wynikiem bo procki 06xx sa do tego zdolne ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 a ja mamna biureczku akasy evo 33 i 120 do zrecenzowania..za pare dni zamontuje tą evo33 i mozę pprocus poleci wyzej :-tak na 3ghz bym sie nie obraził :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovadorek Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Witam. Proszę o info. Mam semprona64 3000+ i mobo asrock k8nf4g. Czytałem że przy prockach z C'n'Q Vcore w biosie można ustawić na 1,55V bez dodatkowego moda, ale u mnie jest max 1,45. Czy jest to wina procka, płyty czy może nie jest to możliwe?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Taką żeś nabył mobo :mur: Oczywiste chyba jest to, że jeśli bios ogranicza to płyta główna jest ograniczeniem. Możesz próbować uaktualnić bios, ale nie sądzę żeby to coś dało Czytałem że przy prockach z C'n'Q Vcore w biosie można ustawić na 1,55V bez dodatkowego moda Chłopie ja już widziałem niejednego sempa 2600/2800 (nie mają CnQ) na 1.7-1.85V, więc nie wiem skądżeś to wziął ;) Problemem jest tylko mobo, żeby umożliwiła to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Witam. Proszę o info. Mam semprona64 3000+ i mobo asrock k8nf4g. Czytałem że przy prockach z C'n'Q Vcore w biosie można ustawić na 1,55V bez dodatkowego moda, ale u mnie jest max 1,45. Czy jest to wina procka, płyty czy może nie jest to możliwe?? Poszukaj w temacie o tej mobo Chłopie ja już widziałem niejednego sempa 2600/2800 (nie mają CnQ) na 1.7-1.85V, więc nie wiem skądżeś to wziął ;) Problemem jest tylko mobo, żeby umożliwiła to.Niektóre mobo nie pozwalają na zmiane napięć procesorom bez CnQ - takie głupie postanowienie twórców, po prostu na takich prockach funkcja napięcia CPU jest nieaktywna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 ludzie!!! po co miałbym zmieniac nawet te timingi, jesli mój 3000+ bez problemu smiga na HTT300?? i pamieci na dzielniku 150 czyli 450mhz na obnizonych timingach, nic nie zmienicałem w biosie tylko zmieniłem procka, zawiesił sie przy wyszukiwaniu IDE, zresetowałem bios sworką, weszłem do biosu, dałęm mu na początek HTT250 HT ratio 3x, dzielniki pamieci na 100 napiecie dla proca 1,55V, napiecie dla chipsetu +0,1V. i dalej sie wieszał, OC programami tez nie przynosiło skutków, nie wiem co to za padak, moze jakis dziwny egzemptlarz, który po dwóch tygodniach pracy padnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 na to bym liczył ;) bo trafiles masakryczny egzemplarz w takim razie! ale spr go jeszcze na jakiejs inne plycie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 to nie mozliwe zeby proc robił tylko 204htt na tak wysokim napięciu. Moim zdaniem to nawala coś płyta(te k8ne sa z tego sławne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 ...moze jakis dziwny egzemptlarz, który po dwóch tygodniach pracy padnie?A jakie ma temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) ludzie!!! po co miałbym zmieniac nawet te timingi, jesli mój 3000+ bez problemu smiga na HTT300?? i pamieci na dzielniku 150 czyli 450mhz na obnizonych timingach, nic nie zmienicałem w biosie tylko zmieniłem procka, zawiesił sie przy wyszukiwaniu IDE, zresetowałem bios sworką, weszłem do biosu, dałęm mu na początek HTT250 HT ratio 3x, dzielniki pamieci na 100 napiecie dla proca 1,55V, napiecie dla chipsetu +0,1V. i dalej sie wieszał, OC programami tez nie przynosiło skutków, nie wiem co to za padak, moze jakis dziwny egzemptlarz, który po dwóch tygodniach pracy padnie?Próbowałeś z niższym mnożnikiem HT? To i tak cud, że Ci działa HTT300 na HTx3, K8NE nie lubi przy oc HT wyższych, niż 2. Z każdym procesorem ta płyta zachowuje się inaczej, czytałeś temat o K8NE? Poza tym Max async latency i Read preamble jest do ustawienia w biosie i się tak samo nawet nazywa, nowy procesor może mieć słabszy kontroler pamięci i to wystarczy, aby zainteresować się na nowo timingami i dzielnikami osobno pod ten procesor. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 jakim jest waszym zdaniem najleprzy bios pod Semprona 3000+ 939 do plyty DFI lan party ultra-d ??pisze tutaj bo chodzi o sempa .. sciagnelem najnowszy wgralem i na stokowym napieciu jade do 2600Hz. ale pozniej to jush kiepsko idzie . :/ wiec moze wy mi poradzicie jaki ?? jak mozecie tro podajcie tez strone skad moge go pobrac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 to nie mozliwe zeby proc robił tylko 204htt na tak wysokim napięciu. Moim zdaniem to nawala coś płyta(te k8ne sa z tego sławne).On robi 219 ;} A jakie ma temperatury?Tak jak u mojego 3000+, po pół godziny pracy w windzie ok 30*C bez kręcenia. Próbowałeś z niższym mnożnikiem HT? To i tak cud, że Ci działa HTT300 na HTx3, K8NE nie lubi przy oc HT wyższych, niż 2. Z każdym procesorem ta płyta zachowuje się inaczej, czytałeś temat o K8NE? Poza tym Max async latency i Read preamble jest do ustawienia w biosie i się tak samo nawet nazywa, nowy procesor może mieć słabszy kontroler pamięci i to wystarczy, aby zainteresować się na nowo timingami i dzielnikami osobno pod ten procesor.Próbowałem z mnoznikiem 2x i 2,5x, dzielniki pamieci wszystkie mozliwe i timingi tez podwyzałem, nic, poprostu ręce opadają :mur: Sprawdze jeszcze na asrocku k8upgrade, dam mu HTT230 i jak bedzie chodził to znaczy ze płyta jest lipna. K8NE ReV1 czyli ta lepsza. Dzisiaj bede testowałna tym asrocku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartoleon Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 jakim jest waszym zdaniem najleprzy bios pod Semprona 3000+ 939 do plyty DFI lan party ultra-d ??pisze tutaj bo chodzi o sempa .. sciagnelem najnowszy wgralem i na stokowym napieciu jade do 2600Hz. ale pozniej to jush kiepsko idzie . :/ wiec moze wy mi poradzicie jaki ?? jak mozecie tro podajcie tez strone skad moge go pobrac :) A na jakim napięciu vcore ten procek poszedł ci na 2600 i jakie temperatury u ciebie osiąga w idle i stress ? Pytam o to poniważ zastanawiam się czy tez go nie kupić tam gdzie go kupiłeś - w bigcomputer. Mnie by zadowoliło te 2400 jak by mi poszedł do tylu na defaultowym albo nieznacznie podniesionym vcore. Ciekawe czy wszystkie te procki od bigcomputer pochodza z tej samej serii i mają zbliżone mozliwośći oc. Bo obawiam się, żę mogę mieć pecha i trafić na taki, który nawet na 2200 mi nie pójdzie :mur: . A co do biosu to niestety ale nic ci nie poradze bo jeszce nigdy nie miałem semprona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 jesli czytałeś ten topic to wiesz już, że każdy procek kręci sie inaczej, nie ma takiego czegos ze "KUP TAM BO JA TAM KUPIłEM I SIE NIEZLE KRECI" Albo trafisz na tagi co na fed core zrobi 2700mhz, albo na taki co nawet na 220HTT wyżej nie pujdzie (jak mój) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 @mariush190 to jest niemozliwe ze ten proc robi htt tylko 219 musial by byc mega padaka sproboj ustawic mnoznik ht na 1.5 bo ta plyta jest raczej kiepska do oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) ja mysle moj gigabyte K8NE jest dobry do OC, wdg testów na egiełdzie dosyc ładnie wypadła i srednie HTT jakie udało im sie osiągnąc to 350, najnizszy mnoznik HTT moge ustawic 2x. WIEM JAK SIE PODKRĘCA A64!!!! jak bym nie wiedział to raczej moj 3000+ nie smigał teraz na 2700mhz, max jaki mi sie udało z mojego wycisnąc to HTT313 co daje 2800 z haczykiem. TEn 2600+ to poprostu zwykły padak, zaraz montuje go do asrocka. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 srednie HTT jakie udało im sie osiągnąc to 350 max jaki mi sie udało z mojego wycisnąc to HTT313 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) ja mysle moj gigabyte K8NE jest dobry do OC, wdg testów na egiełdzie dosyc ładnie wypadła i srednie HTT jakie udało im sie osiągnąc to 350, najnizszy mnoznik HTT moge ustawic 2x.A to ciekawe, bo ja mam ustawione HTx1,5, bo tylko na takim kręci się do biosowego 327 i dalej clockgenem do 360. Musi być mnożnik HT x1 (troche mało dla grafiki) i x1,5 (ten może być jeśli HTT jest ponad 300), wszyscy mają, przynajmniej na biosie F6. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A to ciekawe, bo ja mam ustawione HTx1,5, bo tylko na takim kręci się do biosowego 327 i dalej clockgenem do 360. Musi być mnożnik HT x1 (troche mało dla grafiki) i x1,5 (ten może być jeśli HTT jest ponad 300), wszyscy mają, przynajmniej na biosie F6. A ja mam F5, bo na F6 nie da sie wogle kręcic, owszem wyrabia mój 3000+ HTT300 ale tylko na dzielniku dla pamieci 100 czy 1,00 jak tam było. Wgrywałem F6 i próbowałem na tym 2600+ i tak samo klapa jak na F5, drógi komp jest juz złozony (z tym 2600+) na asrocku i jak zainstaluje system i sprawdze podkręcalnosc to napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 jak zrobisz tylko testy to napisz jak na asrocku biega procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 na asrocku moge maksymalnie dac 1,45V i dało rade tylko na HTT242 co dało ok 1930mhz. Wiecej nie da rady, poprostu sie resetuje przed bootowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A na jakim napięciu vcore ten procek poszedł ci na 2600 i jakie temperatury u ciebie osiąga w idle i stress ? Pytam o to poniważ zastanawiam się czy tez go nie kupić tam gdzie go kupiłeś - w bigcomputer. Mnie by zadowoliło te 2400 jak by mi poszedł do tylu na defaultowym albo nieznacznie podniesionym vcore. Ciekawe czy wszystkie te procki od bigcomputer pochodza z tej samej serii i mają zbliżone mozliwośći oc. Bo obawiam się, żę mogę mieć pecha i trafić na taki, który nawet na 2200 mi nie pójdzie :mur: . A co do biosu to niestety ale nic ci nie poradze bo jeszce nigdy nie miałem semprona. tyle polecial na stokowym napieciu w cpu-zpokazuje 1,37 i poszedl do ok 2600 ale dalej jush schody :/ temp jaka mialem w idle to 21*C (wydaje mi sie ze cos za malo) chociaz mam WC wiec nie wiem ... aa co z tym biosem doradzi ktos ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 tyle polecial na stokowym napieciu w cpu-zpokazuje 1,37 i poszedl do ok 2600 ale dalej jush schody :/ temp jaka mialem w idle to 21*C (wydaje mi sie ze cos za malo) chociaz mam WC wiec nie wiem ... aa co z tym biosem doradzi ktos ??No temperatura to z kosmosu wzięta, nie mozliwa do uzyskania w pokojowej temperaturze nawet z wc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 moze ma bardzo zimno w pokoju ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) no wlasnie nie wiem .. ale skladalismuy koledze taki sam procek i taka zama plyta i dokladnie takie same temp wiec ja nie wiem .. wgrywalem jush rozne biosy i caly czas to samo ... Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez pipanol-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 na asrocku moge maksymalnie dac 1,45V i dało rade tylko na HTT242 co dało ok 1930mhz. Wiecej nie da rady, poprostu sie resetuje przed bootowaniem. faktycznie troche malo ale mam takie jedno pytanie, zmieniales mnozniki htt?? bawilem sie kiedys asrockiem na nf3 i nie bylo chyba takiej opcji w biosie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 u mnie w asrocku moge ustawic HT speed 400/600/800/1000 To jest małospotykany, unikatowy asrock K8Upgrade na chipsecie ULI1689. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Czyli mnoznik ht masz x2, x3, x4 i x5. I ht rosnie razem z HTT, tylko masz inaczej nazwane niz na wiekszoci mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pentliczek Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) mam problem w easy tune w overclocking mode / easy podkrecam o 10 mhz i ZWIS ! o co chodzi? w biosie sie narazie nie bawilem bo dopiero obczajam amd ps: narazie chcialem tylko tak sprawdzic, zaczne podkrecac jak sie dowiem wszystkiego o tej platformie no i jak zmienie zasilacz Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez pentliczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Czasami clockgeny powoduja zwisy na niektorych płytach, probuj jechac co 1MHz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...