Vaakos Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 A ja na mojego Sempka nie narzekam , obecnie pracuje na 2425 MHz na 1,392V fullstable in SP2004 , a do 2500MHz potrzebuje już 1,55V ... jak dla mnie nie opłacalne tymbardziej że mało gram :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Mój też chodzi na 2.4Ghz przy 1.4V - również nie wiele gram. Nie próbowałem zwiększać napięcia. Przy 2.5Ghz 1.4V był już niestabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Słabe te procki... 2400 na 3000+? tyle to może każy podkręcić nawet z 0 wiedzą... bez urazy ;) @Venom Myślałem, że grasz całymi dniami na "ATI Virge II+ 4MB ;)" ;) ogólnie chodzi o znalezienie max procków a nie, żeby działały cały czas na tych taktach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_caveMAN Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Słabe te procki... 2400 na 3000+? tyle to może każy podkręcić nawet z 0 wiedzą... bez urazy ;) Pewnie takie jak mój ... DH-E6. 2400MHz na def core, 2708MHz na 1.7v :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 @Venom Myślałem, że grasz całymi dniami na "ATI Virge II+ 4MB ;)" ;) Nieee no co ty. :D BTW Ati to efekt przejściowy " 5900XT -> New GPU " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 ogólnie chodzi o znalezienie max procków a nie, żeby działały cały czas na tych taktach...Szkoda mi czasu na szukanie max nie po to podkrecam zeby moc sie pochwalic ladnymi cyferkami w sigu czy czasem w spi krece bo chce miec szybkiego kompa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Szkoda mi czasu na szukanie max nie po to podkrecam zeby moc sie pochwalic ladnymi cyferkami w sigu czy czasem w spi krece bo chce miec szybkiego kompa ;] i z tym się w 100% zgadzam. Wzrost wydajności po przestawieniu sempka z 1600 na np 2400MHz jest wyczuwalny i to jest to co najbardziej się liczy. Ja maxa z procka nie wydusze przez zasilacz, ponad 2,6Ghz 1,38v już poddaje się a szkoda... ogólnie to fajnego procka mam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XWOJCIECHX Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 nie martw sie mam podobnie z athlonem 3000+ (am2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Siema wszystkim czy jest mozliwe aby mój sempron taki jak z podpisu bez podnoszenia voltage robil 2536mhz czyli htt 317 a przy htt 325 wysypywal sie przy 1.55 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Siema wszystkim czy jest mozliwe aby mój sempron taki jak z podpisu bez podnoszenia voltage robil 2536mhz czyli htt 317 a przy htt 325 wysypywal sie przy 1.55 :mur: Tak, mozliwe. Typowa dziura napięciowa. Mozesz się jeszcze pobawić alphami, ale to pewnie mało da ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Siema wszystkim czy jest mozliwe aby mój sempron taki jak z podpisu bez podnoszenia voltage robil 2536mhz czyli htt 317 a przy htt 325 wysypywal sie przy 1.55 :mur:Jasne, że tak. Mój idzie na def. Vcore do 2560Mhz potem zwis. Ale więcej papu nigdy nie zaszkodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vaakos Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 No ja ma Sempa z 2005 roku, dokładnie z Kwietnia ... Jak dla mnie te 2425MHz na 1,392V jest zadowalające bo komp służy mi tylko do pracy ... max. co jechałem to 2700MHz na 1,6V .. oczywiśćie niestabilnie :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Tak, mozliwe. Typowa dziura napięciowa. Mozesz się jeszcze pobawić alphami, ale to pewnie mało da ;/albo krzywa czapa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaju Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Siemka.Mam zamiar kupic na dniach wlasnie sempka jakiegos,tylko mozecie mi powiedziec jaka jest roznica miedzy tym: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...976&katid=1 a tym: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...792&katid=1 oprocz tego ze jeden jest 3400+ a drugi 3200+ i przy nim (x86-64). Obydwa na s939 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 różnica jest w taktowaniu procesora oraz w.......cenie. s3200+ kosztuje prawie 70zł więcej niż s3400+ :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Moze po prostu sie pomylil ktos takie rzeczy sie zdarzaja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 One mają 256l2? 3000+ miał 128 to taka różnica no ale pomylili się nic nowego/strasznego ;) 3200+=3000+ tylko że cache większy 2x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Siema dawno tu nie zagladałem ale naszło mnie na porzadne oc mojego semprona i stad mam pytanie do was (acha sempron taki jak z podpisu ) czy jesyt mozliwe aby 2536 mhz robil bez podnoszenbia napiecia a juz 2600Mhz wywalał przy 1.55 v :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 tak, to jest dziura napięciowa :/ pozostaje się cieszyć z dużego defa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Siema dawno tu nie zagladałem ale naszło mnie na porzadne oc mojego semprona i stad mam pytanie do was (acha sempron taki jak z podpisu ) czy jesyt mozliwe aby 2536 mhz robil bez podnoszenbia napiecia a juz 2600Mhz wywalał przy 1.55 v :mur:Jak byś przeczytał kilka postów wyżej to byś wiedział... Kto wie jak sie kręcą nowe sempy na am2?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Jak byś przeczytał kilka postów wyżej to byś wiedział... Kto wie jak sie kręcą nowe sempy na am2?? Tak samo jak na 754/939, Athlony równiez. OC jest na poziomie lepszych sztuk z 06, np. moj robi 2.7ghz @ 1.43v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Tak samo jak na 754/939, Athlony równiez. OC jest na poziomie lepszych sztuk z 06, np. moj robi 2.7ghz @ 1.43v.Czyli będzie różnie, jedne lepsze, drugie gorsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntec Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Witam. :) Niedawno wyposażyłem się w Semprona 3100 na s.754, do kompletu z płytą K8NS Gigabyte'a. Kręci się... ja wiem... chyba średnio. Pisząc tego posta, męczę procesor wesołym SP2004 ;). Ustawienia jak tutaj, HTT 260, mnożnik x9, co daje ~2340MHz. Napięcie standardowe - 1,4. Chłodzony Freezerem 64 Pro ze śmigłem na ~1500 obrotów (obecnie i tak zagłuszają go dyski :P). Temperatura (w stresie) utrzymuje się na poziomie 39-40 stopni, idle około 30. Tyle słowem wstępu. Teraz, jeśli pozwolicie ;P, kilka pytań. 1. Jak długo powinien śmigać Prime/SP2004, żeby uznać komputer za "stabilny"? ;] (Tu i ówdzie widziałem coś w rodzaju "SuperPi 16M stable". Ale chyba samo SPi nie wystarcza do określenia stabilności? o.O) 2. Czy taka temperatura (~40 stres, ~30 idle) jest akceptowalna do codziennej pracy (komputer włączony średnio 10-20h na dobę)? 3. Puszczając procesor na 280x9 (~2,5GHz) musiałem podnieść napięcie o 5% (taki urok płyty rev. 2), czyli ~1,47V, bo inaczej SP2004 wywalał się dość szybko. Wówczas temperatura w stresie wahała się między 40 a 42 st. C (a CPU-Z czy Everest wskazywały napięcie od 1,47 do 1,5 ;/). Czy to nadawałoby się "do codziennej pracy"? ;P 4. Wczoraj rano, albo przedwczoraj w nocy ;), montowałem ten nowy coolerek. "Smarowałem" procesor pastą AS5 przy użyciu metody "ziarenko na środek i *pac* radiatorem". Możliwe, że za xx godzin temperatura spadnie jeszcze o 1-2 stopnie? 5. Można przy jednych z ww. ustawień (2,3 lub 2,5GHz) manipulować z poziomu windy napięciami i mnożnikiem? Np. na noc mnożnik x5, vcore 1,2-1,3 i śmigiełka na minimum? Pozdrawiam, n. Edytowane 11 Września 2006 przez ntec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 1) 24h :) 2) jak najbardziej 3) dlaczego by nie ale jesli nie jest stabilne to szkoda nerwow 4) podobno u siebie nie zaobserwowalem 5) nie widzialem jeszcze takiego softu i juz chyba sie nie pojawi zreszta przy tych prockach nie potrzebne jest manipulacja mnoznikiem czy napieciem bo w idle i tak sie przeciez nie grzeja ;) jesli chodzi o obroty wiatraka speedfan :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 a ja widzialem :) ale jak sadze dziala tylko w lapciakach... nazwa mi z mozgu wyleciala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Notebook Hardware Control ;) no ale na deski juz chyba nie ma i nie bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 co do spadania temperatury na as5 po jakims czasie, to jest prawda. u mnie po 2 dniach temp w idle spadla o okolo 3-4C. poczatkowo mialem 39 w idle dzisiaj mam miedzy 34-36C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntec Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) Soft do tego jest :P. Nazywa się RightMark CPU Clock Utility i nawet działa ;P. 3) dlaczego by nie ale jesli nie jest stabilne to szkoda nerwowPare godzin w Prime przeszedł, dłużej nie chciało mi się czekać ;). Panicznie boję się większego napięcia ;P, no ale skoro można bez obaw, to jeszcze pokombinuję. Dzięki :) edit: jesli chodzi o obroty wiatraka speedfanTa moja płyta chyba nie pozwala na regulację obrotów. Zalmanowski fan mate już się zadomowił. :P Heh, jeszcze jeden myk. Speedfan pokazuje temperatury Temp1, Temp2, Temp3 (ujemna :]), dyski i Core. Która z nich jest faktycznie temperaturą procesora? Dodam, że odczyt Temp2 odpowiada temu, co podaje Everest i EasyTune (program GB dodawany do płyty) jako temp. procesora, i w tej chwili wynosi 30 stopni. Z kolei Core: 36... Niefajnie. Mam się bać? :P edit2: W nowszym Everest są odczyty "Procesor" (30 idle) i "Dioda procesora" (35-37 idle). Zaczynam się martwić. ;P Pozdrawiam, n. Edytowane 11 Września 2006 przez ntec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Mi kiedyś chodziła regulacja obrotów wiatraka w SpeedFan na GB K8NS hmm chyba że coś tu pokręciłem <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Mi SpeedFan działa bez problemu na Abit NV8. Ntec temperatura proca to jest temp2.Co do ujemnej temperatury to w ustawieniach możesz pobawić się typami czujników.Często to pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...