Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

poszedl na stockowym napieciu na 2,4 Ghz ( 300 x 8 ) a temp wedlug core tempa podczas katowania stress prime 2004 nie przekracza 53 stopni wiec chyba zle nie jest? Co ciekawe pamieci poszly do 480 Mhz a to zwykle wyprzedazowe kingstony na kostkach niewiadomego pochodzenia :D

przemekbydgoszcz dlaczego masz takie niskie takty pamieci tego 7300gt? przeciez nominalnie maja 1400, kreca sie jak szalone a po modzie to juz nie wspomne...

Edytowane przez Przemas8501

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszedl na stockowym napieciu na 2,4 Ghz ( 300 x 8 ) a temp wedlug core tempa podczas katowania stress prime 2004 nie przekracza 53 stopni wiec chyba zle nie jest? Co ciekawe pamieci poszly do 480 Mhz a to zwykle wyprzedazowe kingstony na kostkach niewiadomego pochodzenia :D

przemekbydgoszcz dlaczego masz takie niskie takty pamieci tego 7300gt? przeciez nominalnie maja 1400, kreca sie jak szalone a po modzie to juz nie wspomne...

mój semp na 2,4 (300*8 ) na zwolnionym boxie grzeje się do ok 43-45*C ;)

ot

bo moje gt ma pamięci 2ns, które są taktowane 1ghz, a nie 1,4 czy 1,2ns (po ołówku powinny z 1,4 ghz zrobić) ;) przy takich taktach wyniki w smarkach nie są złe, a są do poprawienia :)

/ot

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z lepszych sztuk na forum :wink:

Sprawdzałeś go na wyższym napięciu?

dzis zlozylem wuceta, dalem poki co 1.625V z biosu i rezultaty sa fajne :D

100% o/c - 3215 mhz : walidacja

3221mhz, ale jedyne co zdazylem zrobic to zdjecie (tzn brat zrobil :) ): link

a tutaj dwa zdjecia mojego kibelka :) :

Dołączona grafikaDołączona grafika

dodam ze temp byla calkiem w pupe i nie przekraczala 43st (przy 1.625V) w-g core temp'a 0.94 ;) (w pokoju 22st)

Edytowane przez buuren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@buuren

Piękna sztuka. Sprawdź czy wyższe napięcie da jakiś przyrost :wink:

Odpal SPI i może jakieś SP2004 :)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

kostki lodu g. daja :-P

http://images20.fotosik.pl/164/71af138272d1d95e.jpg <<< 10C* w idle rox

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z napieciem wyzszym sie jeszcze nie bawilem, poki co mysle jak tu zbic temp nie otwierajac ukladu... (w kazdej innej konfiguracji (np ze zbiornikiem zewnetrznym) przeplyw to porazka, nawet na "najwyzszym" ustawieniu pompy, a i sama pompa musi byc cala ciagle zalana...)

pi nie przechodzi na 3100, czytaj bsod, a wiecej i mniej nie sprawdzalem... do pi musze pamieci pocisnac, a te biedne jeszcze bez chlodzenia sa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(w kazdej innej konfiguracji (np ze zbiornikiem zewnetrznym) przeplyw to porazka, nawet na "najwyzszym" ustawieniu pompy, a i sama pompa musi byc cala ciagle zalana...)

Hmm... Mam F2S (ty F3D bodajże) i nie reaguje on na zmiane przepływu prawie wcale :wink:

Tzn jak wygląda temperatura po zanurzeniu pompki w wodzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Mam F2S (ty F3D bodajże) i nie reaguje on na zmiane przepływu prawie wcale :wink:

Tzn jak wygląda temperatura po zanurzeniu pompki w wodzie?

dokladnie F3D, czy reaguje czy nie to szczerze mowiac nie sprawdzalem, chodzi mi o przeplyw ogolnie jak rozlacze to widze jak "sika" a pompa ma trzy stopnie :)

a co do pompy to nie tak... jak widac na obrazku to jest grundfos do CO, i jest to pompa przeplywowa, ktora musi miec wirnik caly czas zalany, bo jak zlapie powietrze to kupa, nie ciagnie...

Ładnie, pogratulować procka [;

thx, oczywiscie "selekt" pierwszy z brzegu ze sklepu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Capnąłem ostatniego sempa z apollo w krk 0532EPMW, za 80zł oem. Zadowolony zakładam, montuje chłodzenie i... i nic płyta w ogóle się nie włącza :o :blink:

Kurna takiego mam pecha żeby dostać uwalonego procka ? Jak włoże procka do socketu, i nacisne power to diody tylko przygasają i płyta w ogóle nie startuje.

Wkładam Sandiego, wszystko OK, wkładam opka tak samo...

Możliwe żeby była to wina biosu :>? ?

Zmieniłem biosik na najnowszy i kiszka dalej to samo.

grr

Edytowane przez dszywala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to jest z tym C'n'Q? na podoelku od procesora mam napisane ze jest ale czy napewno? jak to sprawdzic? no i do tego nie moge dac wiecej niz 1,42V z mojej plyty i nie chce leciec wiecej niz 2,44ghz :/

Masz Semprona 3200+ czyli z c'n'q - masz odblokowany mnożnik na niższy a co możliwości zmiany napięcia na CPU to jest zależne od płyty głównej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to jest z tym C'n'Q? na podoelku od procesora mam napisane ze jest ale czy napewno? jak to sprawdzic? no i do tego nie moge dac wiecej niz 1,42V z mojej plyty i nie chce leciec wiecej niz 2,44ghz :/

a mnożnik HT zmieniłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilem na 2, nie dalo to duzo, jedynie pamieci leca teraz na 409 4-4-4-12 1T a wczesniej tylko cl5, procesor nie da rady pociagnac wyzej niz 2,44ghz przy 1,42v, moze to slaba sztuka jest bo widze ze niektorzy na def napieciu leca ponad 2,5ghz, a moze plyta nie pozwala na wiecej, czekam teraz na DFI Infinity NF SLI-M2, moze na niej wyciagne wiecej

aha, przy takim napieciu(1,42v) i na boxowym chlodeniu temp w idle to 25C a w stresie 34C-to duzo czy malo?

Edytowane przez Adam83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) temp w idle to 25C a w stresie 34C

Nie no wypas Panie :D na WC ciezko by bylo to osiagnac :D spr coretempem on Ci prawde powie ;) (btw pewnie masz cos kolo 50 na rdzeniu)

Edytowane przez lukasboss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi