Spookie Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Ładnie poszły, jakie napięcie?? Teraz sempy można brać kilogramami bo są tanie jak worek kartofli [; Powiedzmy że cena oscyluje w granicch "taczki kartofli :E :lol2: S2800 - 2920 MHz 1,575V - Freezer 64 -prime stable - "zima" cooling PI 1 mb liczył przy tym V koło 3060 MHz / i udało mu się wbić wo windy przy 2600 MHz 1,6V i kolo 20-30 na minusie (choć te odczyt z czujnika DFI są "mocno wątpliwe") generalnie jak jest zimno to sie max HTT strasznie "kurczy" o ile przy temp pokojowej można mieć spokojnie ponad 1500 HT to poniżej 0 HT na poziomie 800 juz było niewykonalne - nawet boota nie było 0_0 wtede max HT - 2x Drugi egzemplarz gorszy ale za to 256 cahe 2920 MHz 1,6V - prime sie wywala ale tak mam na codzien i na razie OKi. Tutaj max HT jeszcze szybciej ucieka, przy HT 1x udało się wejść do systemu przy ~2450 czyli tragedia... przy ht 2x/3x/4x to już kompletnie nic... Odczyty temperatur też dziwaczne troche... Potem/jutro wrzuce pare jakiś scr/fotek. Fotki wcześniejszego cpu dawałem paranaście str wcześniej... :P s3k+ -> http://www.spookie.lancut.org/oc/cpu/am2/s3000/ testy na fc (z których nic nie wyszło ;/) -> http://www.spookie.lancut.org/oc/cooling/fc/15_04_2007/ @hary mam nadzieje że po części odpisałem na posta 4261 Do o/c takich cpu najbardziej nadaje się "Zima Cooling" albo FWC praujace na + (hmm z 5-15 stopni) wtedy nie mamy CB a sporo ciepla mozna odporadzic i mozna jechac 1,85V :) Co do mobo to tak DFi. Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Hm, jaka płyta? Jakoś nigdy nie słyszałem o wpływie temp na max HT minęło mnie to, tylko HTT zawsze się kurczyło. Zimą jechałem na HTx3 (pod 400MHz) i nie było różnicy z x2. Dziwne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Teraz sempy można brać kilogramami bo są tanie jak worek kartofli [;To robimy zamówienie na worek sempków? a Potem będziemy się ścigać [; Spookie chyba coś tam pisał że ma dfi (z tego co pamiętam) :P Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 tez mam sepa ale mam slaba plyte, czekam na abita kn9 i po cichu licze na 3ghz full stable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOSek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) czy i kiedy można się spodziewać sempronów w 65nm? Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez MacOSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Ta ja juz jednego katowalem a teraz drugiego męcze i jakby nie CB to moze by cos z tego bylo a tako se moge... :mur: Na tym jednym to Ci tylko 8MHz do mnie brakuje :P Do o/c takich cpu najbardziej nadaje się "Zima Cooling" albo FWC praujace na + (hmm z 5-15 stopni) wtedy nie mamy CB a sporo ciepla mozna odporadzic i mozna jechac 1,85V FWC? Zawsze można tak: i tak: :D A na zima cooling zawsze dostaje przeziębienia ;( Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 (edytowane) @kretfr :) 128KB cahe VS 256 KB cahe - jak dlamnie to "przepaść" myślałem że różnica będzie na poziomie 4-8s a jest troche więcej... System raczej taki sam -wczytane z obrazów..., jedyna różnica to S2800 ma troszke korzystniejsze timingi 3-3-3-5 vs 3-4-3-5 (S3000) różnica na korzyść 3 to około 3,1s. Edytowane 18 Kwietnia 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 128KB cahe VS 256 KB cahe - jak dlamnie to "przepaść" myślałem że różnica będzie na poziomie 4-8s a jest troche więcej...Nic nowego, nie wiem czy zwróciłeś uwage, na s754 jak testowałem było 22 sekundy sekundy różnicy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 (edytowane) Teraz coś odemnie :) Spookie, dalej wspominasz starego 2800+? :lol: :wink: http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=189083 Edytowane 20 Kwietnia 2007 przez arek1313 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mullin Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 moze mi ktoś wytłumaczyć dlaczego mi na semp2800+ s754 (DH-E6) oraz płycie głównej asusa k8n4e delux (druga wersja) max co mogę sensownie wyciągną to podniesieni HTT od 20mhz :| , wszyscy piszą że bez problemu można ustawić HT 3x HTT=300mhz oraz pamięci na 133mhz, a mi na tych ustawieniach zwiesza sie na samym starcie w biosie jedyne co udało mi się ustawić to 2Ghz ale pamięci działały na 180mhz(360). pamięci to Geil 2x512 zasiłka to neotec maximus 380w byłbym wdzięczny za jakąkolwie pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Spróbój podnieść RP[read premeable] i MAL[max assync latency] 133 to troche za mały dzielnik, jakie masz oc swoich pamięci? Większośc ramów powinna pójść na 240Mhz więc dzielnik 166 i opóźnienia jakieś w miare luźne a później poskracasz je jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mullin Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 aktualnie mam HTT na 220mhz czyli procesor ma 1760mhz a ramy 440mhz, RP i MAL moge zmienić tylko z poziomu łindołsa więc nie wiem czy to pomoże bo mi sie sypie na starcie po podkręceniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zmień dzielnik dla ramu na 133 albo na 166. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mullin Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 no właśnie problem jest taki ze nawet jak zmienie na 166 to przy HT 3x i HTT=250 dostaje zwiechy na stracie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Masz u siebie dzielnik 183? Przy htt=250 i div 166 ram ma 200 czyli standardową częstotliwość, może podnieś trochę napięcie na procu bo może to po prostu bardzo słaby proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 (edytowane) mam pytanie... właśnie sobie sprawiłem nowe mobo i proca - Semprona 3000+ na 754 --------[ Płyta główna ]------------------------------------------------------------------------------------------------ Właściwości płyty głównej: ID płyty głównej 10/19/2005-SiS-755-6A7I3E1AC-00 Nazwa płyty głównej ECS 755-A2 Właściwości magistrali FSB: Typ magistrali AMD Hammer Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz Częstotliwość taktowania HyperTransport 800 MHz Właściwości magistrali pamięci: Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) DRAM:FSB Ratio CPU/9 Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 400 MHz Przepustowość 3200 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej: Typ magistrali SiS MuTIOL Szerokość magistrali 16-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (ODR) Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz Przepustowość 1067 MB/sek Informacje fizyczne płyty głównej: Liczba gniazd procesora 1 Socket 754 Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP, 1 CNR Liczba gniazd pamięci 2 DDR DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, LAN Współczynnik postaci ATX Rozmiar płyty głównej 220 mm x 300 mm Mikroukład płyty głównej SiS755 Producent płyty głównej: Nazwa firmy Elitegroup Computer Systems Informacje o produkcie http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/...D=7&LanID=8 Uaktualnienie BIOS'u http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads...D=6&LanID=8 ok i teraz mam parę pytań, ponieważ to nowa platforma na której się niezbyt znam :] 1. co to jest Częstotliwość taktowania HyperTransport? Co można z tym robić (bo chyba w biosie miałem możliwość zmiany tej czestotliwości)? 2. ile tak pi * drzwi wyciągnę na pamięciach z podpisu? można zmniejszyć ratio między ramem a fsb - jeśli tak to jak? bo się boję że przez ramy nie wyciągnę z proca za dużo... 3. jaka jest różnica między temperaturą diody procesora a temperaturą procesora? bo w evereście dioda ma w między 37 a 41 stopni a proc 32 w idlu i max 38 w stresie Edytowane 23 Kwietnia 2007 przez Bio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 (edytowane) u mnie na takim samym procesorze różnica pomiędzy diodą a procesorem to średnio 1*C. Co do ramu to szukaj opcji: MAX memclock w zakładce Dram config. (do wyboru będą wartości np. 200, 166, 133, 100) i po prostu ją obniż. Procek 2,4GHz powinien zrobić bez problemu, gorzej z płytą, bo z tego co tutaj widzę to mistrzem OC nie jest. HTT na poziomie 230MHZ da Ci nieco monad 2GHz, czyli nawet nie masz co podnosić napięcia (mam nadzieję że w nowym biosie coś się zmieniło i pozwoli Ci to bardziej pogonić procka). Edytowane 23 Kwietnia 2007 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Niebawem zmieniam procka, więc postanowiłem dzisiaj sprawdzić OC, jak zwykle w ruch poszło tylko SPI 1M czyli mój ulubiony bench (32M mam pierwsze miejsce ale tylko z powodu słabej konkurencji :> ) Nie owijając w bawełnę: Jak widać wynik z pewnością nie zachwyca...proc jest po prostu niezbyt udany ale i tak imo nie jest najgorzej. I jeszcze walidacja @3085 http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=190904 Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez PMichalak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Ale czas to możesz jeszcze poprawić, z pół sekundy najmniej ;) Mam identyko wynik na s2600 który ma 2x mniej cache i to jeszcze na systemi który w pi1m raczej nie miecie. Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Możliwe, że troche timingi pamięci niefajne trc=8, trfc=14, poza tym trtw musiałem poluzować [chociaż on nie ma wielkiego wpływu na wydajność chyba] System to XP SP2 instalowany dzisiaj rano bez żadnych optymalizacji praktycznie bez maxmema mozliwe, ze wynik polepszylyby sterowniki od mobo...nie pomyslalem Jaki masz system na swoim screenie? Również spodziewałem się lepszego czasu pamiętając ostatni wynik na div 133 i htt nizszym o 4: Tutaj system to xp-64 beta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Alpha timingi w pi1m nie mają kolosalnego znaczenia, troszke dają ale nie tak dużo, sam cache daje dużo więcej: Porównanie na idealnie identycznych ustawieniach i tym samym systemie: 28 - 26 Sterowniki od mobo nie pomogą, co najwyżej pogorszą wynik. Na moim scr jest win 2k3 enterprise, ale zwykły xp sp2 jest często lepszy dla próbki 1M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Czyli pewnie coś z systemem nie tak..ile +/- moze odjąć od wyniku maxmem? copy-waza nic nie daje, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 copy-waza w 1M nic nie daje, maxmem przynajniej u mnie także nie ma wpływu na wynik, przy 256kb cache być może będzie miał, ale tego nie sprawdzałem, standardowe porównanie tylko robiłem na pożyczonym procku. Musisz sprawdzić, czasem maxmem potrafi dać ponad 0.7 sekundy w pi1M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Teraz już wyniku nie poprawię bo brak chłodzenia [teraz box a wc w rozbiorce] dzis benchowalem na mokrym lodzie sypanym do kontenerera wraz ze spirytem Polmos :D Zaraz porównam maxmem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Wrrrr. Zachciało mi sie drugiej kostki 1gb i oczywiscie oc poszło w dół. AMD ssie ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Znalazlem chwile, zeby troche potestowac nowego proca. Chlodzenie box (wentyl@1000rpm), stock v i temp. nie za ciekawe. :] Tak na dzien dobry spi 16mb. Orthosa nie zapuszczalem, bo czujnik pokazywal temp. ~58*c, moze w przyszlosci jak zmienie chlodzenie to sie pobawie wiecej, bo na codzien takie wartosci mi nie potrzebne. :] Chcialem zobaczyc ile pojdzie max na spi i na 2,8ghz juz sie wysypal na def. v, wiec zjechalem o 100mhz i zaczalem testowac. Stary semp na 754 (2600+) chodzi stabilnie na stock v max 2,4ghz, wiec ogolnie oplacalo sie zmieniac. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Wiem ze jestem zaczepisty, ale przestan sobie skladac configi jak ja ;> Z jedna kostka pewnie zrobiłby wiecej. Moj z 2x1gb tez zatrzymal sie na 2750 na def i koniec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 No wlasnie zamiast 3k kupilem 3,2k, zeby nie bylo lustrzanego odbicia. :P ps. dfi inf. nf4x sprzedalem za 250zl :D Mowisz, ze to wina mem ? Z taktami jak widac zjechalem ostro, wiec myslalem, ze jak sie wtedy cos wysypie, to juz wina tylko i wylacznie proca. W sumie z drugiej kosci rezygnowac nie mam zamiaru, zadowole sie nawet marnym 2,7ghz. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) Raczej wina kontrolera pamieci. Tak jak pisalem wyzej: 1x1gb=2800 2x1gb=2720(zeby byc dokladnym :lol:) Ale mi tez tyle starczy, zwlaszcza ze lada chwila ide po X2 ;> Edytowane 9 Maja 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) No wlasnie zamiast 3k kupilem 3,2k, zeby nie bylo lustrzanego odbicia. :P ps. dfi inf. nf4x sprzedalem za 250zl :D Mowisz, ze to wina mem ? Z taktami jak widac zjechalem ostro, wiec myslalem, ze jak sie wtedy cos wysypie, to juz wina tylko i wylacznie proca. W sumie z drugiej kosci rezygnowac nie mam zamiaru, zadowole sie nawet marnym 2,7ghz. ;] 3,2k+ ratuje sie w sumie mnożnikiem 9 i c'n'q choć jest jednak troszeczke wolniejszy od 3k+ @ath 128 vs 256 kb cahe - system taki sam testy robione "prawie jeden po drugim" :P 2603969[/snapback] Raczej wina kontrolera pamieci. Tak jak pisalem wyzej: 1x1gb=2800 2x1gb=2720(zeby byc dokladnym :lol:) Ale mi tez tyle starczy, zwlaszcza ze lada chwila ide po X2 ;> Wg mnie to nie wina kontrolera tylko ewentualnie nieoptymalnie dobranych timingów... Jeżeli mamy więcej ramu to zazwyczaj trzeba zwiększyć wartość "Trfc"... a to że o/c pamięci mamy wtedy takie jak najsłabszej kości która jest włożona to logiczne... Ja mam powyżej 2800 MHz i 4x1GB (2 stronne kości) i nie ma problemów. Zmieniając proca na Brisbane sytuacja ze sporą ilością ramu sie komplikuje tylko... tzn. przy małym dzielniku pamięci kontroler cpu ustawia bardzo niskią wartość timingu max Asychrone Latency i którego za bardzo sporo pamięci "nie trawi"... Edytowane 9 Maja 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...